21.6 C
Ploiești
marți, 11 mai, 2021
Acasă Mozaic Documentar LUMEA SPIONAJULUI ÎN 2020

LUMEA SPIONAJULUI ÎN 2020

A devenit tradiţie ca, la sfârşit de an şi începutul unuia nou, Agenţia intelNews să prezinte cele mai importante relatări despre spionaj, întâmplate în anul ce s-a încheiat. Iată câteva dintre acestea.

Covid-19 stimulează schimbarea misiunii agenţiilor de spionaj, care „aminteşte de cursa spaţială”
Concurenţa mondială pentru a inventa un vaccin care poate reduce răspândirea Covid-19 şi pentru a asigura cantităţi suficiente de vaccin a determinat o schimbare de misiune în marile agenţii de informaţii din întreaga lume. Această schimbare de misiune are loc cu o viteză atât de mare, încât pare „o reminiscenţă a cursei spaţiale”, potrivit The New York Times. Într-un articol publicat în septembrie anul trecut, erau citate interviuri cu actuali şi foşti oficiali ai serviciilor de informaţii, care sugerau că schimbarea misiunii agenţiilor de spionaj din întreaga lume a fost una dintre cele mai rapide din istorie.
Neutralitatea elveţiană, „spulberată”, deoarece o societate criptologică de vârf s-a dovedit a fi doar o faţadă a CIA
Elveţia continuă să se îndepărteze de şocul cauzat de dezvăluirile din februarie 2020 despre Crypto AG, cel mai mare producător mondial de echipamente criptologice din timpul Războiului Rece, ai cărei clienţi includeau peste 120 de guverne din întreaga lume; aceasta era, de fapt, o companie deţinută de Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite.
Dezvăluirile publicate de The Washington Post şi de radioul public german ZDF confirmau zvonurile care circulau încă de la începutul anilor 1980, potrivit cărora Crypto AG încheiase un acord secret cu guvernul SUA. Potrivit dezvăluirilor din acest an, CIA şi Serviciul Federal de Informaţii (BND) din Germania de Vest au achiziţionat în secret compania elveţiană şi i-au plătit pe majoritatea directorilor săi pentru a le cumpăra tăcerea. Acordul secret ar fi permis SUA şi Germaniei de Vest să spioneze mesajele guvernamentale clasificate ale mai multor inamici şi chiar aliaţi, inclusiv Italia, Spania şi Grecia, precum şi Austria, Iordania, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.
Serviciul danez de spionaj a ajutat SUA să obţină informaţii despre aliaţii NATO
Au existat surprize în rândul experţilor domeniului informaţiilor în vara anului trecut, atunci când Lars Findsen, directorul Serviciului de Informaţii al Apărării din Danemarca (FE, sau DDIS în limba engleză), a fost „eliberat de responsabilităţi”.
Ministerul Apărării danez a declarat că decizia a fost luată în urma „unei serii de dezvăluiri”. Se ştie acum motivul: un acord secret între agenţiile de informaţii daneze şi americane a permis Washingtonului să obţină informaţii asupra cetăţenilor danezi, pentru a-i spiona pe unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi europeni ai săi, inclusiv Germania, Franţa, Suedia, Norvegia şi Olanda. Dezvăluirea a declanşat o discuţie politică aprinsă în Danemarca, în timp ce autorităţile norvegiene, suedeze şi olandeze au lansat anchete asupra presupusului spionaj. Unii din Danemarca au cerut ministrului apărării, Trine Bramsen, să prezinte publicului un raport de patru volume pe care guvernul l-a întocmit despre colaborarea danezo-americană. Acest lucru însă nu s-a întămplat încă.
Forţele SUA îi ajută în secret pe talibani să lupte cu Statul Islamic din Afganistan
Motivul iniţial pentru care Statele Unite au trimis trupe în Afganistan a fost să lupte împotriva al-Qaeda şi a aliaţilor săi locali, talibanii. Acum însă se pare că forţele SUA ajută talibanii să învingă Statul Islamic din nord-estul Afganistanului. Noul rol al armatei americane în Afganistan reflectă opinia Casei Albe, conform căreia talibanii nu au nicio aspiraţie în afara Afganistanului, în timp ce Statul Islamic încearcă să conteste interesele Americii la nivel mondial. Potrivit reporterului pe afaceri militare al Washington Post, Wesley Morgan, forţele Comandamentului Comun al Operaţiunilor Speciale (JSOC) din Afganistan au primit instrucţiuni să asigure acoperire aeriană forţelor talibane, în timp ce luptă împotriva Statului Islamic. Resursele folosite în această capacitate constau în armament care fusese iniţial dislocat împotriva talibanilor, dar care este acum în secret alocat pentru a-i ajuta pe talibani în lupta lor împotriva Statului Islamic. Potrivit lui Morgan, echipa JSOC din Kunar, care oferă acoperire aeriană talibanilor, se referă în glumă la „forţa aeriană talibană”. Nu este clar dacă şi al-Qaeda, care este un apropiat al talibanilor, beneficiază de această asistenţă militară.
Un grup de mercenari străini, inclusiv americani, au organizat o lovitură de stat eşuată în Venezuela
La începutul lunii mai 2020, autorităţile venezuelene au pus capăt Operaţiunii Gedeon, o încercare a circa 60 de mercenari înarmaţi şi disidenţi locali de a-l îndepărta cu forţa de la putere pe preşedintele Nicolas Maduro. Planul se axase pe infiltrarea de pe mare în Venezuela pentru a captura Aeroportul Internaţional Simon Bolivar, în încercarea de a-l aresta şi expulza pe Maduro şi pe ceilalţi membri ai guvernului. Se pare însă că operaţiunea fusese infiltrată de agenţi şi informatori ai guvernului venezuelean. Cel puţin doi americani au participat la operaţiunea eşuată, care fusese concepută de generalul-maior Cliver Alcala Cordones, pensionar militar din Columbia, care se afla în custodia SUA, fiind acuzat de trafic de droguri.
De asemenea, s-a afirmat că lovitura de stat a fost lansată din Columbia, cu sprijinul Silvercorp SUA, un grup privat de securitate condus de Jordan Goudreau, fost sergent în Beretele Verzi din SUA. Afirmaţiile guvernului venezuelean, potrivit cărora lovitura de stat a fost susţinută şi de Agenţia Centrală de Informaţii, nu au fost acoperite cu dovezi.
Ex-preşedintele argentinian şi şefii agenţiilor de spionaj sunt inculpaţi pentru interceptarea neautorizată a convorbirilor telefonice
O anchetă extinsă asupra unui program de spionaj intern l-a inclus pe Mauricio Macri, fostul preşedinte neperonist al ţării, ales în mod democratic, şi pe şeful serviciului său de spionaj. Actualul preşedinte al ţării, Alberto Fernandez, s-a angajat să reformeze Agenţia de Securitate, cunoscută sub numele de Agenţia Federală de Informaţii (AFI, fostă SIDE). În iunie 2020, guvernul a predat unei instanţe federale din Buenos Aires o listă cu peste 80 de cetăţeni argentinieni care ar fi fost interceptaţi fără mandat în timpul administraţiei Macri. De atunci, instanţa îi anchetează pe Macri şi pe Gustavo Arribas, fost director SIDE, precum şi pe directorul adjunct în agenţie, Silvia Majdalani.
Unul dintre cei mai căutaţi bărbaţi din lume se pare că a lucrat pentru mai multe agenţii de spionaj
Finanţistul austriac Jan Marsalek este considerat a fi „cel mai căutat om din lume”, după prăbuşirea bruscă a Băncii Wirecard AG din Germania, furnizoare de servicii financiare, precum tranzacţii de plăţi electronice. Banca şi-a declarat insolvenţa în iunie anul trecut, după ce un audit dezvăluise că lipseau din conturile sale aproape două miliarde de euro. Marsalek, care lucra ca ofiţer şef de operaţiuni Wirecard din 2010, a fost văzut ultima dată îndreptându-se spre Manila, Filipine, înainte de a dispărea definitiv. Un raport de investigaţie publicat de The Financial Times dezvăluia însă că înregistrarea sa de intrare în Filipine fusese falsificată, probabil de o agenţie de informaţii. Unii susţin că Marsalek ar fi acum sub protecţie rusă. Alte rapoarte sugerează că este posibil ca ei „să fi lucrat pentru mai multe servicii de informaţii în acelaşi timp” înainte de dispariţia sa, inclusiv în calitate de informator al Oficiului austriac pentru Protecţia Constituţiei şi Antiterorismului (BVT). Între timp, locul unde se află Marsalek rămâne necunoscut.
Tribunalul Suprem al Spaniei extinde ancheta de interceptări ilegale pentru a include personalităţi din vârful politicii
În septembrie anul trecut, cea mai înaltă instanţă penală din Spania şi-a extins jurisdicţia cazului Gürtel, unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie din istoria politicii spaniole. În centrul acestuia se află o reţea extinsă de evaziune fiscală, luare de mită şi spălare de bani, care reunea oameni de afaceri şi politicieni de rang înalt din Partidul Conservator spaniol (PP). În 2018, scandalul a condus efectiv la căderea guvernului conservator Mariano Rajoy şi a anihilat practic popularitatea electorală a PP, cândva robustă. Dar, această anchetă de corupţie are ca rezultat acum mai multe anchete conexe, între care se numără Operaţiunea Bucătăria, o acţiune de spionaj legată de cazul Gürtel, care-l viza pe Luis Barcenas, senator şi trezorier al PP. Se pare că, odată ce înaltele personalităţi guvernamentale şi-au dat seama că Barcenas era pe cale să devină martor, au inventat o operaţiune de spionaj menită să o facă. Acum are loc o nouă serie de urmăriri penale în legătură cu Operaţiunea Bucătăria, care implică personalităţi de conducere ale PP.
Un atac masiv al hackerilor asupra sistemelor informatice guvernametale a declanşat o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate al SUA
Sistemele informatice ale guvernului Statelor Unite au fost vizate de hackeri în fiecare minut al fiecărei zile. De obicei, aceste atacuri nu determină convocări ale reuniunilor de urgenţă ale Consiliului de Securitate Naţională – cel mai înalt organ decizional din ţară, condus de preşedintele SUA. Dar amploarea masivă a sustragerii de date descoperită recent a condus la această apreciere, unii experţi descriind-o ca fiind printre „campaniile de spionaj cu cel mai mare impact”.
Deşi a fost descoperită abia de curând, se crede că acţiunea de cyberspy ar data de fapt încă din primăvara anului trecut, posibil din luna martie. Sursele au clasificat-o ca fiind o operaţiune extrem de sofisticată, provenind de la un adversar „de top” – termen care se referă de obicei la o mână de actori statali care au acces la elita agenţilor cibernetici dotaţi cu cele mai avansate tehnologii. Va dura ceva timp pentru a descoperi amploarea daunelor cauzate de această breşă şi mai multe luni pentru a reveni la situaţia normală.
Expertul în securitate Bruce Schneier a spus că, pentru a se feri de „accesul persistent, singura modalitate de a vă asigura că reţeaua dvs. nu este compromisă este să o ardeţi la sol şi să o reconstruiţi, similar cu reinstalarea sistemului de operare aI computerului pentru a vă reveni din acest hacking”.
Printr-o procedură extrem de rară, Agenţia rusă de spionaj a dezvăluit identitatea unor ofiţeri sub acoperire
Serviciul rus de Informaţii Externe (SVR), care a preluat funcţiile de informaţii externe ale KGB-ului din epoca sovietică, nu dezvăluie de obicei identitatea agenţilor săi sub acoperire. Dar, în luna ianuarie a acestui an, printr-o acţiune extrem de rară, directorul său, Serghei Narîşkin, a făcut exact acest lucru în timpul unui eveniment de comemorare care marca centenarul KGB/SVR.
Identităţile a şapte ofiţeri cu acoperire neoficială, denumiţi „ilegali” – dintre care cei mai mulţi sunt acum pensionari sau au decedat au fost dezvăluite împreună cu scurte note biografice. Termenul „ilegal” se referă la ofiţerii de informaţii sub acoperire care sunt stabilliţi în străinătate în secret, fără acoperire diplomatică. În consecinţă, nu au nicio legătură oficială cu o facilitate diplomatică rusă, în timp ce unii chiar se prezintă drept cetăţeni ai unor terţe ţări. Biografiile însoţitoare publicate de SVR nu dezvăluie nicio informaţie despre ţările în care au activat aceşti ilegali, tipul de muncă pe care l-au efectuat şi datele specifice despre activitatea lor. Cei mai mulţi au fost activi în perioada cuprinsă între sfârşitul anilor 1960 şi începutul anilor 1990.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...

Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea liniște și pace

Pe ultima sută de metri, cum se vede, și cu câteva zile înainte de a i se pecetlui „obștescul” sfârșit al legislativului de la...