fbpx
20.7 C
Ploiești
marți, 11 august, 2020
Acasă Mozaic Inedit Misterul comorii ascunse de nazişti, care valorează peste un miliard de euro

Misterul comorii ascunse de nazişti, care valorează peste un miliard de euro

Informaţii despre o „comoară nazistă” – ascunsă în sudul Poloniei au ieşit recent la iveală din presupusul jurnal secret al unui membru al trupelor naziste SS. Armata lui Hitler ar fi îngropat în acea zonă bunuri în valoare totală de peste un miliard de euro. Trupele germane ar fi îngropat prada nepreţuită spre sfârşitul celui de-al Doilea Războli Mondial, cu scopul de a nu ajunge în mâinile soldaţilor ruşi, scrie Il Giornale, citat de rador.ro.

Povestea misterioasei comori naziste a fost scrisă recent de Daily Mail, în conformitate cu informaţiile furnizate de cercetătorii de la Fundaţia Polish-German Silesian Bridge. Potrivit preşedintelui fundaţiei, polonezul Roman Furmaniak, locaţia ascunzătorii apare în paginile presupusului jurnal al lui Egon Ollenhauer, ofiţer SS care a colaborat la îngroparea mărfurilor preţioase. Acest jurnal, potrivit lui Furmaniak, ar fi fost declarat autentic de către nişte experţi germani.
Potrivit documentului istoric, care ar fi fost cedat cercetătorilor fundaţiei de către o lojă masonică activă în Germania, tezaurul de un miliard ar fi format din „28 de tone” de materiale preţioase: lingouri de aur, bijuterii şi monede antice.
Înainte de a ajunge în mâinile SS la încheierea conflictului, bunurile în cauză au fost păstrate într-o instituţie de credit şi în reşedinţe elegante situate în sudul Poloniei, susţine publicaţia. În special, o parte din comoară a fost păstrată în seifurile sucursalei Reichsbank, banca naţională teutonică de atunci, activă în oraşul polonez Vratislav, actualul Wrickaw. Restul prăzii făcea , în schimb, parte din colecţiile private ale unor familii înstărite din aceeaşi zonă.
În 1945, odată cu înaintarea trupelor sovietice împotriva celui de-al Treilea Reich, trupele SS, inclusiv Ollenhauer, s-au angajat să salveze de furia comunistă toate acele tone de bunuri preţioase. Prin urmare, conţinutul seifurilor din Reichsbank şi bijuteriile familiilor înstărite din sudul Poloniei, care atunci şi-au încredinţat în mod voluntar colecţiile istorice în mâna soldaţilor lui Hitler, explică ziarul britanic, au fost ascunse în subteranul grădinii unei vile situate la periferia oraşului Wrockaw.
Cele 28 de tone de obiecte preţioase, potrivit jurnalului ofiţerului, au fost îngropate la 60 de metri adâncime, în grădina reşedinţei de la ţară a familiei Hochberg.
Prada miliardară a fost aruncată într-un puţ lângă fântâna amplasată în faţa faţadei clădirii, unde şi astăzi îşi aşteaptă descoperitorii.
Roman Furmaniak a declarat că a dezvăluit public informaţiile despre locul în care a fost îngropată comoara abia în aceste zile, în ciuda faptului că fundaţia sa a fost în posesia jurnalului secret timp de zece ani, cu obiectivul de a pune presiune pe guvernul polonez, subliniază ziarul. În abordarea autorităţilor de la Varşovia, cercetătorul a denunţat faptul că acestea ar bloca în mod inexplicabil săpăturile din zona indicată în documentul istoric.
El a explicat, apoi, că a supus acum un an conţinutul textului redactat de Ollenhauer spre atenţie Ministerului Culturii din Polonia, dar din acel moment instituţia guvernamentală nu ar fi dat încă undă verde Fundaţiei Polish-German Silesian Bridge pentru a începe inspecţiile în subsolul Palatului Hochberg. Varşovia ar întârzia acordarea autorizaţiei de căutare a comorii, în ciuda faptului că echipa lui Furmaniak a obţinut deja acordul de a face săpături de la proprietarii vilei din apropierea oraşului Wroclaw.
Reprezentantul fundaţiei, relatează Dally Mail, a adăugat în final că acelaşi jurnal ar face referire şi la multe alte comori îngropate de nazişti la sfârşitul războiului şi care în prezent aşteaptă să fie scoase la lumină.
În opinia lui Furmaniak, textul lui Ollenhauer ar menţiona alte 10 comori valoroase îngropate nu numai în Polonia, ci şi în Republica Cehă şi în Germania de Est.
Cele 28 de tone de obiecte preţioase îngropate în fântâna clădirii Hochberg ar face parte din încărcătura a peste 260 de camioane germane, constând în totalitate în obiecte de valoare care trebuiau salvate de armatele anti-Hitler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Românii au acces la cartea electronică de identitate

Cetățenii pot opta însă și pentru CI simple, fără cip Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor...

România, pe locul al treilea pe continent, ca pierderi în industria turistică

Datele Institutului Național de Statistică arată că, în prima lună a verii, România a avut o scădere a numărului de turiști români de 68%...

Avertisment ONU despre închiderea școlilor

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că lumea se confruntă cu o „catastrofă generațională” din cauza închiderii școlilor în timpul pandemiei și...

Contracte europene de peste 140 mil. lei, la Sinaia

Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a anunțat că a semnat, la ADR Sud-Muntenia, contractul pentru Proiectul „Sinaia 3.0 Educație. Social. Mobilitate”, finanțat din fonduri...

Bărbat din Giurgiu, depistat cu Covid, la picnic pe Valea Prahovei

Un bărbat, în vârstă de 41 de ani, din Giurgiu, diagnosticat cu Covid – 19, a fost depistat în timp ce se afla, la...

PSD va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban în august

Marcel Ciolacu, președintele interimar al social-democraților, a anunțat că PSD va depune moţiune de cenzură în luna august. Acesta a declarat, după ședința Comitetului...