fbpx
30.4 C
Ploiești
sâmbătă, 11 iulie, 2020
Acasă Actualitate La Chișinău, guvernarea se cumpără la „kuliok” și la „puciok”

La Chișinău, guvernarea se cumpără la „kuliok” și la „puciok”

La Chișinău, guvernarea se cumpără la „kuliok” și la „puciok”

La Chișinău, pe după 2000 încoace, alegerile guvernanților contează mai puțin. Funcțiile mai înalte (președinte, premier, coordonator al guvernării) se cumpără la „kuliok” (din rusă – pungă de hârtie sau plastic/polietilenă), iar cele de deputat până ultimul secretar de stat – la „puciok” (din rusă – legăturică, smoc de ridichi, pătrunjel, mărar ș. a.). La mijlocul lunii mai, când starea de urgență a fost înlocuită cu una excepțională în sănătate publică (ceea ce, sub aspect medicinal, e cam același lucru), grupări de politicieni și partide politice se avântă să înlocuiască și guvernul Chicu, obedient președintelui Dodon, cu unul de „solidaritate națională”. Le va reuși sau nu, e greu de aventurat în previziuni. Un lucru e clar: toate aceste eforturile contra Chicu țintesc de fapt debarcarea de la tron a președintelui Dodon. Doar că, în pofida opintelilor, succesul e deocamdată în ceață.

Deasupra guvernării Chicu se strâng nori negri 

De fapt lupta politică nu a reînceput la capătul stării de urgență, ci mai degrabă acum s-a întețit. Ea a fost prezentă în spațiul mai ales mediatic pe tot parcursul celor 60 de zile a stării de urgență, doar că mai latent, fie prin intermediul unor critici ale opoziției vis-a-vis de acțiunile guvernului în lupta cu pandemia, fie prin eforturi separate de a revizui actuala formulă de guvernare, și în primul rând actuala coaliție dintre PDM și PSRM. Iar scopul nu este unul pe față – deși se declară că ținta principală este scoaterea guvernului de sub controlul președintelui, tirul opoziției țintește mai abitir însuși tronul acestuia, încercând să-l surpe până în toamnă, când este preconizat scrutinul prezidențial. Așa încât profețiile de acum patru luni și mai bine ale lui Renato Usatâi că din PDM vor pleca 16 deputați par să se adeverească. Deocamdată nu e tot atât de sigur, cum crede liderul „Partidului Nostru”, că „în cazul unei eventuale alianțe cu Blocul ACUM și Partidul „ȘOR”, Igor Dodon pierde totul”.

S-au adeverit și presupunerile unor pdm-iști că traseiștii de la democrați sunt finanțați de Ilan Shor. După ce Andrian Candu a propus fracțiunii Partidului SOR să formeze un bloc comun împotriva guvernării, iar de la PDM au mai plecat alți 8 deputați (6 la „Pro-Moldova”, iar 2 aderând la fracțiunea Partidului „ȘOR”), și Pavel Filip a recunoscut că cei trei, Candu, Sârbu și Cebotari, au venit, înainte de a părăsi partidul, cu propunerea de finanțare a acțiunilor anti-Dodon de către Ilan Shor. De asemenea devine tot mai clar că presiunile, atât asupra PDM, cât și asupra lui Chicu-Dodon vin din exterior. Și anume de la Vladimir Plahotniuc. Altminteri, acum se zvonește tot mai intens că Plahotniuc nu l-ar fi dorit pe Pavel Filip președinte al PDM, iar Filip, la rândul său, susține sus și tare că-și dorește un PDM curățit de păcatele trecutului, inclusiv o disociere distinctă de oligarhul Plahotniuc și de tot ce a însemnat schema de corupție.

Un lucru totuși rămâne în ceață: gruparea Candu și membrii Partidului „ȘOR” au oare interes să instaleze un nou Guvern în frunte cu Maia Sandu, alias Blocul ACUM, sau un Guvern reformator? Or, reformele, indiferent că vor fi promovate de Maia Sandu sau alt reformator (cine ar putea fi oare altul?), i-ar pune în pericol pe mulți dintre cei care afirmă că vor „scoaterea guvernului Chicu de sub tutela lui Dodon, dar mai ales schemele de înavuțire ilicită în care sunt implicați mai toți din noua opoziție Candu-Shor. Sau poate mai degrabă aceștia, vor uza de dorința de răzbunare a lui Plahotniuc pe Dodon pentru că l-a făcut fugar ca să ajungă la situația în care șeful statului să fie controlat sau limitat în acțiuni ca și până în iunie 2019?

Așa ori altfel, către sfârșitul lunii mai, PDM a rămas cu doar 15 mandate din 29, iar coaliția de guvernare PSRM-PDM a ajuns la o limită critică de numai 52 de deputați. O eventuală desprindere a 2-3 deputați ar putea crea situația unei răsturnări de guvern pentru început.

Deputați cumpărați ca pătrunjelul la piață

Târgul de mandate e în toi la Chișinău. Surse din aparatul fracțiunii PDM s-au răsuflat că încă un democrat își face valiza. Este vorba de fostul comunist Igor Vreme. Acesta a venit de la PCRM la PDM acum trei ani, odată cu traseiștii Victor Vitiuc și Violeta Ivanov, care acum au aderat la fracțiunea Partidului „ȘOR”. Aceștia din urmă ar fi fost, din spusele lui Vladimir Voronin, organizatorii celor 14 traseiști și că ar fi fost cumpărați cu 5 milioane de euro, plus în fiecare lună plicuri. Mai grav este că acest târg demoralizează crunt electoratul, populația de rând, stârnind în rândurile acesteia tot mai multă greață față de politicieni. „Când vedem cu câtă nerușinare se vând deputații, ca pătrunjelul la piață, la puciok (legăturică, smoc – n. r.) – de la comuniști trec la socialiști, la democrați, acum trec la „ȘOR”-ici, nici nu știi care și cu cine-i. Se zice că se vând cu zecile, chiar și cu sutele de euro. Noi de banii aceștia n-am auzit niciodată, 1.000 de euro în mână am ținut o dată, când i-am pus la nuntă la copil…”

Despre târgul de mandate vorbesc chiar și socialiștii. Primul dintre ei a dezvăluit tentativele de cumpărare a patru colegi de-ai săi, Vlad Bătrâncea, vicepreședintele PSRM. Aceștia ar fi primit oferte bănești generoase pentru a părăsi PSRM și trece în tabăra anti-guvernare. Și dacă Bătrâncea nu a cutezat să dea nume, președintele Dodon a venit cu detalii privind sumele oferite – 400, 500 de mii de euro. Nu se știe de la cine, căci se lucrează prin intermediari, cunoscuți, rude chiar, pentru a trece la „Pro-Moldova” sau Partidul „ȘOR” (Dodon cunoaște bine această piață, el a fost acum câțiva ani nemijlocit în aria ei). Unii dintre deputații socialiști s-au adresat oficial la Procuratura Generală, care ar fi deschis cauze penale, fapt confirmat și de purtătorul de cuvânt al CNA. „Eu înțeleg că scopul acestei „grupări” este să rupă măcar un deputat de la PSRM. Democrații ca democrații… Dar consider că toți cei 37 de deputați PSRM vor face față. Am fost în situații mai dificile când am ținut piept”, dă asigurări președintele. Dar și Dodon evită să dea numele deputaților căror li s-ar fi propus sume de bani și nici nu confirmă dacă dispun de probe. Mai mult, potrivit președintelui, oamenii legii ar ancheta și tentative de mituire a unor primari și consilieri raionali.

Săptămâna „kuliokului”

Cele șapte zile cu care a început a doua jumătate a lunii mai a fost botezată la Chișinău „Săptămâna Kuliokului” și acest „nume” ar putea să rămână în scurta istorie a Republicii Moldova. Asta după ce în spațiul mediatic au apărut secvențe de filmări cu o pungă de plastic plină cu euro, prin care cei doi actori ai binomului Plahotniuc-Dodon pare că operau de mai multe ori tranzacții financiare menite fie membrilor de rând ai PSRM, fie activităților propagandistice ale acestora. În imaginile video Dodon refuză să ia sacoșa, spunându-i lui Plahotniuc să o transmită lui Costea (Constantin Botnari, supranumit și „borsetca” – N.M.), acesta la rândul său lui Cornel (Corneliu Furculiță, membru PSRM și apropiat al lui Dodon – N.M.). Iată dialogul:

Dodon: Iar umblați cu culioașili (pungile)?
Plahotniuc: Eu nu știu cât Costea mi-a dat…
Dodon: Dați-i lu Costea și mâine o să-i dea lui Cornel, pentru că eu la 5 zbor… El trebuie să dea salariile…
Plahotniuc (către Iaralov): Ia-o… Odtai Coste (transmite-i lui Costea). El trebuie să i-o dea lui Cornel?
Dodon: Da, ei între dânșii s-or lămuri…

Filmulețul a fost plasat în spațiul public de deputatul Iurie Reniță, fost ambasador la București, în Belgia, Luxemburg și la NATO. Deputatul spune că l-a descoperit pe un stik-flash, care i-a fost plasat la locul de muncă din parlament. Nu se îndoiește că poate veni de la Plahotniuc, dar respinge învinuirile lui Dodon că este o unealtă a mafiei oligarhului. „Niciodată nu mi-am ajustat ceasul după ora din Miami sau orologiul de la Kremlin”. Iar la afirmația că sunt cadre trucate, „conserve oligarhice ale deputaților cumpărați”, Reniță a mai prezentat și alte secvențe, din alt unghi de filmare, dar cu același dialog. Ornat cu replica: „Nu dispera, Igori Nikolaici, coșmarul tău abia începe!”.

Secvențele de film au fost aruncată în spațiul mediatic, dorindu-se a fi o acțiune separată de arcul Candu-Shor. Dar până al urmă s-a dovedit a fi o paralelă deloc străină aceluiași scenariu. Mai ales dacă ținem cont că într-un schimb de replici între Dodon și Candu în plenul legislativului, ultimul l-a avertizat pe președinte că s-ar putea să nu ajungă la prezidențiale: „Ține-te foarte bine tovarășe socialist, așază-te pe scăunel, că urmează o perioadă foarte interesantă. O să vedeți multe surprize în viitor”. Ar mai fi de precizat că în aprilie deputatul Iurie Reniță a mai plasat în spațiul public dezvăluiri șocante despre mult tergiversatul dosar Bahamas, care demonstrează cu certitudine că PSRM a fost finanțat ilegal în electorala din 2016 și că în schema frauduloasă a fost implicată și „prima doamnă”, Galina Dodon, soția șefului statului.

De  la vanitate, corupție și ipocrizie până la trădare de Patrie

După toate acestea Igor Dodon tună și scapără. Amenință cu anticipate, la care „nu va trece niciunul care s-a vândut”, cu dosare penale, scoase din „sipetul” furtului miliardului. Tunetele președintelui se pare că au ajuns până după zidurile Procuraturii Generale care pare să fi început procedeul de eliberare a principalului actor al laundromatului rusesc Veaceslav Platon. Săbiile dosarului Kroll acum se îndreaptă exclusiv spre Plahotniuc. Or, eliberarea lui Platon pare să facă loc în penitenciar fostului lider democrat. Căci cum în penitenciarele de la Chișinău infractorii se cam înghesuie, trebuie de făcut un loc mai acătării pentru Vladimir Plahotniuc. Că n-o să-l încarcereze chiar în celula în care a stat Vlad Filat, proaspăt eliberat. Ar fi un gest prea necavaleresc din partea actualului președinte, până anul trecut a doua verigă a binomului Plahotniuc-Dodon. Recent justiția de la Chișinău a și emis pe numele lui Vladimir Plahotniuc mandat de arestare pentru de 30 de zile la Penitenciarul nr. 13. Deși fostul lider al democraților se află în căutare internațională, iar extrădarea lui rămâne în continuare tot atât de incertă ca și până acum.

Scandalul filmulețelor pare mai degrabă o reglare de conturi între două grupări mafiote. Chiar dacă Dodon ironizează pe seama transfugilor. „Interesant business are Plahotniuc. Întâi cumpăra deputați de la comuniști pentru PD, cu 400-500 de mii de euro, dar acum îi cumpără de la PD și îi dă lui Șor, cu 500-600 de mii de euro”. Dar șeful statului și cei mai mulți dintre socialiști au intrat la panică – fruntașii PSRM caută cu febrilitate o modalitate de a desfășura anticipatele parlamentare concomitent cu alegerea președintelui. Greu de crezut că Curtea Constituțională la care s-au adresat pentru explicații le va da câștig de mălai dulce.

Un lucru e clar. Actuala clasă politică este cea mai coruptă din scurta istorie a Republicii Moldova. Actualul parlament de la Chișinău nu a devenit forul care să identifice răspunsuri la principalele probleme cu care se confruntă populația, care să traseze principalele direcții de dezvoltare a statului, să ofere soluții de interes național. Dimpotrivă, el și-a „cucerit” acum o imagine de opoziție colectivă față de ceea ce numesc chiar ei „poporul Moldovei”. Mulți analiști politici consideră că multiple clanuri oligarhice, îmbrăcate în mantii de partide sau fracțiuni parlamentare, încearcă a truca scenarii geopolitice care să aducă la Chișinău o colectivitate dintre Occident și Federația Rusă, antrenând chiar cetățenii într-un fals duel, menit să asigure trei ani de ființare lâncedă unei conduceri politice ce face de rușine statul și cetățenii lui. Astăzi legislativul nu e decât o bursă la care se listează toate viciile umane – de la vanitate, corupție și ipocrizie până la trădare de Patrie. Cetățenii nu mai sunt în stare să discearnă adevăratul sens și conținut al discursurilor unor deputați cinici, de fapt jurăminte de infractori sadea, a unor alianțe hilare și vremelnice, a unor grupări învrăjbite. Care vând și revând zilnic orice valori politice – de la cele liberale până la cele socialiste, de la supremația legii până la dreptatea socială.

Nicolae MISAIL,
Chișinău

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Șantier ANL abandonat, la Boldești-Scăeni

În iunie 2018, reprezentanți ai Agenției Naționale a Locuinței (ANL), ai județului și orașului Boldești Scăeni și-au făcut o fotografie de colecție odată cu...

Un volum juridic ce n-ar trebui să lipsească de la primării

A ieșit de sub tipar, chiar în anul scrutinului electoral, cartea semnată de conf. univ. dr. Mihai Apostolache, „Legea pentru alegerea autorităților administrației publice...

Prahova, trezește-te!

Consecință: numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 614 și cel al deceselor-să le spunem grăbite de coronavirus-la 30! În 60 de zile de stare de...

Prahova în șantier

Spuneam că, poate și pentru faptul că 2020 este an electoral, în Prahova s-au deschis foarte multe investiții finanțate din fonduri europene, guvernamentale, județene...

România a pierdut locul I la credință

În 2019, românii se declarau cei mai religioși europeni. Un studiu din acest an, realizat de Pew Research Centre, arată însă că maltezii sunt pe...

Le-o crăpa primarilor din ultimii 20-25 de ani obrazul de rușine?

Parcul Memorial „Constantin Stere”, de la Bucov, are o suprafață de 135.334 mp care arată ca un hățiș mizerabil. Vorbim de ceea ce era,...