12.1 C
Ploiești
luni, 19 aprilie, 2021
Acasă Actualitate Miliarde de lei pentru programele finanțate prin Fondul de Mediu

Miliarde de lei pentru programele finanțate prin Fondul de Mediu

Proiectul de buget pentru anul 2021 al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) a fost publicat spre consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Programele AFM vor avea un buget destinat plăților de aproximativ 2,8 miliarde de lei, aproape dublu față de cei 1,5 miliarde de lei din 2019, dar și o componentă, încă neprecizată, de credite de angajament.
Rabla clasic: va avea un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, care va permite achiziționarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puțin poluante.
Vor fi majorate: prima de casare de la 6.500 lei, la 7.500 de lei; ecobonusul tehnologie hibrid (nu plug-in) de la 2.500 lei, la 3.000 de lei; ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 g CO2/km de la 1.000 de lei, la 1.500 de lei. Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei mașini noi este de aproximativ 2.250 euro, deoarece ecobonusurile pot fi combinate între ele și adăugate la prima de casare.
Rabla Plus: va avea un buget 400 de milioane de lei, dublu față de anul trecut. Este vorba, la acest program, de cea mai mare primă din Europa pentru mașinile electrice: 10.000 de euro pentru full electric și circa 4.500 de euro pentru mașini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou. Vor putea fi achiziționate până la 6.600 de mașini full electrice și aproximativ 5.000 de mașini hibride plug-in.
Rabla electrocasnice: Programul va avea un buget de 75 de milioane de lei. Se vor putea achiziționa prin program aparate frigorifice, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate de aer condiționat, televizoare, laptopuri și tablete.
Transport public electric: se va continua programul pentru implementarea contractelor încheiate cu orașele București și Brașov pentru achiziționarea autobuzelor electrice și electic-hibride.
Va fi dezvoltat apoi un program nou pentru „înverzirea” transportului local al elevilor, respectiv, „Programul privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul elevilor -microbuze electric-hibride, electrice, GNC – care va avea un buget de 600 de milioane de lei.
Infrastructura verde: acesta prevede continuarea programului destinat instalării stațiilor de reîncărcare în municipiile reședință de județ, cu un buget de 21 milioane lei. Alte 500 de milioane de lei sunt alocate pentru un program nou destinat celorlalte categorii de autorități locale (municipii de rang II, orașe, stațiuni turistice etc.), iar 175 de milioane de lei vor merge către operatorii economici care doresc să instaleze stații de reîncărcare pe autostrăzi, drumuri naționale și europene.
Iluminat ecologic stradal: Programul privind iluminatul public stradal va continua, având asigurate 800 de milioane de lei, din care: 500 milioane lei pentru lansarea unei noi sesiuni de finanțare în anul 2021 și 300 milioane lei pentru aprobarea dosarelor de finanțare depuse în sesiunea din anul 2020.
Eficiență energetică în case, școli și instituții publice: acesta are două componente, respectiv, creșterea eficienței energetice în clădiri unifamiliale, cu un buget total de 429 de milioane de lei (15.000 euro/locuință) și creșterea eficienței energetice în clădiri publice (școli plus alte clădiri ale UAT), cu un buget de 1,40 miliarde de lei.
Panouri fotovoltaice: programul asigură finalizarea restanțelor din sesiunea anterioară, în baza bugetului neconsumat anul trecut. Va fi relansat, de asemenea, Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua electrică, cu un buget de 250 milioane lei, ținând cont de interesul manifestat de autoritățile locale, care și-au exprimat dorința de a participa. În acest sens, se impune actualizarea situației privind gospodăriile izolate la nivel național.
Instalații de reciclare și tratare a deșeurilor: programul privind gestionarea deșeurilor va avea 1,80 miliarde lei pentru lansarea unor sesiuni de finanțare, astfel: 50 milioane lei pentru închiderea unor noi depozite de deșeuri municipale neconforme; 500 milioane lei pentru proiecte care au ca scop creșterea capacităților de reciclare prin realizarea instalațiilor de reciclare/tratare a deșeurilor realizate de operatorii economici; 1,25 miliarde lei pentru dezvoltarea sistemelor de colectare selectivă la nivel local (sisteme automatizate de colectare selectivă supra și subterane, precum și platforme de depozitare temporară a deșeurilor în vederea selectării și sortării pe categorii de deșeuri).
Alte programe: protecția resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, stații de tratare, canalizare și stații de epurare- 500 milioane lei; reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin împădurirea terenurilor-200 milioane lei credite angajament; dezvoltarea infrastructurii velo în Romania-500 de milioane de lei pentru piste de biciclete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Încep lucrările la stația meteo de la Vârful Omu

Societatea de construcții Viosil Instalconstruct SRL a câștigat licitația organizată de Administrația Națională de Meteorologie pentru lucrările de reparații capitale, consolidare și modernizare a...

De la religia lipsei, la lipsa religiei

Un grup de atei din Sacramento, California, a pregătit pentru perioada Crăciunului un număr de 55 panouri publicitare care afişează imagini cu localnici şi...

PAPA FRANCISC, UN MARXIST ARGENTINIAN

Economistul Antonio Martino contestă teoria Papei Francisc, conform căreia proprietatea privată nu este un bun primar inviolabil. „Dreptul la proprietate este un drept natural...

Concurs pentru postul de președinte al CAS Prahova

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că, în această lună, vor avea loc concursurile pentru ocuparea postului de director general al caselor...

Se repară podul de la Azuga. Calvar așadar pe Valea Prahovei!

De luna viitoare, începând cu 5 mai, se vor institui restricții de tonaj din cauza lucrărilor de reabilitare a podului peste pârâul Azuga, situat pe DN1,...

Planul Național de Reziliență și Redresare 2021-2027 (III)

Cercetarea nu primeștE bani suficienți, dar autoritățile privesc mai atent către mediul de afaceri Prezentăm, astăzi, ultima parte a Planului Național de Reziliență și Redresare...