14.9 C
Ploiești
duminică, 13 iunie, 2021
Acasă Mozaic Inedit Jaful secolului XX, comis cu un truc ridicol de simplu

Jaful secolului XX, comis cu un truc ridicol de simplu

   La mai bine de o jumătate de secol de la eveniment, identitatea şi soarta autorului unuia dintre cele mai faimoase şi mai îndrăzneţe jafuri din istorie sunt încă înconjurate de mister. După o investigaţie care a costat peste 12 milioane de dolari şi a implicat 170.000 de poliţişti, „marele jaf al secolului” rămâne cel mai celebru caz din Japonia.

O acţiune simplă şi eficientă

   În dimineaţa zilei de 10 decembrie 1968, un bărbat îmbrăcat în uniforma de ofiţer a unităţii de motociclete a Poliţiei Metropolitane din Tokyo a tras pe dreapta chiar în faţa celei mai mari închisori din Japonia, o maşină aparţinând băncii Nihon Shintaku.
Cei patru angajaţi ai băncii aflaţi în maşină erau neînarmaţi şi transportau aproximativ 294.000 de yeni (în jur de 817.500 de dolari la cursul de schimb din 1968). Banii reprezentau bonusurile de final de an care urmau să le fie plătite angajaţilor fabricii Toshiba din capitala Japoniei. Ajustată cu rata inflaţiei, încărcătura maşinii ar valora astăzi aproape 10 milioane de dolari, potrivit South China Morning Post.
„Am fost informaţi că în maşină ar putea fi plantată o încărcătură de dinamită”, le-a spus poliţistul angajaţilor băncii, în timp ce s-a aplecat sub vehicul.
După câteva secunde, de sub maşină a început să iasă un fum gros, iar poliţistul le-a strigat pasagerilor să fugă. Panicaţi, aceştia au părăsit maşina pentru a se pune la adăpost, iar poliţistul s-a urcat calm la volan şi a plecat cu banii. Nu a mai fost văzut niciodată. A lăsat în urmă o fumigenă şi o motocicletă furată, care fusese vopsită pentru a arăta ca o motocicletă de poliţie.
La un moment dat, bărbatul a abandonat maşina băncii şi s-a urcat într-un automobil Toyota (de asemenea furat), care a fost descoperit abandonat patru luni mai târziu, împreună cu cutiile de metal care nu mai conţineau banii.

Principalul suspect s-a sinucis cu cianură

   Poliţia a lansat imediat o investigaţie. Intervievaţi, cei patru angajaţi ai băncii pe care bărbatul îi păcălise cu atâta lejeritate le-au spus anchetatorilor că au crezut povestea spusă de falsul poliţist, deoarece managerul lor primise anterior mai multe scrisori de ameninţare.
După ce s-au convins că angajaţii băncii nu avuseseră nicio implicare în jaf, atenţia anchetatorilor s-a îndreptat spre fiul în vârstă de 19 ani al unui poliţist.
Deşi era liderul unei bande locale şi nu avea un alibi, tânărul a susţinut că este nevinovat. Din păcate, investigaţia nu a mai putut continua, deoarece acesta s-a sinucis pe 15 decembrie 1968, după ce a înghiţit cianură de potasiu. Cum poliţiştii nu aveau nicio dovadă care să-l incrimineze, tânărul a fost considerat nevinovat, potrivit rapoartelor oficiale.
Neavând niciun alt suspect, anchetatorii au lansat o investigaţie de amploare. Peste 780.000 de afişe cu portretul robot al autorului jafului au fost distribuite în întreaga Japonie.
Lista de suspecţi includea 110.000 de nume, iar în anchetă au fost implicaţi 170.000 de poliţişti. A fost cea mai amplă investigaţie din istoria Japoniei.
În urma acestei acţiuni, anchetatorii au arestat un al doilea suspect, un tânăr de 26 de ani, care semăna cu portretul robot al autorului jafului. Însă s-a dovedit că bărbatul era nevinovat, acesta participând la un examen în momentul în care fusese jaful.

Cazul a rămas nerezolvat

   Apoi, linişte. În ciuda eforturilor poliţiştii nu au mai reuşit să identifice nici un suspect, iar cazul a rămas nerezolvat.
La aproape şapte ani de la eveniment, pe 15 noiembrie 1975, chiar înainte ca fapta să se prescrie, un prieten al primului suspect a fost arestat pentru o altă infracţiune. La momentul arestării, tânărul (care avea 18 ani la momentul jafului) avea la el o sumă mare de bani.
Când anchetatorii i-au cerut să explice provenienţa banilor, acesta a refuzat să vorbească, astfel că investigatorii nu au reuşit să demonstreze că banii provin de pe urma jafului.
Prin urmare, fapta s-a prescris în decembrie 1975, fără ca jefuitorul să fi fost prins. Îndrăzneala cu care a fost comis jaful continuă să fascineze oamenii chiar şi astăzi. Povestea a făcut subiectul a numeroase cărţi, seriale TV şi cărţi de benzi desenate din Japonia.
Fascinaţia faţă de cel mai cunoscut caz neelucidat din istoria Japoniei este atât de mare, încât numeroşi curioşi vizitează şi astăzi locul unde s-a produs. Totuşi, mulţi dintre cei interesaţi de subiect cred că, dacă autorul nu a fost încă identificat până acum, probabil că acest lucru nu se va întâmpla niciodată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Minutele care au făcut diferența! Ce spun medicii care i-au salvat viața lui Eriksen

Era minutul 43 al partidei Finlanda-Danemarca de la Euro. Aproape de tușă, danezul Eriksen, nederanjat de nimeni, face un pas să preia balonul și...

În 2020, CJ Prahova a suferit foarte tare la proiectele de dezvoltare a județului

Articol de Maria Bogdan      An foarte slab din punct de vedere al investițiilor, la Consiliul Județean Prahova! În 2020, la capitolul transporturi, secțiunea...

Mă doare-n băşcălie!

Pamflet de E. Pilaff Turnător dovedit în instanță, pușcăriaș cu acte, om de afaceri, politician și mogul, Dan Voiculescu, zis și Felix, l-a amenințat cu...

Ali Boumendjel, torturat şi asasinat de armata franceză

    Memoria franco-algeriană este de multă vreme sursă de tensiune. Preşedintele Emmanuel Macron face un gest, a anunţat Palatul Elysee. El a recunoscut,...

Ex-primarul condamnat din Șotriile candidează iar la alegerile locale!

Articol de Maria Bogdan     Pe 20 iunie 2021, în mai multe localități din România, printre care și Șotrile, se organizează alegeri parțiale pentru...

Pepe, dezvăluiri despre divorț: ”Raluca a pus punct!”

După 8 ani de căsnicie și doi copii frumoși, Pepe și Raluca au ajuns la începutul acestui an la final. Au divorțat până la...