LEACURI VITAMINIZANTE ŞI DIURETICE PE BAZĂ DE HREAN
Siropul de hrean este doar una dintre variantele de tratament ce au ca bază această plantă iute. Pentru tratarea cu hrean a multor afecţiuni ale organismului se poate folosi hreanul macerat, hreanul uscat, siropul de hrean, vinul tonic cu hrean, salata de hrean, iar pentru tratamentele externe sunt de folos cataplasmele cu hrean proaspăt.
În multitudinea de boli pentru care vindecarea stă în puterea acestei plante se încadrează şi anemia şi infecţiile. Anemia cauzată de carenţele de vitamine şi minerale creează mari probleme, indiferent de vârstă. Hreanul conţine mici cantităţi de fier, dar cel mai important rol al său este optimizarea digestiei şi a metabolismului. Astfel, fierul prezent în celelalte alimente poate fi uşor asimilat de organism. Dacă la adulţi, aceste probleme se rezolvă prin consumarea a 2-3 salate de hrean pe zi, la copii se recomandă ca salatele de hrean să li se adauge câteva linguri de morcov, sfeclă roşie sau măr. Aceasta va duce la sporirea poftei de mâncare, dar şi ținerea la distanţă a virozelor şi a altor bacterii.
Infecţiile renale şi polipii uretrali pot fi trataţi cu suc de hrean proaspăt, care are proprietatea de a omorî bacteriile din rinichi sau vezica urinară. Sucul de hrean se obţine prin simpla presare a acestuia şi se administrează zilnic (150 ml de suc de hrean, de 3 ori pe zi), în combinaţie cu apă sau ceai. Tratamentul se face pe stomacul gol, în cure de 3 luni, urmate de 1 lună pauză. În tot acest timp se va ţine un regim alimentar alcalin, cu foarte multe zarzavaturi şi legume verzi şi cu cât mai puţine proteine animale.
Dimineaţa, prima haină care acoperă pielea va fi îmbibată de transpiraţie, semn că terciul a tras tot ceea ce era rău degajând respiraţia şi calmând accesele de tuse.
Consumul regulat de hrean, mai ales după orele 15-16, are o foarte bună acţiune diuretică, tratând cu succes persoanele care au mâinile sau picioarele umflate din pricina retenţiei de apă.
SIROP DE HREAN PENTRU CALMAREA TUSEI
Siropul de hrean dilată căile respiratorii şi uşurează respiraţia.
Pentru obţinerea acestui sirop este nevoie de rădăcină de hrean de mărime medie, care se spală bine sub jet de apă, apoi se curăţă şi se dă prin răzătoarea mică. Peste hreanul ras se adaugă 5 linguri de miere, după care se lasă la macerat timp de 1 oră. Se strecoară apoi totul printr-un tifon, presându-se până la macerat până la strecurarea completă a conţinutului. Acest sirop crud se lasă deoparte, în timp ce resturile rămase în tifon se pun într-un vas şi se toarnă apă rece peste ele până ce sunt acoperite. Amestecul se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară tot prin presare şi se lasă să se răcească. După aproximativ 30 de minute, se toarnă peste siropul crud, amestecându-se până la omogenizarea completă.
Pentru calmarea tusei, dar şi pentru uşurarea respiraţiei, siropul de hrean se administrează 30 de zile, câte 1 lingură, cu 1 oră înainte sau după mesele principale.