14.9 C
Ploiești
duminică, 13 iunie, 2021
Acasă Actualitate La ce-i foloseşte Europei dependenţa militară de SUA?

La ce-i foloseşte Europei dependenţa militară de SUA?

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, într-un interviu pentru Financial Times, că Europa trebuie să-şi dezvolte potenţialul militar şi să fie pregătită să-şi asume mai multă responsabilitate în politica mondială, pentru că relaţiile cu Statele Unite sunt în schimbare, relatează NSN.
Potrivit cancelarului, atenţia Washingtonului faţă de Europa slăbeşte, motiv pentru care ţările Uniunii Europene, în special Germania, trebuie să-şi asume mai multă responsabilitate, inclusiv în domeniul militar. Merkel este de părere că Europa trebuie
să-şi sporească potenţialul, mărind bugetele destinate apărării şi cheltuind, în acest scop, mai mult de 2% din PIB.
Konstantin Voronov, şeful Departamentului pentru probleme regionale şi conflicte al Institutului de Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale (IMEMO), a văzut în cuvintele lui Merkel o tentativă de a schimba direcţia în relaţiile cu SUA.
„În contextul transformării globale şi a politicii lui Trump, Europa a început să spună că trebuie
să-şi consolideze poziţiile, să dobândească un plus de independenţă. Ceea ce presupune că şi în plan politico-militar trebuie să se bazeze pe propriile forţe. Europa începe să se maturizeze, nu-i mai vin pantalonaşii scurţi de pe vremea când era în umbra Statelor Unite. După părerea mea, Europa va adopta o poziţie mai de centru. Din moment ce se schimbă relaţiile cu aliaţii euro-atlantici, înseamnă că se schimbă şi relaţiile cu Rusia”, a estimat expertul rus.
În acelaşi timp, cancelarul a subliniat că relaţiile de colaborare dintre Europa şi SUA vor continua şi vor avea o mare importanţă „în special în soluţionarea chestiunilor fundamentale referitoare la valorile şi interesele mondiale”.
În opinia politicianului, garantul succesulul Germaniei şi al Europei în politica internaţională va fi unitatea UE, pentru că „Germania este prea mică pentru a exercita singură o influenţă geopolitică substanţială” în lume.
„Există conceptul apropierii dintre Rusia şi Germania. Tehnologiile ar putea deveni fundamentul viitoarelor relaţii de parteneriat, iar, având în vedere că SUA se retrag în regiunea asiatică, preocupate de relaţiile cu China, interesele lor vor diferi în mod obiectiv. În acelaşi scop, Europa vrea să păstreze raporturi de parteneriat cu SUA, care-şi schimbă însă, configuraţia şi fundamentul”, a explicat Konstantin Voronov.
În 2014, ţările NATO au adoptat o declaraţie conform căreia, în decurs de 20 de ani, ele vor majora cheltuielile militare până la 2% din PIB. Începând din 2021, contribuţia Germaniei la bugetul comun al NATO va fi egală cu cea a SUA: cota Germaniei va creşte de la 14,8%, în prezent, la 16,35%. Merkel a promis, de asemenea, să majoreze cheltuielile Germaniei pentru apărare la 1,5% din PIB până în 2024, şi la 2% până la începutul anului 2030.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...