Altos Labs este în mod clar compania momentului în Silicon Valley. Potrivit revistei Futurism, această societate descrisă de unii ca fiind puţin „ciudată”, dar specializată în cercetarea anti-îmbătrânire, primeşte sprijinul multor investitori. Printre ei, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, dar şi miliardarul rus Yuri Milner.
Compania îşi bazează cercetările pe reprogramarea biologică, o metodă care acţionează asupra întineririi celulelor, tehnică ce ar putea fi una dintre cheile nemuririi. Ideea este foarte populară şi multe start-up-uri s-au angajat în dezvoltarea ei. Dar, până acum, puţini au reuşit să obţină astfel de sponsori.
Cercetători de top
Pentru realizarea proiectelor sale, Altos Labs încearcă să atragă cele mai mari nume din domeniul ştiinţific. Recent, a fost recrutat savantul Juan Carlos Izpisua Belmonte. Este unul dintre oamenii de ştiinţă care au efectuat cercetări privind crearea unei himere între oameni şi porci. Este, de asemenea, unul dintre câştigătorii Premiului Nobel pentru cercetările sale privind inversarea îmbătrânirii celulare. Potrivit revistei americane MIT Technology Review, pentru moment nu a fost stabilit nici un obiectiv concret şi nici un termen de execuţie.
Altos Labs are deja câţiva concurenţi comerciali, precum Calico Labs, un proiect iniţiat de Google şi Larry Page, Life Biosciences, Turn Biotechnologies, AgeX Therapeutics sau Shift Bioseince.
În cele din urmă, obiectivul acestui domeniu de cercetare şi al acestor oameni de ştiinţă, care beneficiază de o finanţare foarte mare pentru un start-up, este la fel de nebun pe cât este de simplu. Vor să descopere metoda care permite organelor (piele, ficat, inimă…) să se regenereze, vor să repare trupurile prin genetică şi, în cele din urmă, să ofere nemurirea fiinţelor umane. Sau cel puţin celor care îşi permit.
Pentru omul de ştiinţă Manuel Serrano, de la Institutul Spaniol de Cercetare în Biomedicină (URB), „obiectivul este să înţelegem întinerirea”. El a primit un contract de cinci până la zece ori mai mare decât câştiga până acum. Dar compania rămâne tăcută pentru moment. Primeşte finanţare, pentru că oamenii nu vor să moară. Începând cu miliardarii, evident.