17.9 C
Ploiești
sâmbătă, 13 august, 2022
Acasă Mozaic Documentar Mahatma Gandhi: asasinat în fața a mii de oameni

Mahatma Gandhi: asasinat în fața a mii de oameni

La doar câteva luni după ce a condus independenţa Indiei faţă de britanici în 1947, Gandhi a fost împuşcat de trei ori de un extremist hindus pe nume Nathuram Godse. Asasinarea lui Mahatma Gandhi la 30 ianuarie 1948 a şocat întreaga lume. Chiar cu un an înainte, activistul nonviolent şi-a atins sensul vieţii când britanicii s-au retras din India şi ţara a sărbătorit prima zi a independenţei.

Duşmanii lui Gandhi
Deşi această realizare avea să ducă la moartea lui Gandhi câteva luni mai târziu. Obţinerea independenţei de la o putere imperială a lăsat subcontinentul indian divizat şi mulţi au dat vina pe Gandhi pentru violenţa din jurul acestei împărţiri. Deşi Gandhi s-a opus împărţirii teritoriului pe linii religioase, extremiştii l-au acuzat. Gandhi a ascultat în timp ce duşmanii strigau: „Lasă-l pe Gandhi să moară!”
În ultima sa zi, Gandhi era slăbit şi a fost condus prin grădinile Casei Birla unde locuia, când un fanatic hindus pe nume Nathuram Godse a ieşit din mulţime. S-a înclinat în faţa lui Gandhi, apoi s-a ridicat şi l-a împuşcat de trei ori în stomac şi piept. Aceasta este povestea şocantă a morţii lui Mahatma Gandhi în mâinile unui fanatic religios.
În 1947, dominaţia britanică în India a luat sfârşit. Dar britanicii au lăsat în urmă o întrebare: teritoriul va rămâne unit sau s-a împărţit în două state pe baza credinţelor religioase? În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, violenţa religioasă a polarizat colonia. Mulţi au pledat pentru o soluţie cu două state. Pakistanul de Est şi de Vest guvernând zonele majoritare musulmane, în timp ce India ar guverna o naţiune majoritară hindusă. Liderul Ligii Musulmane, Muhammad Ali Kinnah, a argumentat pentru o împărţire pe linii religioase, parţial pentru a proteja populaţiile minoritare musulmane din colonia britanică.
Gandhi s-a opus iniţial împărţirii, deoarece credea că împărţirea subcontinentului pe linii religioase ar crea mai multă violenţă. În schimb, Gandhi a recomandat unirea peste barierele religioase. Din păcate, predicţia lui Gandhi despre violenţă s-a dovedit adevărată. Când britanicii s-au retras, au predat puterea noilor state din India şi Pakistan – iar violenţa religioasă a cuprins rapid noile naţiuni. Au izbucnit revolte, mai ales de-a lungul graniţelor noilor teritorii.
În cele din urmă, partiția a strămutat 15 milioane de oameni, iar violenţa a făcut un milion de victime. Pentru unii hinduşi, calea lui Gandhi însemna să se lase deschişi la atacuri. Alţii au simţit că Gandhi a fost prea blând cu musulmanii, fiind pe nedrept de partea lor împotriva hinduşilor. Apoi, pe 10 ianuarie 1948, Gandhi abia scăpat de o tentativă de asasinat, când un grup radical de hinduşi a declanşat o bombă la câţiva metri de bărbatul de 78 de ani.

Sfârşitul lui Mahatma Gandhi
„Dacă voi muri de la glonţul unui nebun, trebuie să o fac zâmbind”, a spus Gandhi după fapte. „Nu trebuie să existe furie în mine. Dumnezeu trebuie să fie în inima mea şi pe buzele mele.” Gandhi a avut şi un mesaj pentru radicalii care credeau că îi favorizează pe musulmani. „Nu face asta”, a implorat Gandhi.
În loc să fugă de moarte, Gandhi a îmbrăţişat-o. „Moartea pentru mine ar fi eliberare glorioasă, mai degrabă decât că ar trebui să fiu un martor neajutorat al distrugerii Indiei, hinduismului, sikhismului şi islamului.” Apoi, zece zile mai târziu, un asasin a ajuns la Gandhi şi l-a ucis.Pe 30 ianuarie 1948, Mahatma Gandhi a ieşit din Casa Birla din Delhi în jurul orei cinci după-amiază. Slăbit de la terminarea ultimului post, Gandhi a fost condus de nepoatele sale la o întâlnire de rugăciune unde îl aşteptau mii de susţinători.
Nathuram Vinayak Godse credea că Gandhi şi-a trădat colegii hinduşi luând poziţii pro-musulmane. Aşa că a adus un pistol automat Beretta la Delhi şi a plănuit să-l omoare. Dar înainte de a face acest lucru, Godse s-a înclinat în faţa lui Gandhi într-un simulacru de salut. Când s-a ridicat, a tras trei focuri.
În momentul de dinaintea asasinării sale, Gandhi şi-a ridicat mâinile într-un gest de salut hindus. Apoi, când împuşcăturile au lovit, el a căzut la pământ, cu nepoatele în lateral. În haosul de după moartea lui Gandhi, Godse a încercat să se împuşte. Dar în timp ce o mulţime de susţinători înfuriaţi ai lui Gandhi striga „Omoară-l, omoară-l”, autorităţile l-au capturat pe Godse şi l-au arestat. Un an mai târziu, un tribunal l-a condamnat la moarte pe asasinul lui Gandhi. Godse a fost spânzurat în noiembrie 1940.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Investigații gratuite, în Ploiești, pentru depistarea cancerului de col uterin

Primăria Ploiești a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu -Rusescu” (INSMC), Asociația „Centrul de Dezvoltare Curriculară...

11 zile fără apă caldă, în Ploiești

Soluții? Ce zice Consiliul Județean Prahova contestă Primăria Ploiești. Invers nu se poate, fiindcă primăria profită de faptul că n-are niciun rol legal în...

Fotbal / Petrolul Ploiești, prima victorie în Superligă: 1-0 la Mediaș, cu U Cluj; să vină Rapid!

Petrolul Ploiești a reușit vineri, în etapa a patra din Superligă, prima victorie stagională, 1-0 la Mediaș, în fața Universității Cluj-Napoca, partida fiind decisă...

Percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală. 40 de persoane au fost conduse la audieri

Procurorii din cadrul Parchetului Curții de Apel Ploiești, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova,...

Când rânjesc dulăii, latră și cățeii…

La un an de la investirea sa (6 august 2021), Guvernul Gavrilița nu prezentase încă un raport în plenul legislativului de la Chișinău, dând...

NU VREAU SĂ MĂ ANGAJEZ LA STAT!

Zilele astea, mai precis de la 1 august, a intrat în vigoare o nouă mărire a salariului bugetarilor, de minim 15 la sută. Nu...