7.3 C
Ploiești
miercuri, 19 martie, 2025
spot_img
AcasăOcolul PamantuluiLinia Baltica-Mediterana şi aglomeraţia SUA-NATO

Linia Baltica-Mediterana şi aglomeraţia SUA-NATO

    La conferinţa de la Potsdam, Truman i-a spus lui Stalin şi Churchill: „Toate războaiele din ultimele două secole au început între Marea Mediterană şi Marea Baltică, în regiunea situată între frontiera estică a Franţei şi graniţa vestică a Rusiei. Şi, ultima dată, Germania a încălcat prima pacea din lume”. Cât de valabile sunt astăzi aceste cuvinte, se întreabă presa turcă.

Motivul Rusia, instrumentul NATO

   Centrul economic mondial a alunecat spre Asia-Pacific. Pas cu pas, şi centrul politic alunecă înr-acolo. Din acest motiv SUA imperialiste, care au intrat „într-o luptă strategică de durată”, au stabilit ca loc de răfuială cu China un spaţiu larg, care se întinde de la Oceanul Indian până la Pacific. Şi îşi fac pregătirile militare în funcţie de obiective.

   Numai că această situaţie nu a anulat importanţa axei Baltica-Mediterana. Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că Rusia este o ameninţare „mai apropiată” decât China pentru NATO.

   Înţelesul acestei afirmaţii în cadrul strategiei de ansamblu” a SUA este următoarea: SUA văd China şi Rusia ca pe un bloc, ceea ce este adevărat în mare parte. Din acest motiv, îşi dau seama că trebuie să lupte nu doar împotriva Chinei, ci împotriva parteneriatului China-Rusia. Şi au nevoie de ajutorul Uniunii Europene şi al Indiei.

   Adică motivul pentru care SUA pun la treabă Uniunea Europeană împotriva „ameninţării” îndepărtate a Chinei este „ameninţarea” Rusiei. Iar instrumentul este NATO. Astfel, SUA vor să pună în mişcare UE cu „ameninţarea” Rusiei şi să întrerupă cooperarea energetică a ţărilor UE, inclusiv a Germaniei, cu Rusia.

Traseul liniei

   Cu siguranţă, acest tablou nu a început cu ajungerea lui Biden la conducerea SUA şi nici cu discursul său de la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, în care a calificat Rusia drept o ameninţare prioritară şi mai apropiată pentru NATO decât China. SUA sunt un stat imperialist, iar „strategia de ansamblu” nu se schimbă cu rapiditate de la un preşedinte la altul.

   Să amintim că Planul Baltic al NATO a fost o aplicaţie a mandatului Trump. SUA încearcă să traseze o linie care să pornească de la Baltica, să treacă prin Ucraina, România şi Bulgaria, să taie vestul Mării Negre, să ajungă în Egeea prin Grecia şi să coboare în estul Mediteranei. Pe această linie, vor să trimită la luptă UE şi NATO împotriva Rusiei…

Ocupaţia americană în Grecia!

   Scopul sprijinului politic şi militar pe care SUA îl acordă în ultima perioadă Greciei este să finalizeze construcţia acestei linii. Este importantă o ştire transmisă de ziarul grecesc To Vima, privind actualizarea Tratatului de Cooperare în domeniul Apărării, dintre SUA şi Grecia. Potrivit ştirii, SUA:
1. cer ca acordul să nu fie actualizat şi prelungit anual, ci o dată la cinci ani;
2. cer peste 20 de ani locaţii pentru militarii lor;
3. cer să aibă dreptul de a folosi toate facilităţile militare din Grecia.

   Astfel, SUA, care au început să lărgească baza Souda din Creta şi să folosească alte trei baze, vor să se extindă mult în Grecia şi în Egipt!

   Să vedem, Atena va răspunde pozitiv oare tuturor acestor solicitări? Se pare că Grecia face o greşeală istorică în numele unei aşa-zise echilibrări a Turciei, se predă în întregime Statelor Unite! Să vedem cum or putea explica comuniştii opiniei publice factura grea a acestui lucru…

Valoarea cooperării turco-ruseşti

   Există câteva motive pentru care SUA construiesc axa Baltica-Mediterana, inclusiv vestul Mării Negre:
1. SUA vizează în principal Rusia. Vor să preseze Rusia din Baltica, estul Europei şi vestul Mării Negre şi să îi suprime ruta comercială prin Egeea şi Mediterana.
2. Prin această linie, SUA vor să preia controlul asupra luptei politicii energetice din Mediterana de est.
3. Doar că această linie înseamnă şi încercuirea Turciei. Iar SUA vor să folosească în acelaşi timp acest lucru drept un instrument pentru a deteriora cooperarea turco-rusească prin prisma responsabilităţii în Marea Neagră pe care o conferă statutul de membru NATO.

   După cum se vede, sunt făcute mutări importante pe tabla de şah. În faţa acestor mutări, trebuie stabilită o strategie unitară. Dar nu este posibil cu mentalitatea de bluf a opoziţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente