21.6 C
Ploiești
marți, 11 mai, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Maia Sandu, victorie în turul I. În turul II ... Atenție, Dodon!

Maia Sandu, victorie în turul I. În turul II … Atenție, Dodon!

„Maia Sandu a reușit, prin câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, o performanță extraordinară! Sper că și peste două săptămâni frații noștri basarabeni se vor mobiliza pentru viitorul lor european. Sunt alegeri cu miză geopolitică pronunțată, în contextul tensiunilor care inflamează tot mai mult vecinătatea estică a UE. Sunt alături de Maia Sandu în lupta sa cu încremenirea într-o realitate de mult expirată, de care se agață contracandidatul ei. Felicitări și succes în continuare! Locul Republicii Moldova este în Europa și Maia Sandu e simbolul acestei opțiuni!” Este mesajul de felicitare al fostului premier al României, Mihai Tudose, alături de vocile lui Ludovic Orban, Eugen Tomac, Donald Tusk, Dragoș Tudorache și alți oficiali români și europeni.

 

Istoria se repetă? La patru ani, din nou duel Sandu – Dodon în turul doi
Așadar, la capătul unei campanii prezidențiale cam anoste și mai plicticoase decât cea precedentă, istoria se repetă. În cel de-a doilea tur al prezidențialelor de la Chișinău au trecut, după cum și era de așteptat, nu numai în contextul sondajelor de opinie, aceiași doi politicieni ca și în 2016: Maia Sandu și Igor Dodon. Decât că acum de pe poziții inversate – lidera PAS de pe locul întâi, cu 36,16%, iar candidatul „independent” al PSRM – cu 32, 61% din sufragii. Ambii se vor lupta pe 15 noiembrie pentru fotoliul de șef al statului. Acum patru ani, în primul tur, Dodon acumula aproape 48% din sufragii, iar Maia Sandu 38,71%, adică aproape 10% față de nici 3,5% în anul curent pe poziții inversate. De astă dată lidera PAS a repurtat o victorie nescontată în primul tur – toate sondajele îl dădeau învingător cu 6-10% pe actualul președinte. Până și exit-poll-ul de după închiderea secțiilor de vot indica inițial o diferență de 5% în favoarea lui Dodon. Așa că victoria Maiei Sandu a venit ca o surpriză pe cât de neașteptată, pe atât de plăcută, chiar dacă în acest an prezența la urne în primul tur a fost de 42,76% față de 50,95% în 2016. „Ieri în Moldova au câștigat oamenii. Peste 149 de mii de oameni au ieșit la vot în afara țării. Au stat ore întregi în rând. Plecăciuni tuturor. Am câștigat primul tur datorită dumneavoastră. Mulțumim întregii țări!”, a declarat Maia Sandu a doua zi.
Succesul liderei PAS a fost și o replică alegerilor pentru primăria capitalei. Deși Ion Ceban și-a luat „concediu de o săptămână de la primărie” ca să-i ajute mentorului său cu experiența acumulată la ultimele alegeri locale, în Chișinău Maia Sandu și-a devansat contracandidatul cu mai bine de 10 la sută (45,2% față de 34,17% pentru Dodon). Dar scorul cel mai distrugător a fost al diasporei, unde candidata PAS s-a impus detașat cu 70,12% din voturi, în timp ce Dodon, cu 3,65%, s-a clasat abia pe locul trei, devansat și de Renato Usatîi, cu 17,25% din sufragii.
Altminteri, diaspora a făcut și de astă dată istorie. Cei aproape 150 de mii de alegători stabiliți în străinătate, echipați cu măști și mănuși, au ieșit din toate colțurile lumii chiar de la prima oră și au stat, în ploaie și frig, ceasuri întregi la coadă nu atât ca să-și exercite dreptul de vot, cât să pună umărul la multașteptata schimbare acasă. Le vor îndreptăți speranțele cei care, acasă, la cald au așteptat să vadă cine va ieși în turul doi și abia după asta să decidă dacă vor rămâne în continuare indeciși sau se vor urni în sfârșit spre secțiile de vot? Vom afla abia peste două săptămâni. Deocamdată însă cei care s-au prezentat la secțiile de vot, în afară de primii doi candidați, au optat după cum urmează: Renato Usatîi (Partidul Nostru) – 16,9% din voturi (și aici surpriză, nu locul trei, cât scorul!) ,Violeta Ivanov (Partidul „ȘOR”) – 6,49%, Andrei Năstase (Platforma DA) – 3,26%, Octavian Țâcu (PUN) – 2,01%, Tudor Deliu (PLDM) – 1,37%, iar Dorin Chirtoacă (Blocul „Unirea”) – 1,2% din sufragii. Altminteri, Chirtoacă a obținut cu circa 7 mii de voturi mai puțin decât numărul de semnături colectate pentru a fi înscris la CEC candidat.
„Discriminare și nedreptate” la mituirea votului
Deși Oficiul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE apreciază primul tur ca fiind organizat profesional și gestionat transparent, umbrit doar de încălcări neînsemnate (anumită influență străină și alegații privind cumpărarea de voturi), observatorii locali s-au arătat mai critici. Misiunea de observare „Promo-LEX” înregistrase peste 300 de incidente raportate de observatori ei numai până în amiaza zilei de 1 noiembrie (orele 14:00), dintre care cele mai multe de transportare organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană și de oferire a recompenselor materiale sau bănești pentru a-i determina să-și dea votul în favoarea unui anumit candidat. Un caz ieșit din comun s-a produs la o secție de votare din Căușeni (localitate la nici 20 km de Tighina și aproape 30 de Tiraspol), unde s-a prezentat un grup de alegători din regiunea transnistreana și s-au interesat la membrii secției unde-și pot ridica solda pentru exprimarea votului. Și cum aceștia
le-au explicat clar că pentru vot nu se achită, o bună parte dintre cei veniți să voteze au făcut stânga-mprejur, fără a se mai închina urnei de vot. Cazuri de transportare a alegătorilor au fost documentate în majoritatea localităților din raioanele limitrofe zonei transnistrene, toți cei veniți din vecinătate purtând echipament de protecție absolut de același tip (ca ieșiți dintr-un incubator!), mai având și pungi similare. E îndoielnic ca în ele să fi încăput aceleași sume ca în „kulioașile” lui Dodon, dar menirea lor nu era alta decât a ascunde ofertele, materiale sau pecuniare. Pentru că mai toate pungile făceau cale de la autobuz sau microbuz spre o locație prestabilită, tur-retur. Discutând cu câțiva inși mai habarnici din raioanele transnistrene, am aflat și nemulțumiri – adicătelea, pe ce temei celor de la Tiraspol li se oferă tocmai 400 de lei, iar „nouă, de la Bender numai 100 de lei?” Aceeași situație și într-o ceartă dintre unul din organizatori și dezamăgiții aduși la vot. „Ne-au promis 400 de lei, dar ne-a dat numai 100, iar altora nici atât. Nu-i corect ce fac, noi o să ne plângem, că știm unde și cui”, striga un bărbat convins că votul costă nici mai mult, nici mai puțin, 400 lei.
Oficialii de la CEC nu au dorit să ne spună din partea cărui candidat au parvenit ofertele, decât că vor transmite informația organelor competente să ia măsuri. Iar până organele se vor scărpina să afle ce și cum, dar mai ales să comunice public ce măsuri se vor lua, nu ne-a fost greu să constatăm adevărul odată cu anunțarea rezultatelor: cei 17.709 alegătorii transnistreni, cu circa o mie mai mult decât în 2016, au votat la cele 42 de secții destinate lor în proporție 74,25% candidatul Igor Dodon și doar 13,34% pe Maia Sandu, iar 7,18% pe Renato Usatîi. Ceilalți abia de au contabilizat voturi în jur de un procent. Și la prezidențialele din 2016, transportați organizat, transnistrenii și-au dat votul tot pentru candidatul socialiștilor, Igor Dodon.
Ghicitul în ouă și un electorat paralel în diasporă
Învins atât de neașteptat, candidatul zis independent Dodon, abia după nelipsita planiorca (din rusă, ședință de planificare – N.M.) colhoznică de luni cu înalții demnitari de stat, spicherul Greceanîi și premierul Chicu, a făcut prima declarație. În primul rând a mulțumit celor care au ieșit la vot, dar în special funcționarilor „care au organizat un proces de vot impecabil, liber și corect” (chiar așa?!). Apoi și-a felicitat contracandidata, dar nu fără aluzii cu regurgitări –„au vorbit despre fraudări, ar fi bine să-și ceară scuze publice de la cetățeni și funcționari pentru promovarea acestor falsuri. Noi am demonstrat că putem organiza alegeri libere, corecte și democratice”. Dar asta oare nu e un fals? După care s-a apucat de capul diasporei, de care, firește, e cel mai nemulțumit. Că, uite, a fost foarte activă, dar votează diferit de preferințele generale a celor din țară, reprezentând „un electorat paralel celui al Republicii Moldova”. Că are „propria viziune și propriile preferințe politice”, dar „în mare parte se află în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește în țară”.
Dar dincolo de toate aceste noi declarații și de ghicitul în ouă de la Taraclia (o bătrână de aici i-a ghicit în ouă și i-a prezis că va câștiga din primul tur), Igor Dodon este marele perdant al scrutinului prezidențial din 1 noiembrie. În doar 4 ani numărul susținătorilor săi s-a redus cu peste 240 de mii de votanți. Nu i-a adus mai multe voturi nici dublarea numărului secțiilor de vot în Rusia – deși capacitatea celor 17 secții de vot era de 85.000 alegători, la urne s-au prezentat doar 5.603 de cetățeni moldoveni. A ratat pentru că a preluat schemele, șmecheriile, ilegalitățile, mass media ale lui Plahotniuc – cumpărarea de deputați la bucată, scandalul cu Gațcan, afaceri cu Platon și eliberarea mai multor penali implicați în spălătoria masivă de bani. A furat voturi în turul I, aducând la urne din Transnistria cam tot atâția votanți ca în turul II, 2016. Și pentru că a trădat – atât promisiunile din 2016, cât mai ales Patria. Lumea s-a revoltat pentru că vrea o viață normală și valul de protest a contat enorm. Dar… Atenție la Dodon!
Alegerile nu s-au sfârșit, mai avem turul II, mai sunt două săptămâni de campanie, în care PAS și proeuropenii au nevoie de vigilență și acțiune. Acum abia se va da lupta decisivă. Or, Dodon se arată în continuare ferm convins în mobilizarea masivă a alegătorilor de „centru-stânga”, care ar reprezenta, în ferma sa convingere, 55-60%, adică o majoritate din total. Și declară că este sigur de victoria sa în turul II, fiind încrezut că cetățenii se vor mobiliza masiv pentru a nu permite „destabilizarea situației în țară”. Deci… Atenție la Dodon!
Igor Dodon e un președinte rănit, dar care are însă la dispoziție încă multe pârghii de putere și joacă încă. Va juca până în ultimul moment cariera, averea, libertatea! În plus, polit-tehnologii din spatele său au toate instrumentele spre a răsturna situația. Pot recurge la cele mai murdare mecanisme și pot amplifica furtul din turul I (majoritatea fraudelor sunt destinate turului doi). Pot face toate mizeriile de pe lume, de la negocieri cu mâna prinsă în menghină cu Shor până a arestarea lui Usatîi. Așadar… Atenție la Dodon!
Acum cine va zbura la Moscova – Dodon sau Usatîi?
Apropo de electoratul lui Renato Usatîi. Chiar dacă toți deja foștii candidați proeuropeni și unioniști și-au declarat instantaneu în dimineața de luni sprijinul pentru Maia Sandu, toate voturile lor abia dacă întrec cu un procent scorul Violetei Ivanov, pe care mizează în turul doi (și nu numai!) anume Dodon. Nici apelul celor de la „Pro Moldova” de a susține în turul doi candidata PAS, nici presupunerile că Pavel Filip/ PDM va urma exemplul foștilor colegi nu fac garanția succesului sută la sută. Din rândul indecișilor te miri dacă se va acoperi necesarul pentru victoria liderei PAS în turul II. Mai accesibil negocierilor, cu toate rezervele Maiei Sandu, rămâne Renato Usatîi și electoratul său. În turul doi, votanții lui Usatîi se pot îndrepta spre ambii candidați, poate cu precădere împotriva lui Dodon, dar mulți vor sta acasă. Depinde însă mult ce va face și liderul „Partidului Nostru”, candidat pro-rus, în principiu – va lua avionul spre Moscova sau va accepta un dialog cu Maia Sandu? Dacă și lidera PAS îl va accepta sau solicita. De vreme ce a fost posibilă o alianță improprie dintre ACUM și PSRM pentru a scoate republica din capturarea lui Plahotniuc, de ce nu ar fi posibil un acord, deloc impropriu, între PAS și „Partidul Nostru”, pentru a o scoate din capturarea lui Dodon?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...

Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea liniște și pace

Pe ultima sută de metri, cum se vede, și cu câteva zile înainte de a i se pecetlui „obștescul” sfârșit al legislativului de la...