Adormirea Maicii Domnului, celebrată de lumea ortodoxă pe 15 august, este considerată de BOR a doua cea mai mare sărbătoare creștină de peste an, după Învierea Domnului (Paști). Este și motivul pentru care ambele sărbători sunt însoțite de rara cântare a prohodului: Prohodul Domnului Iisus, în Vinerea Mare dinaintea Învierii și Prohodul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria, în seara de 14 spre 15 august. Potrivit scrierilor apocrife, Fecioara Maria nu a gustat niciodată moartea, ci pur și simplu a adormit, ca toți oamenii, curând după aceea fiind ridicată cu trup și suflet la ceruri chiar de fiul său, Isus din Nazaret.
În tradiția românească, ziua este supranumită Stămăria Mare, semnificând Adormirea întru-Înviere, dar și Ziua Marinei (ocrotitoarea marinarilor) ori trecerea de la vară la toamnă. Poate de aici și organizarea târgurilor și festivităților populare, devenite deja tradiție în sute de localități din țară.
Tot prin tradiție în această zi sunt sărbătoriți toți cei care poartă numele de Maria sau Marian (derivate), prilej cu care redacția noastră le urează tuturor un călduros „La mulți ani”!