vineri , 17 ianuarie 2020
Home / Actualitate / Ludovic Orban, noul premier desemnat al României

Ludovic Orban, noul premier desemnat al României

Se prefigurează deja o criză pe scena politică românească. Câștigătorul este PSD, partidul de care opoziția a vrut să… ne scape!

Chiar și cu Guvernul Dăncilă demis la moțiunea de cenzură de săptămâna trecută, PSD joacă în continuare politica românească așa cum vrea. Și asta pentru că, după mobilizarea exemplară de săptămâna trecută, opoziția este teribil de fragmentată. De fapt, partidele își urmăresc propriile scopuri, mai puțin pe cele ale României. Președintele Iohannis n-a reușit să-i convingă pe liderii principalelor formațiuni politice să intre la guvernare, astfel că întreaga greutate a picat pe umerii PNL. Cel mai probabil liberalii vor fi nevoiți să formeze de unii singuri noul cabinet, dar nu este clar dacă vor obține susținerea în Parlament. Din acest punct de vedere, noul premier desemnat, Ludovic Orban, are o misiune extrem de dificilă, pe care nu se știe dacă o va putea duce la capăt.

După cum vă amintiți, săptămâna trecută, partidele din opoziție- PNL, USR, UDMR, PMP, ALDE, Pro România și minoritățile- au reușit să demită Guvernul Dăncilă, considerat cel mai slab din ultimii 30 de ani. Dar după un succes de asemenea factură, aceleași partide împing țara spre o criză politică, din care iese, pe termen scurt cel puțin, un singur câștigător, PSD. Președintele Klaus Iohannis va încasa, pesemne, un val de critici, care vin atât din stânga politică (PSD), cât și de la partenerii vremelnici-USR, ALDE, UDMR, PMP, Pro România. După rundele de negocieri purtate la Cotroceni, liderii partidelor au comis ceva ce nu se face: se lasă conduși de mize electorale, interesul față de România trecând pe plan secund.
Iohannis propune un guvern de tranziție
După desemnarea premierului, în persoana lui Ludovic Orban, președintele Iohannis a vorbit despre un guvern de tranziție și despre o criză politică: „PNL a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus că ei sunt dispuși să-și asume guvernarea în această perioadă de tranziție. Guvernul va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Personal cred că alegerile anticipate sunt o soluție foarte bună, dar nu cu guvernul Dăncilă interimar. Sper ca toți actorii politici să înțeleagă că suntem în criză politică și cu cât mai repede se ajunge la o soluție satisfăcătoare, cu atât mai bine pentru România. Noul guvern trebuie instalat urgent pentru a îndeplini mai multe sarcini în așteptare: organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea proiectului de buget pe 2020, închiderea bugetului pe anul acesta.”
Orban: „orice întârziere înseamnă menținerea PSD la putere”.
În prima sa intervenție de premier desemnat, Ludovic Orban a vorbit despre speranța pe care românii o au în noul executiv: „Vom da românilor ceea ce așteaptă de la noi și ce așteaptă de la un guvern normal: cinste, integritate, dedicare în servirea interesului public și soluții pentru problemele cu care se confruntă România astăzi. Principalele priorități ale guvernului sunt: refacerea echilibrelor macro-economice și corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri și populația țării; restructurarea amplă a aparatului guvernamental; readucerea profesionalismului și competenței în instituțiilor publice; digitalizarea aparatului public pentru a crește calitatea serviciilor pentru cetățeni, consolidarea parcusului României și a poziției României la nivelul UE în conformitate cu pactul semnat de PNL la inițiativa președintelui; respectarea drepturilor cetățenilor, asigurarea unei independențe reale a justiției în România, reducerea instituțiilor guvernamentale în slujba cetățenilor și nu în slujba politrucilor care sunt numiți temporar pentru a conduce.” Orban a mai spus că „orice întârziere înseamnă menținerea PSD la putere”. Iar întârzieri vor fi deoarece aliații de la votul moțiunii de cenzură au solicitări multiple pentru acordarea votului. Pentru a fi instalat, Guvernul are nevoie de 233 de voturi.
USR se joacă de-a politica: nu vrea la guvernare, dar nici nu-i lasă pe alții s-o facă
USR a refuzat de la bun început să intre în oricare formulă de guvernare. Rațiunea sa ține probabil de orice altceva în afară de interesele României. Liderul Dan Barna se închipuie a juca pe o tablă de șah sau un rol pe scenă și a scăpat total din vedere că, de fapt, politica implică acțiune, asumare, responsabilitate. Până marți, tânărul partid a ținut morțiș la ideea alegerilor anticipate, procedură imposibilă în acest moment și greu de atins la anul. Într-un final, probabil sfătuit de aliatul de la Plus 2020, Dacian Cioloș, Barna a renunțat la a condiționa susținerea guvernului de anticipate. Într-un comunicat de presă, Alianța USR-PLUS a transmis că a constatat că „nu există voință politică pentru declanșarea anticipatelor”, dar va susține un guvern minoritar de tranziție doar după împlinirea anumitor condiții. Printre ele se numără alegerea primarilor în două tururi, adoptarea inițiativei Fără Penali, desființarea legii recursului compensatoriu și desemnarea comisarului european.
UDMR, împotriva alegerii primarilor în două tururi de scrutin
Dacă PNL va semna un acord cu USR pe aceste teme, liberalii vor pierde cert susținerea UDMR. Kelemen Hunor a prezentat de la bun început condițiile în care vor vota viitorul guvern: păstrarea sistemului de alegere a primarilor
dintr-un singur tur de scrutin și neincluderea în guvern a liberalilor considerați anti-maghiari din cauza unor ieșiri publice, cum ar fi Rareș Bogdan sau Florin Roman.
PMP dorește Parlament cu 300 de aleși
Traian Băsescu nu și-a anunțat sub nicio formă intenția de a părăsi poziția câștigată la Parlamentul European pentru o funcție vremelnică într-un post de ministru într-un guvern de tranziție. Președintele PMP, Eugen Tomac, a anunțat cu totul alte condiții pentru votarea guvernului: „Am răspuns astăzi invitației președintelui Klaus Iohannis de a avea, la Palatul Cotroceni, o discuție pe marginea situației politice din țară. Am reiterat, cu această ocazie, prioritățile PMP în perspectiva susținerii noului guvern: revenirea la alegerea primarilor în două tururi, necesitatea de a reduce numărul de parlamentari la 300 sau înființarea unui Minister pentru Relația cu R. Moldova”.
ALDE, condiții minimale pentru susținerea Guvernului
Președintele Călin Popescu Tăriceanu a spus că partidul său sprijină ideea unui „guvern monocolor“ format din reprezentanți ai PNL, dar vor retrage acest angajament dacă în echipa sa va fi cooptat Traian Băsescu: „Cu primul ministru desemnat vom discuta condițiile (…) Nu suntem în situația de a da un vot necondiționat. Nu cred că putem vota un guvern care să-l aibă pe Petrov, informatorul Securităţii, mă refer la Băsescu, este un exemplu de gen de condiții pe care le vom discuta foarte deschis cu domnul prim ministru desemnat”. Tăriceanu a mai spus că este interesat de programul de guvernare, arătând că o astfel de negociere cu partidele care ar fi dispuse să acorde sprijinul viitorului guvern nu poate avea loc pe repede înainte.
Victor Ponta, sprijin puțin probabil
Președintele Pro România, Victor Ponta, unul din artizanii demiterii Cabinetului Dăncilă, nu este foarte sigur că va vota în Parlament noul guvern: „Am făcut un lucru bun că am curmat suferința Executivului Dăncilă, care era un guvern mort. Acum înțeleg că liberalii vor să facă ei guvernul. Noi, fiind un partid de stânga, le urăm succes, dar nu cred că pe noi se bazează (…) Nu mi-a cerut nimeni de la PNL să votez guvernul și atunci nu are rost să pun niciun fel de condiție. Condiții am văzut că pun PMP, USR, UDMR, noi nu punem nicio condiție. Nu am avut nicio discuție cu Ludovic Orban de la moțiunea de cenzură”. Întrebat dacă exclude posibilitatea ca parlamentarii Pro România să voteze noul guvern, Ponta a spus: „dacă e un guvern foarte bun pentru România, de ce să exclud?”
Viorica Dăncilă triumfă pe fondul diferendelor din opoziție
Deși tocmai a înregistrat o înfrângere majoră, PSD jubilează văzând disputele partidelor de opoziție și mai ales situația totuși dificilă în care s-a plasat deliberat PNL. Viorica Dăncilă a anunțat că PSD nu va participa la votul de învestitură din Parlament, fiind chiar posibil să nu fie asigurat cvorumul: „Cei care au dat jos guvernul PSD nu se pot pune de acord să formeze un guvern, acești oameni știu doar să distrugă. Nu au pus nimic în loc, nu au nicio viziune. Este de o crasă iresponsabilitate să dai jos guvernul și să nu ai nicio soluție de înlocuire. Partidele care au votat moțiunea au toată răspunderea și dacă nu-și asuma această răspundere înseamnă că și-au bătut joc de români. PSD nu va vota guvernul lui Iohannis. În lipsa unui program de guvernare tot ce avem sunt amenințările liberalilor cu tăieri de salarii, cu concedieri, cu majorări de impozite și taxe. Noi nu putem da un vot de încredere acestor oameni care vin să distrugă, noi nu ne batem joc de viitorul românilor. Nu vom gira aruncarea românilor în nesiguranță și sărăcie din cauza unor oportuniști care nu văd mai departe de preluarea puterii. Președintele Iohannis are o maximă eficiență în a face rău României. S-a dovedit foarte eficient în a coaliza partidele la moțiunea de cenzură. Îl așteptăm să facă dovada de aceeași eficiență și la votul guvernului său. Când vine vorba de guvernarea țării și exercitarea atribuțiilor constituționale eșuează pe toată linia. Pentru dărâmarea acestui guvern și pentru toată lipsa de responsabilitate îl chem în fața românilor pe candidatul Iohannis la o confruntare unu la unu.”

 

Maria BOGDAN

Check Also

PLUS…CE?

O să fiu scurt, că știu că nu vă vedeți capul de treabă cu începutul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *