fbpx
vineri , 3 iulie 2020
Home / Tara de dincolo de tara / Maia Sandu între acasă și acasă

Maia Sandu între acasă și acasă

„Care dintre voi, dacă are o sută de oi și pierde una din ele, nu le lasă pe câmp pe celelalte nouăzeci și nouă și nu se duce după cea pierdută, până când o găsește?! Iar când o găsește, o pune bucuros pe umeri, vine acasă și-și cheamă prietenii și vecinii, zicându-le: „Bucurați-vă împreună cu mine, căci mi-am găsit oaia pierdută!”(Luca, 15:1)

Parabola oii pierdute
Predicând în Pereea, la est de râul Iordan, Iisus a spus parabola oii pierdute pe care păstorul ține cu tot dinadinsul s-o salveze și să o aducă înapoi acasă. Același îndemn al întoarcerii la vatră L-a ilustrat și cu pilda fiului rătăcitor.
Urmărind vizita noului prim-ministru moldovean la București, vrând-nevrând mi-au apărut în  minte cele două povești alegorice despre revenirea la calea cea dreaptă. Deși Maia Sandu nu a dovedit că are sentimente profunde românești, vorba colegului, Cristian Hrițuc, România s-a bucurat aidoma doamnei care a găsit drahma pierdută, ca să parafrazez o altă parabolă cristică pe aceeași temă. Reacția Bucureștiului este normală și singura posibilă. Este firesc că s-a bucurat și a întâmpinat-o cu brațele deschise. Zâmbetele premierului Dăncilă și președintelui Iohannis mi s-au părut sincere.
După cum anticipam în alt editorial, autoritățile de la București nu au cum lăsa la voia întâmplării cel de-al doilea stat românesc, oricine ar deține puterea la Chișinău. Vor căuta să identifice diferite căi, unele poate neumblate, pentru a susține populația din stânga Prutului. Și Cotroceniul, și Palatul Victoria au vorbit cu o singură voce. Au promis ferm susținerea parcursului european al Republicii Moldova. Pe de altă parte, Bucureștiul are, desigur, rezerve. Unele dintre ele sunt foarte mari. România nu va sponsoriza un regim hibrid instalat la Chișinău de Dmitri Kozak și tutelat de Vladimir Putin. Faptul că monstruoasa alianță dintre un bloc pro-european și un partid pro-Kremlin a devenit posibilă în culisele unui târg ruso-german în chestiunea Nord Stream 2 nu impresionează deloc România. Bucureștiul sprijină poziția SUA și consideră că edificarea gazoductului pe sub Marea Baltică e un proiect meschin și eminamente nociv pentru Germania, dar mai cu seamă pentru Ucraina și întreg estul Europei. Mai grav însă este faptul că Maia Sandu și Andrei Năstase, pentru a coabita cu PSRM, l-au avut complice pe Dmitri Kozak și au ignorat cu desăvârșire poziția României. Astfel de lucruri nu pot găsi înțelegere la București, iar scuze nici atât.


Protocolul secret al alianței Kozak sau un guvern cu mâini legate
Iată de ce România va căuta să găsească modalități sigure pentru a sprijini efectiv locuitorii Republicii Moldova, fără ca de banii țării să profite Dodon, PSRM și oamenii lui Putin la Chișinău, printre care se numără, după cum arată ultimele evenimente, și Andrei Năstase. Votul liderului PPDA de la APCE în favoarea Rusiei și afirmațiile halucinante ale ministrului de Externe, Nicu Popescu, potrivit cărora conflictul armat de la Nistru din 1992 n-ar fi fost o agresiune a Rusiei, ci un „război civil”, spun multe. Aceste episoade demonstrează că alianța Kozak, orice s-ar spune, funcționează. Faptul că șeful diplomației moldovenești, în urma a două tentative, și-a recunoscut gafa comisă, dar a evitat să puncteze răspicat că Rusia e un stat agresor și ocupant dovedește că bizarul concubinaj ACUM/PSRM  conține un protocol secret care trasează niște linii roșii și obligă partidele PAS și PPDA
să-și asume poziții politice agreate de Moscova în schimbul sprijinului generos al socialiștilor.
Eliberarea spionului rus Iurie Bolboceanu, revenirea lui Renato Usatîi în Republica Moldova, extinderea atribuțiilor președintelui Dodon sunt, pesemne, câteva dintre condițiile impuse de Dmitri Kozak. În curând vom putea urmări cum PSRM pune presiune pe ACUM pentru a-i aminti de angajamentele asumate în momentul constituirii teribilei alianțe contra-naturii. Se tergiversează, de exemplu, publicarea raportului Kroll-2, fapt dictat, fără doar și poate, de aranjamentul ascuns care a stat la bază formării actualei coaliții de guvernământ. Dă de gândit și dorința președintelui Dodon ca PAS și PPDA să colaboreze cu PSRM în alegerile locale. Motivațiile ascunse ale partidei filo-ruse sunt explicabile. După ce PSRM va da jos, cu proxima ocazie, cabinetul Maiei Sandu, Igor Dodon va putea să-și subordoneze o mare parte dintre primarii și consilierii blocului ACUM.
De unde și  convingerea că actualul guvern de la Chișinău are mâinile legate. Spațiul lui de manevră este extrem de restrâns. E destul un singur pas neprevăzut în dreapta sau în stânga și rușii vor trage în el fără menajamente. Actualului cabinet de miniștri i se va permite să se răfuiască din plin cu Plahotniuc – inamicul comun al lui Vladimir Putin, Andrei Năstase și Maia Sandu. Oligarhul va fi urmărit penal, i se va sechestra și confisca averea, probabil, iar oamenii săi vor fi eliminați din instituțiile publice. Blocul ACUM nu va putea însă să aducă vreo atingere lui Dodon, Partidului Socialiștilor și, în general vorbind, intereselor ruse în Republica Moldova. Orice încercare de a încălca tabu-urile impuse de Kremlin va fi aspru sancționată. În aceste condiții, orice șansă pentru o justiție echitabilă este spulberată. Blocul ACUM va putea să se răzbune pe Plahotniuc, dar nu va fi în stare să salubrizeze statul în condițiile în care Dodon și ortacii săi vor fi intangibili.
E la mintea oricui că Moscova nu are niciun interes ca guvernul Maiei Sandu să obține succese în justiție, economie și domeniul social. Singurul scop al rușilor pentru moment e să se debaraseze efectiv de moștenirea lui Plahotniuc cu mâinile blocului ACUM pentru a întări astfel forța politică și financiară a clanului Dodon-Greceanîi. De aceea, PSRM va fi primul sabotor al reformelor justiției. Partidul pro-Kremlin se teme că judecătorii și procurorii independenți, descotorosiți de controlul politic, vor declanșa proceduri de investigare nu doar împotriva lui Plahotniuc, ci și împotriva lui Dodon, a altor persoane sus-puse și certate cu legea. Socialiștii vor obstrucționa totodată orice măsură luată pentru a îmbunătăți situația economică. Ei nu au nevoie, bineînțeles, de succesele blocului ACUM. Interesul lor este ca Maia Sandu să eșueze, nu să câștige popularitate. De îndată ce se va vedea cu sacii în căruță, PSRM va da jos guvernul actual cu sprijinul grupului Șor și al unor deputați transfugi din PDM. Din acest moment, piramida se va răsturna. Statul, abia scăpat din captivitatea lui Plahotniuc, va fi capturat de Dodon care le va deschide larg ușile agenților de influență și oligarhilor lui Putin.
Să câștige cetățenii, nu complicii Moscovei
În aceste împrejurări, Bucureștiul se vede silit să dea dovadă de maximă prudență. Lucrul acesta s-a văzut în timpul vizitei Maiei Sandu. Nimeni, ca altădată, n-a avut gură de cârpă ca să făgăduiască aici și acum ajutoare de zeci sau chiar sute de milioane. S-a promis crearea unui grup de experți care, împreună cu reprezentanții Chișinăului, să identifice domeniile în care este nevoie de asistență pentru a demara ulterior proiecte concrete. Altfel spus, după cum anticipam în ajunul vizitei Maiei Sandu, Bucureștiul va sprijini Republica Moldova de așa manieră încât să aibă de câștigat cetățenii ei, nu complicii lui Kozak care au conspirat în favoarea Kremlinului și împotriva României, instalând o guvernare ruso-europeană. Prioritare vor fi proiectele îndreptate spre comunități, organizații non-guvernamentale și administrații locale. România va depune eforturi susținute pentru a descuraja încercările de a deturna parcursul european al Chișinăului.
Cu alte cuvinte, se va învesti  în viitor. E nevoie să fie ajutat elementul unionist și efectiv pro-atlantic capabil să genereze o alternativă actualei guvernări care, rezemându-se pe toanele schimbătoare ale lui Putin, n-are cum fi de durată.

Distribuie:

Check Also

La Chișinău Guvernul Sandu a fost pus „pe calea cea bună”. Demis

Pe vremea regimului sovietic, în fosta URSS, 8 noiembrie era zi de odihnă, a doua …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *