5.6 C
Ploiești
luni, 26 februarie, 2024
spot_img
AcasăMozaicMinte, trup, sufletJurnal de Tibet (III)

Jurnal de Tibet (III)

Ziua a PATRA

Am plecat dimineață, având în plan o vizită la institutul tibetan de conservare a artei şi meşteşugurilor. Specific surprizelor cu care deja ne-am obişnuit, am găsit institutul închis.
Fără a ne pierde speranța, am plecat la drum şi am încercat să intrăm la Mânăstirea lui Karmapa, unde aveam rezervată o vizită. Nimic surprinzător, am găsit mânăstirea închisă de teama virusului.
Deşi ploaia ne toca mărunt nervii şi hainele, am continuat călătoria noastră şi am ajuns în munți, la Mânăstirea Tibetană Dorzong, unde urmaşii tradiției lui Milarepa tocmai începuseră Puja, o slujbă unde s-au folosit nişte instrumente necunoscute mie, la finalul căreia au fost oferite ofrande divinităților. Am fost lăsați să participăm la slujbă, deşi aceste întâlniri şi ritualuri sunt considerate secrete. În jurul mânăstirii, am fost impresionați de câteva stupe, dintre care una foarte mare, construcții similare ca semnificație cu piramidele. În timpul slujbei, am simțit un miros de fructe total necunoscut, în timp ce călugării aşezau pe mese diverse dulciuri şi fructe. Am rugat la final unul dintre călugări să îmi dea un fruct, însă mi-a spus că nu poate, deoarece sunt pentru zei…
Am revenit la Institutul Norbulingka, unde am fost aşteptați cu un prânz gustos, tradițional, apoi am avut acces în Norling House, unde se învață meşteşugul tibetan, instituție creată şi susținută de Dalai Lama. Cu ocazia asta, am aflat că învățătura tibetană se propagă prin trei căi: arta se învață la institutul unde am fost noi azi, cultura în şcoli, iar spiritualitatea în mânăstiri.
De departe, cel mai interesant meşteşug mi s-a părut cel al coaserii cu mătase, care are mai multe etape. La început, se iau fire lungi de păr de cal, care se îmbracă în fir subțire de mătase, prin răsucire. Cu aceste fire, se cos apoi diverse modele pe materiale. În acelaşi timp, se efectuează mici decupaje din mătase colorată, care se lipesc pentru a forma desene. Exista şi o tehnică prin care un desen alcătuit din găurele este imprimat prin presare pe un material, urmând ca acesta să fie cusut cu firul de mătase despre care povesteam, pe baza găurelelor transpuse ca imagine. Ni s-a spus că primesc ca studenți şi străini, nu doar tibetani, însă e nevoie de multă răbdare pentru a învăța. De exemplu, în cazul micilor statuete din metal bătut, e nevoie de 6 ani de practică.
Deşi până deseară avem timp liber pentru shopping, abia am aşteptat să vin în cameră, să mă încălzesc la micul meu prieten, radiatorul lucrat manual, şi să trag un pui zdravăn de somn. La câtă ploaie am trăit zilele astea, ajung să cred că a fost trimisă tocmai pentru a ne face ordine în minte şi în suflet. Afară au înflorit pomii, e vremea soarelui, se spune. Mai avem un pic de tras…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente