fbpx
miercuri , 3 iunie 2020
Home / Mozaic / Leurda

Leurda

Leurda se mai numește și aiurdă, usturoiță, usturoi sălbatic, usturoi de pădure sau usturoiul ursului.
Această plantă erbacee perenă crește în deosebi în pădurile mai rărite de la noi (în general stejar sau pin), pentru că acestea îi conferă multă lumină. Primăvara, când pădurile sunt acoperite cu un covor floral proaspăt, printre alte flori de culoare albă,vom găsi și leurda înflorită.
Mai întâi frunzele au o culoare verde crud, pentru ca mai târziu să se închidă la culoare până la verde închis. Frunzele de leurdă sunt verzi și alungite, semănând foarte bine cu cele de mărgăritar. Particularitatea leurdei constă în mirosul fin de usturoi, tocmai de aceea este foarte puțin probabil să se confunde leurda cu altă plantă.
De la laurdă se folosesc frunzele în scop terapeutic, dar și culinar. Acestea se taie primăvara devreme (martie sau aprilie), înainte ca planta să înflorească,și se prepară în momentul imediat culegerii, ori se depozitează în locuri răcoroase, pentru scurt timp, având în vedere rapiditatea cu care se depreciază.
O cură cu leurdă este benefică pentru cardiaci și mai ales pentru fluidizarea sângelui.

Refacerea florei intestinale cu suc proaspăt de leurdă
Din frunzele de leurdă proaspăt culese se poate obține un suc mai puțin plăcut la gust, dar foarte eficient în tratarea problemelor digestive.
Pentru obținerea sucului se toacă foarte fin o legătură de frunze (aproximativ 50 grame) peste care se toarnă două pahare de apă plată călduță. Se lasă câteva ore la macerat într-un vas de sticlă, după care se strecoară printr-un tifon dublu, storcându-se bine, astfel încât sucul să fie ușor păstos. Se păstrează la rece și se bea în fiecare dimineață, pe stomacul gol, cam 50 ml de suc.
Cura nu trebuie să dureze mai mult de o săptămână, eventual se poate repeta după șapte zile.
Acest leac are efecte benefice asupra sistemului digestiv, refăcând flora intestinală și stopând evoluția tumorală la nivelul colonului.
Paraziții intestinali sunt eliminați, iar locul în care aceștia au existat rămâne steril pentru multă vreme.
Virtuțiile terapeutice ale leurdei ajută la tratarea naturistă a stomacului și a ficatului, fiind și un tonic natural de excepție. Cel mai eficient efect benefic este acela de cicatrizare a leziunilor digestive.

Durerile faringiene se calmează cu macerat de leurdă
Primăvara, virozele sunt mult mai rebele decât cele din timpul iernii, motiv pentru care se poate apela la un antivirotic natural, folosit de sute de ani, mai ales în mănăstirile din zonele submontane ale Europei.
Maceratul de leudă este un adjuvant puternic în faringite, laringite, în diverse forme de tuse, precum și în afecțiunile respiratorii cauzate de virozele de primăvară. Acest vin medicinal este un preparat pe care îl obținem folosind ca bază vinul natural din struguri.
Pentru preparare este nevoie de 200 grame de frunze proaspete de leurdă, pe care le tocăm ca pentru salată, apoi le așezăm într-un vas sticlă, iar peste ele turnăm un litru de vin roșu de țară. Preparatul se agită cam de trei ori pe zi, timp de 10 zile. După acest timp, se strecoară maceratul și se păstrează în locuri bine aerisite, chiar reci, în sticle de culoare închisă. O cură durează două săptămâni, luându-se câte o lingură înaintea celor trei mese principale. Este obligatoriu să se agite sticla înaintea administrării.

Reducerea edemelor reumatice cu pastă de leurdă
Frunzele de leurdă sub formă de comprese sau cataplasme, aplicate pe locurile afectate de reumatism, ajută la calmarea durerilor, la reducerea edemelor de la nivelul articulațiilor, dar și a durerilor pectorale.
Pasta de leurdă se obține dintr-un mănunchi mai mare de frunze proaspete care se toacă mărunt, după care se freacă într-un mojar. Alifia obținută se pune între două feșe de tifon, după care se aplică pe zonele dureroase.
În cazul afecțiunilor reumatice, compresele se țin pe locul afectat timp de câteva ore, iar pentru ameliorarea cât mai îndelungată a durerilor, aceste cataplasme se pun de două ori pe zi, timp de două săptămâni. În durerile pectorale, leurda se ține pe piept doar o jumătate de oră, iar deasupra compreselor se pun o folie și un prosop de bumbac.

Distribuie:

Check Also

Efectele COVID-19 asupra organismului

Efectele COVID-19 asupra organismului Deși mulți dintre cei infectați cu noul coronavirus au simptome ușoare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *