sâmbătă , 4 aprilie 2020
Home / Actualitate / Materialul care vindecă rana mai repede

Materialul care vindecă rana mai repede

Toţi ne dorim „însănătoşire grabnică” atunci când suntem bandajaţi (şi nu numai), dar iată că acum doctorul Ben Almquist împreună cu echipa sa de oameni de ştiinţă de la Colegiul Imperial din Londra, au găsit o modalitate de a accelera procesul de vindecare, chiar şi al rănilor critice, ce poate ajuta refacerea rapidă sau chiar la salvarea vieţii răniţilor.
Echipa britanică a dezvoltat un material special care interacţionează direct cu ţesuturile în curs de vindecare din corpul rănitului, ajutând la o vindecare mai bună şi mai rapidă, numit TrAP (Traction force-Activated Payloads).

Înainte de a explica acţiunea acestui material, trebuie să înţelegem cum vindecă o rană corpul nostru. În momentul rănirii, se formează un strat subţire de colagen deasupra rănii. Apoi celulele traversează acest strat subţire de colagen, tractând după ele un lanţ de proteine regeneratoare care activează procesul de vindecare şi de regenerare a celulelor afectate.
Cercetătorii au reuşit să copieze acest proces pentru producerea noului material. Pentru aceasta, ei au spiralat şi au pliat elemente de ADN în aşa fel încât proteinele să poată fi transportate în aceste pliuri de ADN. Segmentele pliate de ADN poartă denumirea de aptameri. Un gen de „toartă” este ataşată la un capăt de spirală pliată de ADN, iar celălalt e ataşat de stratul de colagen. Când celulele traversează stratul de ADN, ele trag după sine şi TrAP-urile, deschizând spiralele de ADN, eliberând astfel lanţul de proteine, care vor lucra asupra rănii, procesul asigurând şi regenerarea celulelor întâlnite în drumul lanţului de proteine, ceea ce va conduce la formarea de celule noi, ce se vor răspândi şi în alte părţi ale zonei vătămate.
Prin schimbarea „toartei” acestor aptameri, doctorii pot realiza aptameri specifici unor anumite tipuri de celule, deoarece numai un anumit tip de celule poate tracta un gen specific de aptameri. Aceasta permite doctorilor să formeze genuri specifice de aptameri care răspund cerinţelor fiecărui tip de celule, abilitând TrAP-urile să transporte exact acest gen de proteine necesar zonei rănite, în funcţie de stagiul în care se află rana.
„Utilizarea mişcării celulelor pentru a activa vindecarea rănii se întâlneşte oriunde în natură, pornind de la bureţii de mare şi terminând cu omul” – a declarat Dr. Almquist.
Oamenii de ştiinţă cred că această abordare a vindecării poate fi folosită la variate forme de vătămare, de la fracturi de oase sau nervi traumatizaţi, până la ţesuturile afectate în urma atacului de cord.

Distribuie:

Check Also

Scandal la bloc. Trei dintre persoanele implicate în eveniment se aflau în autoizolare

Poliția efectuează cercetări cu privire la un incident care a avut loc, duminică noapte, într-un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *