21.6 C
Ploiești
marți, 11 mai, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Mariana Durleșteanu: Cred că e necesar a schimba acest parlament

Mariana Durleșteanu: Cred că e necesar a schimba acest parlament

Toată zâzania, politică și de experți, în jurul candidatei PSRM Mariana Durleșteanu a durat și după 16 martie, când, surprinzător, și-a anunțat retragerea. Șirul diverselor suspiciuni nefondate și al alegațiilor simptomatice caracteristice politicului de la Chișinău („operațiune specială, joc pe sub masă”, „presiuni enorme asupra ei”) au continuat săptămâni bune, până însăși deja ex-candidata Mariana Durleșteanu s-a decis să limpezească mai multe lucruri și, poate chiar, să-și spele oarecum imaginea de cea a socialiștilor și a lui Dodon. A făcut-o acordând un interviu postului de radio „Europa Liberă Moldova”, pe care găsim de cuviință să-l propunem și cititorilor publicației „Ziarul Ploieștii”.

Europa Liberă: Cât de temeinică și cât de serioasă a fost intenția Dvs. de a ajunge în fruntea cabinetului de miniștri de la Chișinău și ce șanse v-ați dat chiar de la bun început?
Mariana Durleșteanu: Când a venit invitația de a fi un potențial candidat la funcția de prim-ministru, desigur, am analizat situația, șansele și intenția mea a fost una bună – de a face lucruri reale și a duce schimbarea până la capăt în urma votului din noiembrie 2020. Ceva m-a chemat din suflet de a accepta o asemenea invitație în contextul în care această pandemie fără precedent a împins țara într-o sărăcie acută și este groaznic să văd câte persoane sunt infectate zilnic și câte sunt decedate deja. Îmi dădeam seama că nu va fi ușor și din start am condiționat acceptul prin câteva momente: în primul rând, nu am acceptat să reprezint formațiunea „ȘOR” și a celor care sunt implicați în scheme și fraude. Crearea unui guvern a fost reiterată chiar a doua zi după anunțarea candidaturii mele la această funcție – guvernul urmează să fie unul apolitic, tehnocrat, cu oameni corecți, profesioniști și responsabili pentru a face schimbări și reforme concrete și a pregăti platforma pentru alegerile anticipate. Conștientizam că va fi foarte greu să obțin un astfel de guvern, chiar dacă încercam deja să-mi schițez și programul de guvernare. Echipa urma să fie una profesionistă și fără implicarea fracțiunilor parlamentare. Înțelegeam jocul din culise, căci sunt o persoană realistă și zilnic văzând politicienii pe la toate televiziunile cum jonglează cu viața oamenilor, una zic, altceva fac, evident, mă dezamăgea foarte mult și credibilitatea mea față de această clasă politică scădea pe zi ce trecea. Acești politicieni până în prezent vin cu declarații și cuvinte abundente, dar fără conținut, deși sunt necesare acțiuni concrete pentru gestionarea crizei pandemice și depășirea crizei politice.
Europa Liberă: Câtă credibilitate poate să aibă un guvern în Republica Moldova dacă ar fi învestit cu voturile celor din Partidul „ȘOR”, platformă „Pentru Moldova”? Cum s-ar simți un premier, având sprijinul unei majorități constituite inclusiv cu acești deputați?
M. D.: Eu, Mariana Durleșteanu, nu puteam să reprezint așa formațiuni. Eram realistă că astfel de guvern nu poate fi susținut, de aceea solicitam și reiteram ca subsemnații din acea listă să fie schimbați, solicitarea fiind până în penultima zi înaintea publicării declarației de autoexcludere din aceste jocuri. Decizia îmi aparține doar mie și am luat-o conștient în favoarea cetățenilor.
Europa Liberă: Credeți că ați fi avut undă verde pentru a face reforme și cam ce reforme s-ar fi regăsit prioritare în agenda Dvs., eventual dacă ați fi obținut această funcție de premier?


M. D.: Programul de guvernare l-am schițat pe un termen scurt și era focusat pe politici care necesită niște reforme imediate și pregătirea platformei pentru alegerile libere și corecte. Prima din reforme, strict necesară, este revizuirea politicilor privind protecția socială prin aducerea unor schimbări în serviciile de asistență socială a păturilor vulnerabile. O altă reformă sau acțiune imediată este necesară în sistemul de sănătate și aici chiar aveam dorința de a elabora în comun cu partenerii externi o strategie națională în sănătate pentru următorii 10 ani. Suntem conștienți că sistemul nu a fost pregătit, chiar și în prezent nu avem posibilitatea de a oferi servicii și a salva vieți. Oricum, mulțumesc doctorilor care au rezistență de a salva oamenii și a face lucruri frumoase în aceste zile. Dar avem nevoie de o strategie în sănătate pe termen lung, focusată pe investiții în infrastructura medicală, digitalizarea serviciilor medicale prin optimizarea unui sistem uinic de acordare a serviciilor către pacienți. Este necesară și o rectificare a Bugetului public pentru anul 2021, actualul buget are resurse financiare suficiente până în iunie curent. Prioritatea pe partea de cheltuieli este în special gestionarea crizei pandemice, motivarea medicilor, motivarea pedagogilor, vaccinarea populației aflate în zonele de risc. La venituri este necesară o revizuire a abordării în timpul unor crize pandemice sau economice a politicii fiscale. Și aș dori să menționez că în această perioadă în țările dezvoltate s-a făcut o relaxare fiscală la toate nivelurile. Bunăoară, în compania în care muncesc am aplicat o reeșalonare a TVA pentru o perioadă de 12 luni, cu achitarea în rate. Pentru că vin din domeniul financiar, înțeleg că bugetul statului suferă, însă cred că cel mai important este să menținem mediul de afaceri, generatorul economiei. În acest sens în Republica Moldova nu s-a făcut nimic. Este strict necesar de a ajuta atât angajatorii, pentru că în acest lockdown toți angajatorii oricum au familii, au copii de crescut și e necesar un ajutor financiar direct, cât și companiilor să li se ofere un ajutor din partea statului. Și când mă refer la ajutorul statului, asta nu înseamnă doar bani gratis sau granturi, ci să facem o relaxare financiară pentru aceste companii. De exemplu, în Marea Britanie 80 la sută din veniturile brute pierdute de întreprinderile mici și mijlocii s-au compensat pe toată perioada pandemiei și s-a extins până în septembrie 2021. Două scopuri ar urma să aibă viitorul guvern: salvarea vieților omenești prin redresarea surselor financiare suficiente gestionării crizei pandemice și reanimarea economiei. Or, știind că Republica Moldova se află într-o sărăcie acută, este necesar măcar acel business care există să fie susținut și chiar ajutat de autorități.
Europa Liberă: Nu am reușit să aflăm care ar fi fost garnitura guvernamentală dacă ați fi ajuns în parlament, oamenii pe care i-ați fi inclus în cabinetul de miniștri. Dar ați luat în calcul că cei care au profit, inclusiv legiuitori, din anumite scheme ar fi putut să vă pună bețe în roate și să eșueze programul de guvernare?
M. D.: Dacă e să începem cu garnitura guvernamentală, echipa doream să mi-o creez eu singură și comunicam cu cetățenii noștri din diasporă și din țară. În diasporă sunt foarte mulți oameni care chiar vor să revină acasă, să facă lucruri frumoase și bune în favoarea cetățenilor. Oameni pregătiți, cu educație obținută atât în republică, cât și peste hotare. Și credința de a face schimbarea până la capăt este și în prezent valabilă pentru mulți din diasporă. Cât privește unele lucruri, funcții ce trebuie protejate de ingerința celor din parlament, la un moment dat am spus foarte clar că, de exemplu, voi reforma Ministerul Afacerilor Interne. În primul rând, doream să-i fiu eu curator, deci contam pe un ministru profesionist din interiorul țării, cu școală foarte bună, pe care noi îl avem (nu pot să-l numesc acum), care să mă ajute și împreună să facem niște schimbări din interiorul guvernului. MAI are nevoie de o schimbare radicală, pe verticală și pe orizontală. Am mai încercat să înțeleg în culise toate schemele pe care le făcea clasa politică și atunci când am scris despre anticipate mi-am dat seama că jocurile sunt incorecte și false. Una mi se spune, alta se face și, evident, această clasă politică, fiind un absurd al politicii moldovenești, a adus societatea la dezbinare. Cred că ar fi bine să plece și să facem alegeri anticipate. Evident, trebuie să luăm în calcul foarte clar această perioadă pandemică, vedem că acum în toată Europa se instituie un lockdown foarte strict și cred că la sărbătorile de Paști va fi un lockdown și mai strict. În același timp, instrumentele existente pentru ca lumea să meargă la vot sunt diferite – prin corespondență, prin proxy vote (când delegi pe cineva să voteze în locul tău), electronic… Sunt realistă că nici noi, nici România nu suntem pregătiți pentru astfel de instrumente de vot, cetățenii sunt deprinși să meargă la urne. Eu cred că politicul moldovenesc ar trebui să agreeze un termen prin care să vadă ce instrumente poate aplica pentru a nu infecta populația, dar și un termen prin care să putem în paralel gestiona și criza pandemică, și criza economică. Și sper să avem un rezultat care va aduce o schimbare în clasa politică.
Europa Liberă: Ce ați avut în vedere când ați spus că „unii politicieni din Moldova au jonglat cu viețile oamenilor în interesele de partid și personale” și ce lecții ați învățat?
M. D.: Spre regretul nostru, politicienii într-adevăr au jonglat cu viețile omenești. Cu o săptămână înainte de a publica declarația auto-excluderii din aceste jocuri am văzut în multe talk-show-uri la televiziuni politicieni care nici nu vorbeau de pandemie, ci doar că în general nu există guverne tehnocrate. Ba da, există și au fost guverne tehnocrate. În România a fost guvernul Cioloș care a făcut lucruri frumoase într-un an de zile și a pregătit alegerile parlamentare. Nu vreau să dau numele politicienilor care știu că nu sunt de acord cu mine, fiecare are dreptul la părerea sa, dar lecția învățată în această perioadă este una amară: politicienii nu spun adevărul, lucru care dezamăgește foarte mult votul cetățeanului.
Europa Liberă: Ați avut presiuni din afară, din interior ca să vă retrageți, așa cum cred unii, pe ultima sută de metri și să-l trădați pe Dodon, cel care tocmai v-a propus pentru această funcție?
M. D.: Nu consider că am trădat pe cineva, chiar pe nimeni. De fapt, propunerea a venit de la președinta parlamentului, dna Greceanîi, pentru care îi mulțumesc și o respect mult. Este opinia dânsului și nu doresc să comentez, pentru că ei ambii au știut despre această declarație, ce am pregătit-o cu câteva săptămâni înainte. Da, e adevărat că eu am decis timpul și ziua în care s-o public, însă că acest text există se știa. Cât despre presiuni, nu cred că e cazul să se facă filme cu zmei și balauri, pentru că presiuni nu au fost. Singura presiune a fost existența acestui „mariaj și fățărnicie” PSRM-Șor-Candu-Filip. Eu mi-am scris textul, mi-am decis timpul și ziua.
Europa Liberă: Înseamnă asta că ați trecut la un moment dat de partea dnei Sandu?
M. D.: Nu am cu dna Sandu nimic, noi nu am comunicat, nu cred că e cazul să spunem că am trecut de partea cuiva. Sunt o persoană matură, știu să-mi gestionez singură viziunile, opțiunile și sunt realistă. Presiuni chiar din a doua zi după nominalizare au fost de genul mai bine să ieși, să nu mergi cu ei, chiar dacă nu puteam deschide toate parantezele ce țin de condițiile mele, care au rămas valabile pe toată perioada.
Europa Liberă: Ați spus că nu vă despărțiți de politică. Unde vă regăsiți – în Republica Moldova, în România, în altă parte, în diasporă? În alegerile anticipate, dacă se declanșează, vă regăsiți pe lista unei formațiuni politice?
M. D.: La moment, chiar dacă sunt la distanță, oricum nu sunt indiferentă față de ce se întâmplă în la Chișinău, în România, în Marea Britanie și global. Probabil și din cauză că fac parte dintr-o industrie a petrolului și gazelor, care este supusă unui impact considerabil. Privind anticipatele, sunt în discuții, nu exclud că poate voi merge cu o echipă de profesioniști, oameni corecți, responsabili. Înțeleg că termenul e scurt și e foarte greu să te lansezi în politică în câteva luni.
Europa Liberă: Care credeți că va fi deznodământul acestei crize, se va ajunge și cum la anticipate? Cum ne-ați descrie viitorul Republicii Moldova, în ce culori îl vedeți?
M. D.: Politicienii ar trebui să termine cu absurdul acesta de a juca ping-pong și să respecte calea constituțională. Eu sunt adeptă a justiției și Curtea Constituțională nu poate fi ignorată, cadrul constituțional nu poate fi încălcat. Consider că trebuie să protejăm viețile omenești acum și în paralel să se aplice diferite instrumente pentru a face totuși alegeri anticipate. Nu doar că este dorința cuiva ca să-și atingă acest scop, ci este necesară schimbarea acestui parlament. Noi, cei din diasporă, am așteptat ca, din 2019, după declarația de stat capturat, să vedem acțiuni concrete și măsuri inclusiv în contextul devalizării, distrugerii de fapt a sistemului bancar prin furtul miliardului. Și prin care o generație a fost condamnată la sărăcie, iar cei care au fost implicați sunt lăsați liberi și continuă să gestioneze scheme. Or, Moldova este o țară mică și cu oamenii buni care au mai rămas, iar cu oamenii corecți se pot face multe lucruri. Cred că viitorul Moldovei este generația tânără, o generație educată, cu viziuni moderne și cu lideri politici noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...

Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea liniște și pace

Pe ultima sută de metri, cum se vede, și cu câteva zile înainte de a i se pecetlui „obștescul” sfârșit al legislativului de la...