fbpx
10 C
Ploiești
joi, 29 octombrie, 2020
Acasă Ocolul Pamantului Mafia italiană îşi extinde activităţile ilicite

Mafia italiană îşi extinde activităţile ilicite

Într-o Italie cufundată în criza provocată de coronavirus, poate că un singur sector stă mai bine în ziua de astăzi decât atunci când a fost decretată carantina, la începutul lunii martie: mafia. Din clipa în care s-a răspândit pandemia pe toată planeta, autorităţile italiene din diverse domenii avertizează cu privire la oportunitatea pe care actuala criză a oferit-o organizaţiilor infracţionale, scrie cotidianul brazilian O Globo.

Pagină coordonată de Grigoraş NIŢĂ; www.ziarulploieştii.ro

„Aceasta este cea mai bună dintre toate lumile pentru mafii” . afirmă avocata Vicenza Ronda, vicepreşedintele Libera, una dintre cele mai mari asociaţii din Italia, de combatere a criminalităţii organizate.
Scenariul favorizează extinderea activităţilor ilicite în economie – inclusiv în negocierile legate de măştile chirurgicale, un produs dintre cele mai căutate în acest moment – servind la crearea unui consens în rândul populaţiei, statul este ineficient şi nu este în stare să servească toată lumea. Întrucât întreprinderile mici şi mijlocii îşi declară falimentul, pe lângă creşterea şomajului şi a sărăciei, o parte a populaţiei consideră că este mai bine să te bazezi pe solidaritatea crimei organizate, deoarece sprijinul financiar ilegal ajunge, de obicei, înainte de cel promis de guvern.
Puterea financiară
Unele oraşe din ţară, în special din sud, au înregistrat deja, în ultimele două luni, scene care evidenţiază oportunitatea creată de pandemie: la Palermo, în Sicilia, mafioţii au distribuit în cartierele sărace ceea ce s-a numit „pachete solidare” (coşul de bază) şi chiar şi bani. Episodul a ajuns în ziare şi a determinat un membru al clanului sicilian să scrie pe profilul său de Facebook că „se mândreşte cu faptul că este mafiot” şi că poate „ajuta” la a pune capăt foamei celor care au cea mai multă nevoie.
Se estimează că peste un milion de oameni din Italia au început să aibă nevoie de ajutor pentru a mânca, după începutul pandemiei, alăturându-se celorlalte trei milioane care se luptă deja cu greutăţi înainte de coronavirus.
Puterea financiară a mafiilor le permite o anumită rivalitate cu statul, în special atunci când împrumută bani comercianţilor şi familiilor aflate în dificultate. Guvernul italian a aprobat recent un pachet de 55 de miliarde de euro pentru a ajuta la redresarea ţării. Numai din traficul de droguri, Ndrangheta (una dintre cele mai mari grupări mafiote italiene, care are legături cu PCC – Primul Comandament al Capitalei, organizaţie criminală din Brazilia, care acţionează mai ales la Sao Paulo, fiind prezentă şi în alte 22 din cele 27 de state ale Braziliei, n.t.) face să circule aproximativ 40 de miliarde de euro pe an.
În urmă cu câteva săptămâni, şeful poliţiei italiene, Franco Gabrielli, a participat la o conferinţă cu privire la un proiect al Interpolului despre mafie şi a comentat că Ndrangheta încearcă să profite de criza Covid, pentru a intra în „producţia de medicamente şi vaccinuri”.
La sfârşitul lunii martie a.c., când carantina din Italia nu împlinise încă o lună, serviciul secret a informat guvernul – raportul s-a scurs în presă – despre riscul unei extinderi a organizaţiilor în economia formală, pe lângă posibila participare a membrilor săi în revolte şi la tulburări sociale.
Pentru a înrăutăţii lucrurile, 498 de persoane condamnate pentru relaţii mafiote au ieşit din închisoare pentru a-şi ispăşi pedepsele acasă din cauza apariţiei Covid-19, ceea ce a sfârşit prin a declanşa o criză politică în cadrul executivului. Trei dintre deţinuţii avantajaţi erau mafioţi consideraţi a fi deosebit de periculoşi, supuşi unui regim restrictiv, care prevedea deja o izolare completă.
Ieşirea acestor deţinuţi – motivată de rebeliunile care au izbucnit în mai multe închisori la începutul pandemiei – a condus la demisia şefului naţional al Serviciului penitenciarelor şi aproape a dus la destituirea ministrului Justiţiei, Alfonso Bonafede, care a rămas în funcţie după ce Senatul italian a respins, pe 20 mai a.c., o moţiune de neîncredere depusă de opoziţie.
Guvernul a recunoscut deficienţa bazată pe o lege obişnuită – şi a emis un nou decret, pentru ca mafioţii să se întoarcă la închisoare, dar încarcerarea fiecăruia trebuie să fie evaluată individual de către magistraţi, ceea ce va dura câteva săptămâni.
„Acesta este un semnal foarte prost, prezenţa acestor lideri în teritoriile de origine consolidează şi mai mult grupările”, a declarat, pentru O Globo, Alessandra Dolci, procuror al Tribunalului de la Milano şi membră a direcţiei antimafie.
Control dificil
Italia are o legislaţie considerată una dintre cele mai bune din lume în combaterea organizaţiilor mafiote, dar legăturile clanurilor cu politica, cu instituţiile naţionale, regionale şi municipale, precum şi cu companiile şi piaţa financiară sunt indicate drept unele dintre dificultăţile în a le face faţă.
Dolci arată că statul italian nu are la fel de multe mecanisme pentru a controla beneficiarii ajutorului financiar care va începe să fie transmis de guvern către persoanele afectate de coronavirus. Aceasta menţionează drept exemplu plata a 25.000 de euro – bani nerambursabili – micilor comercianţi: „Este un control foarte dificil de făcut, deoarece trebuie verificat în fiecare oraş. Mafia poate profita şi poate fi avantajată la vârf. Cel mai bun remediu este ca guvernul să acţioneze rapid şi să promoveze ajutorul înaintea organizaţiilor criminale”.
Rădăcini istorice
Mafia a apărut în sudul Italiei, în secolul al XIX-lea. Astăzi, ţara are trei mari grupări istorice (Cosa Nostra, Camorra şi Ndrangheta, toate trei cu operaţiuni transnaţionale), pe lângă altele mai mici, cu anvergură regională. Logica ajutorului observat în timpul pandemiei are rădăcini istorice: îngrijirea teritoriului, transformându-l într-un fel de feudă, este fundamentală pentru a transforma imaginea de binefăcători în consens social.
Procurorul Alessandra Dolci subliniază însă, că această logică a suferit modificări în ultimii ani, în sud, controlul este în continuare teritorial, în timp ce, în nordul ţării, principalul obiectiv este crearea unei sinergii cu oamenii de afaceri şi extinderea operaţiunilor către ramuri ale economiei, precum restaurantele, barurile şi cafenelele. Extinderea a ajuns chiar în sectorul sănătăţii, prin intermedierea achiziţionării şi vânzării măştilor chirurgicale şi a materialelor spitaliceşti.
Senatorul Sandra Ruotolo a fost ales anul acesta, după o lungă carieră de jurnalist, devenind unul dintre profesioniştii ameninţaţi cu moartea (trăieşte sub escortă armată) din cauza reportajelor despre mafie. El spune că principala provocare pentru stat va fi să ajungă la cei mai nevoiaşi înaintea organizaţiilor criminale.
„O problemă serioasă este aceea că mafia are o relaţie strânsă cu puterile politică şi economică, poate că este principala deosebire faţă de organizaţiile criminale din Brazilia, de exemplu”.
Avocata Vicenza Ronda, de la Libera, spune că grupările criminale din întreaga lume vor profita de criza economică şi socială provocată de pandemie, Italia nefiind o excepţie. În cazul acesteia, există precedente pentru alte situaţii de urgenţă care au deschis breşe şi care au favorizat extinderea mafiilor, cum ar fi al Doilea Război Mondial şi cutremurele care au lovit centrul Italiei în ultimii ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

LISTE NOI, FĂRĂ NOI!

Și când zic “noi” mă refer la oameni noi, pentru că nu mai am pretenția să ne recunoaștem în ei, ca fiind cei mai...

Percheziții în Prahova și Dolj, la persoane bănuite de evaziune fiscală

Poliţişti ai Inspectoratului Județean de Poliție Prahova au efectuat două percheziții domiciliare în județele Prahova și Dolj și au pus în aplicare un număr...

Explozie într-un apartament din Ploiești

Pompierii militari au fost solicitați să intervină după ce într-un apartament din Ploiești, situat pe strada Sondelor, a avut loc o explozie neurmată de incendiu....

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, susține că SIIJ trebuie desființată

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, continuă să susțină că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție, înființată și operaționalizată de către Guvernul PSD-ALDE-UDMR în...

Pacienți ținuți în ploaie la SJU

A devenit virală o fotografie în care pacienții, unii în vârstă și în scaun cu rotile, erau ținuți la rând, în ploaie, la Spitalul...

Candidat – surpriză pe listele PNL Prahova pentru alegerile parlamentare

Un secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor candidează pentru funcția de deputat pe listele PNL Prahova. Adrian Dupu, în vârstă de 37...