3.4 C
Ploiești
vineri, 17 ianuarie, 2025
spot_img
AcasăTara de dincolo de taraJurnalistul Iurii Dudi, între bravură și corectitudine

Jurnalistul Iurii Dudi, între bravură și corectitudine

Articolul jurnalistului rus Iurii Dudi, publicat în numărul trecut al „Ziarului Ploieștii”, spuneam, a stârnit multe controverse printre internauți. Spațiul ce ni-l puteam permite a inclus doar câteva aspecte, ce ni s-au părut mai importante, lăsând din interviul de două ore pe dinafară multe altele, inclusiv cele ce au trezit controverse. Am considerat de datoria noastră să le împărtășim și cititorilor noștri, ele vărsând mai multă lumină asupra caracterului războiului purtat de mai mulți ani deja contra Republicii Moldova, dar mai ales împotriva guvernărilor, puține la număr, care și-au dorit libertatea opțiunilor politice, inclusiv cursul pro-european. Purtat fățiș de oligarhii fugari, cruciați locali, dar și, subtil, de actori aparent nedușmănoși actualei guvernări și basarabenilor în ansamblu. În ultima ordine de idei este și cazul jurnalistului rus Iurii Dudi.

Cine este Iurii Dudi și ce hram poartă?
Jurnalistul și videobloggerul rus Iurii Dudi și-a câștigat un soi de faimă grație show-ului său de autor вДудь, (în traducere – înDudi) pe care îl ține pe Youtube deja de mai bine de șapte ani, plasând preponderent interviuri cu persoane considerate celebrități din business, pe Internet, TV, cinematografie, precum și filme documentare proprii. Prima emisie apare în 2017 și foarte curând devine populară printre internauți grație unor subiecte tari (sex, droguri ș.a.), dar și expresiilor necenzurate în gura sa și ale intervievaților. Ulterior va face o piruetă în politic, rămânând și aici suficient de provocator și dezinvolt. Născut în Potsdam, RDG, unde tatăl său își făcea serviciul militar, la numai 4 ani ajunge în Rusia cu familia. Ucrainean de origine (toți patru bunici ucraineni, în copilărie era adesea în Ucraina), se consideră „rus în suflet”, dat fiind că după revenirea din RDG familia s-a stabilit la Moscova. Din clasa a V-a e preocupat de jurnalism, la 13 ani câștigându-și primii bani la ziarul „Сегодня” (Azi), iar la 14 ani ajunge corespondent netitular la cunoscutul cotidian „Izvestia”, tot aici fiind angajat oficial la 16 ani, sprijinit posibil de numele tatălui, doctor în științe militare, profesor, membru al Academiei de Științe Militare, șef catedră militară la Universitatea Tehnică de Stat din Moscova „N.E. Bauman”. În 2008 a absolvit facultatea de jurnalistică a Universității de Stat din Moscova „M.V. Lomonosov”, iar din 2012 înregistrează o carieră relativ fulminantă în televiziune, ajungând de două ori consecutiv (2016, 2017) în posesia premiului „Omul Anului”. În martie 2024 canalul său înregistra 10,3 milioane de abonați și peste 2 miliarde de vizualizări. Toate acestea, plus activități de reclamă, îl fac bogat – deja în 2018 este printre primele 50 de celebrități în ratingul Fobres, iar peste alți patru ani al patrulea printre jurnaliștii milionari din Rusia.
Cu toate acestea, curând ajunge în dizgrația regimului, inițial pentru un interviu realizat cu rapperul Morgenshtern și bloggerul ucrainean Ivangai, pentru care este amendat cu 100 mii de ruble, chipurile pentru că ar fi promovat consumul de droguri. Deși în fiece ediție în care aborda subiectul consumului de droguri, Dudi avertiza publicul cu privire la consecințele negative. După care mai urmează o amendă, de 120 mii de ruble, de asemenea pentru un interviu în care ar fi promovat „relații sexuale netradiționale în rândul minorilor”. În februarie 2022 condamnă public intervenția în Ucraina, îndemnându-i pe oamenii din anturajul lui Putin să oprească acest război. Pentru care lucru este declarat agent străin. Va ataca în judecată Ministerul Justiției, dar nu va obține câștig de cauză, până la urmă fiind nevoit să-și vândă apartamentul din Moscova și să părăsească Rusia. Actualmente locuiește în Spania, împreună cu familia.

Un interviu pentru spațiul „rusesc” global
Publicat în ziua inaugurării lui Vladimir Putin pentru al cincilea mandat prezidențial, interviul cu Maia Sandu a stârnit un val de reacții pro și contra în special la capitolul întrebări-răspunsuri. În același timp mulți internauții se întrebau de ce președinta Republicii Moldova i-a acordat un interviu unui jurnalist rus. Cei din regimentele de cruciați nu au ratat momentul (și motivul) de a o mai lua în zeflemea pe șefa statului, postând în spațiul virtual atât conținuturi veninoase, cât și caricaturi absolut deplasate. De fapt, tot ce a apărut de la autori locali poate fi caracterizat în două fraze: Cui îi place Maia Sandu, nu i-au plăcut întrebările. Cui nu-i place Maia Sandu, nu i-au plăcut răspunsurile. Mult mai raționale ni s-au părut aprecierile unor experți din exterior. Ex-premierul Ion Sturza, comentând comentariile acide ale internauților și politicienilor locali, le califică drept supărări egoiste. Domniei sale i-a plăcut interviul, apreciindu-l drept o competiție între cel care îl dă și cel care îl ia. În opinia sa acest interviu nu e dedicat publicului local, inclusiv vorbitorilor de limba rusă, care îl urăsc pe Dudi că nu e suficient de „patriot”, ci unul pentru spațiul „rusesc” global. Fostul premier crede că societatea moldovenească nu a aflat multe lucruri noi din interviu. „Asta mai rămânea – Maia Sandu să-și expună programul electoral la Dudi. Sunt convins, vor urma multe interviuri și conferințe de presă pe plan local. Pline de ecuații și algoritmi. Pregătiți-vă! Acum, relax și savurați un pic de altă Maia Sandu. Pentru export”, a conchis Sturza. Pe Dudi însă îl apreciază ca un blogger cu influență înaltă în spațiul vorbitorilor de rusă. Aparent, liberal, dar cu puternică tentă șovină. Ca și toți „liberalii” ruși.
Și expertul în economie, Natan Garștea, a avut doar aprecieri pentru acest interviu. În opinia sa, avantajul pentru Maia Sandu să dea interviu jurnalistului rus Dudi rezidă în faptul că e destinat vorbitorilor de rusă locali, dar și de peste hotare, mai progresivi, ce preferă stilul mai puțin formal. „Poate că unii ruși de la noi acum prima oară chiar au ascultat-o (pe Maia Sandu) ce spune, chiar au încercat să o audă. Și, desigur, uriașul puseu de imagine în rândul vorbitorilor de rusă de peste hotare, de peste tot, care ne-au descoperit”. În opinia sa interviul mai e important pentru indeciși și neinformați, care poate au aflat ceva nou și-și vor forma până la urmă o opinie.
Personal, în genul interviului accept mai degrabă un stil tranșant, sincer și deschis, decât provocator, iar pe alocuri chiar arogant, după cum mi s-a părut. Să te adresezi primului și singurului președinte care ți-a acceptat un interviu la per tu, Maia, cu toată aroganța de blogger milionar, e mai degrabă pur și simplu lipsă de bun simț decât originalitate. Măcar bine că Dudi s-a documentat mai mult din surse scrise sau disponibile în spațiul virtual cât de cât select, și nu din piață, unde s-ar fi putut molipsi de o expresie autohtonă „Fa, Maia” (!!!). În plus, chiar dacă e în opoziție cu regimul actual de la Moscova, Dudi nu s-a descotorosit de acel șovinism velicorus, pe care îl remarca încă Lenin și care nu a dispărut nici până în prezent. Or, toate acuzele aduse președintei – că ar fi instituit cenzura în media, că ar încălca drepturile hoardelor de complici ai grupului criminal Shor atunci când sunt reținuți în aeroport și li se confiscă milioanele de dolari nu consună cu democrația. Da, orice persoană are dreptul de a introduce în țară 10 mii dolari, dar contează în ce scop sunt aduse milioanele și din ce surse. Până la urmă Dudi nu găsește nici un cuvânt să recunoască meritele Maiei Sandu, elogiată de mulți șefi de state democratice, oficiali europeni și nu numai. Încât îmi permit să citez din consângenii săi, numeroși cu comentarii în spațiul virtual. „Da, unde-și mai poate manifesta bravura omul nostru dacă nu la Chișinău. Se poate lupta nedemocratic pentru democrație? Ați închis canalele TV ale lui Shor și blocat media rusă. Asta nu e cenzură?” Pretențiile față de Moldova privind libertatea opiniei, opreliști fără judecată, încălcarea drepturilor și cenzură sunt cel puțin lipsă de tact pe fundalul războiului. Mă îndoiesc că e tocmai momentul ca un jurnalist rus să pretindă oricare pretenții altor state, e cazul să ne descurcăm cu ale noastre. Cu acest bagaj de experiență te miri să le fie de interes morala noastră”.

Totuși, ce-i al cezarului…
Dar mă văd obligat să-i dau cezarului ce-i al cezarului. Răspunsul președintei referitor la reacția umanitară a moldovenilor de la începutul războiului a spart zăgazul pentru comentariile de mulțumire din partea ucrainenilor. Iar Iurii Dudi le-a admis pe blogul său prioritar, în număr mare, chiar în primele zile după publicarea interviului. Iată doar câteva. „Noi cu familia am locuit în Moldova din martie 2022 până la eliberarea Hersonului. Oameni atât de buni nu mai există nicăieri! Scriu și plâng, vă mulțumesc, suntem datori față de oameni cu inimi atât de bune”… „Familia mea este din Harkov. Actualmente locuim în Chișinău. Sunt recunoscătoare fiecărui moldovean, mă închin cu recunoștință fiecărui specialist (logoped, psiholog, psihiatru) la care am fost nevoiți să ne adresăm cu fiul meu de trei ani. Doresc pace Moldovei!”… „Oameni din Moldova, eu sunt din Ucraina. Vreau să vă spun că vă sunt incredibil de recunoscătoare țării voastre pentru ajutorul pe care ni l-ați acordat la începutul războiului. Îmi aduc aminte rândurile de la Palanca și toată bunătatea cu care m-au întâlnit toți în Moldova. Mulțumesc țării voastre, am ajuns să o iubesc din toată inima!”
Aceste comentarii aduc poate chiar mai multă valoare și imagine Moldovei decât întreg interviul.

Articol de Nicolae Misail

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente