fbpx
-2.7 C
Ploiești
marți, 19 ianuarie, 2021
Acasă Ocolul Pamantului Migranţii climatici se află printre noi şi sunt europeni

Migranţii climatici se află printre noi şi sunt europeni

În februarie 2010, în La Faute-sur-Mer, un oraşel balnear liniştit de pe coasta Atlanticului francez, loc de retragere al multor pensionari locali, în timpul unei furtuni, un întreg cartier a fost scufundat sub apă şi 29 de persoane au murit înecate. Elisabeth, o asistenta medicală pensionară, și-a văzut soţul înecându-se. Nepoţelul, care în acele zile se afla în vacanţă la bunici, i-a murit de frig în braţe. Unul dintre vecinii săi, de profesie medic și-a pierdut atunci soţia, mama şi doi dintre cei trei copii.
Exact 10 ani mal târziu, am revenit la locul tragediei în căutarea unor poveşti precum cea a lui Elisabeth, care a ales să rămână, şi cea a doctorului, care nu a mai pus niciodată piciorul în La Faute-Sur-Mer.
Schimbările climatice, care au crescut nivelul mării, au făcut ca furtuna să fie mai periculoasă şi mai letală. Nimeni nu se aştepta ca apa să poată ajunge la trei metri înghițind maşini şi case. Sute de oameni rămaşi fără adăpost au fost nevoiți să se mute în altă parte.
Această poveste demonstrează că schimbările climatice ne pot lua totul într-o singură noapte. Chiar aici, în Europa. Nu vorbim despre secete biblice, ci despre fenomene mult mai prozaice, dar nu mai puțin devastatoare – inundaţii, alunecări de teren, incendii alimentate de valuri de căldură, furtuni.
Apa, pământul, focul, vântul: elementele naturale creează migraţii climatice pe continentul nostru. Nesesizabile, dar din ce în ce mai frecvente, comentează revista Euronews ediţia din Italia, preluată de rador.ro

Pierderea unei case, o chestiune de moment
V-aţi întrebat vreodată ce se întâmplă cu cei care, chiar aici, în Europa, nu au puterea sau norocul să se poată întoarce acasă sau să reconstruiască? Pentru că există oameni care, chiar aici, pe continentul nostru, lasă totul în urmă şi pleacă. Migrează.
Anne şi Jean, Alvaro, Magdalena, Ana, Zekira, Julie şi Chris: acestea sunt numele câtorva dintre migranţii climatici europeni pe care i-am cunoscut.
Constrânşi cu toţii să-şi abandoneze pământul, oameni „normali”, strămutaţi din cauza schimbărilor climatice. Ei se află deja aici printre noi, dar nu îi vedem, nu le cunoaştem poveştile. Pensionari bogaţi, preoţi sau agricultori: uraganul nu priveşte pe nimeni în faţă.
„Vorbim despre o realitate care există în Europa, nu despre ceva ce se va întâmpla peste sute de ani”, spune Dina Ionesco, şefa Departamentului pentru migraţie şi schimbări climatice al Organizaţiei Intenaţionale pentru Migraţie (OIM).
„Migranţii de mediu sunt persoane sau grupuri de oameni care, în principal din cauza schimbărilor bruşte sau treptate ale mediului, ce afectează negativ condiţiile de viaţă, sunt nevoiţi să-şi abandoneze reşedinţele obişnuite sau aleg să facă acest lucru, atât temporar, cât şi permanent, în propria ţară sau în afara ei” (OIM) .

OIM
Pentru a-i găsi, ne-am dus în ţările în care s-a înregistrat cel mai mare număr de evacuări din cauza dezastrelor naturale din Europa în ultimul deceniu: Bosnia şi Herţegovina, Spania, Franţa şi Germania (conform datelor furnizate de Centrul de Monitorizare a Strămutărilor Interne, IDMC).
De asemenea, am mai vizitat Moldova – ţara din Europa cea mai vulnerabilă la schimbările climatice, aflată în top 10 la nivel mondial, cu cel mai mare procent de cetăţeni afectaţi de evenimente meteorologice extreme – şi Portugalia, ţara europeană care, din 2015 şi până astăzi, deţine în fiecare an recordul trist al celui mai mare număr de incendii.
„Mutările datorate dezastrelor naturale sunt un fenomen global, iar ţările cu venituri mari, precum cele din Europa, nu sunt scutite de ele”, spune Alexandra Bilak, directorul IDMC de la Geneva.

Din ce în ce mal periculoase, din ce în ce mai dese
Evenimentele meteorologice extreme care au provocat mutările în Europa s-au dublat în ultimii patru ani, ajungând de la 43, în 2016, la 100, în 2019. Nu au trecut nici măcar două luni de la începutul anului 2020, însă Gloria, Brendan, Ciara şi Dennis au ajuns deja pe primele pagini ale ziarelor internaţionale. Nume de furtuni care, în trecerea lor, au lăsat în urmă pagube în valoare de milioane de euro, în special pe coasta Atlanticului.
Dacă este imposibil să spunem că un anumit eveniment a fost „cauzat” de schimbările climatice, aproape întreaga comunitate ştiinţifică este de acord cu faptul că schimbările climatice fac ca evenimentele climatice extraordinare să devină şi mai devastatoare – adică neobişnuite pentru un anumit loc într-un anotimp dat – făcându-le să devină mai letale şi crescând şansele ca acestea să se confirme la orice latitudine.
„Statistic, acele evenimente pe care le clasificăm acum ca fiind extreme vor deveni tot mai frecvente. Însăşi definiţia evenimentului extrem nu mai poate fi aplicată acelui eveniment, deoarece frecvenţa va fi mai mare şi, prin urmare, va deveni norma”, spune Gianmaria Sannino, şeful Laboratorului de Modelare Climatică al ENEA.
Pentru fiecare dezastru care devine un rând pe o foaie A4 sau un număr din baza de date IDMC, există familii întregi care au pierdut totul. Cei mai mulți din Europa reuşesc să se ridice, să reconstruiască, să se întoarcă. Dar unii nu sunt atât de norocoşi.
Să luăm ca exemplu Spania. Statisticile spun că nu au existat niciodată atât de multe valuri de căldură. În ultimii cinci ani au durat în medie 15 zile; în timp ce, în perioada cuprinsă între 1975 şi 2014, țineau doar cinci zile.
Numai că cifrele nu spun povestea lui Alvaro. În 2015, acest păstor de capre, în vârstă de 30 de ani, de-abia îşi începuse activitatea în văile Sierra de Gata, o regiune spaniolă aflată la granița cu Portugalia. Un incendiu, alimentat de cel mai mare val de căldură înregistrat vreodată în tară, i-a omorât în acel an jumătate din turmă. Neputându-şi permite să asigure animalele, la fel ca mulți alți păstori sau fermieri din Spania, Alvaro a pierdut totul într-o noapte, fiind obligat să emigreze în străinătate în căutarea unui loc de muncă. „Timp de patru zile am tot mers cu caprele mele”, îşi aminteşte el. „Nu ştiam unde să le pun. Mureau aproape toate arse de vii. Până când nu ţi se întâmplă, e imposibil să înţelegi pe deplin puterea flăcărilor.”
În ultimul deceniu, în Europa, au fost strămutate 700 000 de persoane. În Europa, poveşti precum cele pe care le-am menționat s-au repetat de aproximativ 700 000 de ori în ultimii zece ani. „Nu cred că un singur episod ar putea provoca o migraţie, dar, dacă aceste episoade se repetă de-a lungul timpului, în zonele deja afectate, pot împinge efectiv oamenii să se mute în altă parte”, consideră Yves Tramblay, om de ştiintă la Institutul francez de Cercetări pentru Dezvoltare, specializat în instabilitate hidrogeologică.

V-aţi defini vreodată “migranţi climatici”?
Nu există o definiţie oficială a migrantului climatic. Eticheta este relativ recentă, chiar dacă fenomenul datează de mult timp. Potrivit cercetătorului spaniol Beatriz Felipe, „se utilizează în mod necorespunzător o serie de refugiaţi, migranţi…, făcându-se o mare confuzie”. Conform unui studiu realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite şi confirmat de interviurile noastre pe teren, cei care au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele şi să emigreze din cauza unui eveniment climatic extrem nu se definesc „migranţi climatici” şi subestimează greutatea factorului de mediu în alegerile lor. Cei mai mulţi dintre ei îşi explică decizia de a pleca din punctul de vedere al săraciei sau al şomajului, fără să se gândească la cauzele principale care se află în spatele deteriorării mediului şi al epuizării terenurilor productive.
„Rareori persoanele fac legătura cu criza climatică, chiar şi în acele cazuri – cum ar fi o secetă prelungită, de exemplu, în care efectele climatului îi determină direct pe oameni să migreze.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

REGULI DE IGIENĂ CARE-ȚI SALVEAZĂ VIAȚA

În ultimele luni panica s-a instalat cu rapiditate peste tot în lume din cauza unui inamic invizibil, cunoscut ca noul corona-virus sau, după numele...

Povestea europenilor răpiţi de africani

Tragedia comerţului transatlantic cu sclavi africani, care s-a desfăşurat între secolele XVI şi XIX, a primit multă atenţie şi a fost larg condamnată. Cam...

Ce (nu) a reușit să facă Alexandr Stoianoglo într-un an de mandat

Pe 29 noiembrie 2019 Igor Dodon semna decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de șef al Procuraturii Generale. Unii colegi și...

Șumudică nu o are mică!

Gura. Șumudică n-a avut niciodată gura mică. Dar nu cred că atunci când l-a adus cineva la vreun club, l-a luat direct de pe...

Petrolul Ploiești / Achiziții și un nou antrenor secund

Petrolul Ploiești se pregătește la turație maximă pentru reluarea campionatului Ligii a doua la fotbal. Elevii lui Viorel Moldovan au început cu un stagiu...