joi , 2 aprilie 2020
Home / Actualitate / Mai divizaţi ca niciodată

Mai divizaţi ca niciodată

În America domină incertitudinea cu mai puţin de un an înainte de alegerile prezidenţiale, programate pentru 3 noiembrie 2020: între un Donald Trump sub ameninţarea unei proceduri de destituire şi democraţii divizaţi în privinţa liniei politice. Fiecare tabără va încerca să mobilizeze rezervele de voturi, într-o ţară mai divizată ca niciodată, notează Les Echos.

 

Cine îşi aminteşte de Ben Carson? În noiembrie 2015, cu un an înainte de alegerile prezidenţiale care l-au instalat pe Donald Trump la Casa Albă, anumite sondaje îl dădea pe acest republican, neurochirurg la pensie, la mică distanţă de democrata Hillary Clinton, în cazul unui duel prezidenţial. Cu un an înainte de prezidenţiale – programate pentru 3 noiembrie 2020, duelurile fictive din ultimul sondaj CNN arată o evoluţie şi o victorie a democraţilor în faţa lui Donald Trump. „O fotografie în momentul X, care arată că Donald Trump este vulnerabil, dar mai avem destul timp în faţa noastră”, avertizează Doug Schwartz, director al Institutului de sondaje al Universităţii Quinnipiac. Într-un sistem electoral în care câteva mii de voturi în două sau trei state-cheie pot să răstoarne rezultatul scrutinului, aceste studii nu au decât o valoare relativă.
Un leadership de necontestat
Deşi situaţia ar fi putut fi simplă în tabăra republicană, cu un preşedinte candidat la realegere, procedura de destituire („impeachment”) împotriva lui Donald Trump a deschis calea incertitudinilor. La sfârşitul anului trecut, aleşii au votat fără surprize lansarea formală a procedurii. Toţi democraţii, cu două excepţii, au votat pentru. Şi niciun republican nu a susţinut rezoluţia. Majoritatea prezidenţială rămâne unită şi niciun nume greu, cu excepţia fostului candidat la prezidenţiale Mitt Romney, nu îi contestă astăzi leadershipul preşedintelui. Dar ancheta ar putea fi lungă şi nimeni nu ştie cum se va încheia şi nici ce efect va avea asupra opiniei publice.
„Când vom avea suficiente elemente, vom ataca!”, a avertizat şeful democraţilor din Camera Reprezentanţilor. Nancy Pelosi.
Marcarea unor puncte
Jocul este încă şi mai complicat de partea democraţilor, unde se înfruntă două curente: cel al unei moşteniri directe a lui Barack Obama, susţinută de fostul său vicepreşedinte Joe Biden şi de tânărul outsider Pete Buttigieg, şi cel al ramurii „progresiste”, chiar „socialiste”, reprezentată de Elizabeth Warren lu Bernie Sanders. Alegerile primare vor avea loc abia în iunie anul acesta , cu amintirea vie a eşecului din 2016. Cei care s-au raliat doamnei Hillary Clinton în speranţa unei eficacităţi electorale ar putea apăra de data aceasta prima lor opţiune, sau cei doi candidaţi de la stânga s-ar putea canibaliza. „În tabăra democrată, lucrurile sunt încă deschise, iar sondajele arată că alegătorii fac încă shopping între principalii candidaţi”, notează Doug Schwartz.
Va fi nevoie de puncte marcate încă de la primele voturi din Iowa şi New Hampshire, începând cu luna februarie. Democraţii au tot mai multe mitinguri şi dezbateri televizate, în timp ce Donald Trump ţine strâns în mână frâiele GOP şi le acordă cuvântul doar celor care sunt „true belivers”. Deşi şi-a lansat campania oficial abia în luna iunie, preşedintele american este de fapt în campanie de când s-a instalat la Casa Albă. Şi toţi au lansat maşina de strâns bani: Trump a adunat deja 165 de milioane de dolari, cu mult mai mult decât cele 75 de milioane ale lui Bernie Sanders sau cele 60 de milioane ale lui Elisabeth Warren.
Starea Americii
Dezbaterea de idei se va concentra asupra stării Americii. Donald Trump, ale cărui acţiuni sunt aprobate de 43% din cei chestionaţi şi dezaprobate de 53%, potrivit unei sinteze realizate de RealClearPolitics, îşi impune bilanţul economic: o creştere care rezistă şi o rată a şomajului mai redusă. Războiul comercial cu China nu a produs toate efectele scontate – angajarea în sectorul manufacturier stagnează, dar pentru a seduce clasa mijlocie, a evocat viitoare scăderi de impozit pentru gospodării. Democraţii vor, la rândul lor, „să repare” clasa mijlocie americană şi să reducă inechităţile.
Ploaie de lovituri
Fiecare tabără va încerca să-şi mobilizeze rezervele de voturi, într-o ţară mai divizată ca niciodată. Campania se anunţă, o dată în plus, dură, aşa că va fi o ploaie de lovituri. „Aceşti neisprăviţi de democraţi au înnebunit. Foarte rău pentru Statele Unite”, a reacţionat Donald Trump pe Twitter, apropo de ultimele evoluţii privind procedura de destituire.
Alegerile se anunţă totuşi decisive pentru viitorul Americii, atât în interiorul ţării, cât şi pe scena internaţională.

Distribuie:

Check Also

Cât poate supravieţui coronavirusul pe telefon

Un om îşi atinge telefonul, în medie, de 2.617 ori într-o zi, iar COVID-19 poate …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *