joi , 27 februarie 2020
Home / Actualitate / Israel – terorişti şi colonişti

Israel – terorişti şi colonişti

În ultima perioadă au fost scoase la lumină dilemele conflictului din Orientul Mijlociu: teroare imposibil de învins cu mijloace militare şi critici gratuite, susţine Rainer Hermann, editorialist la Frankfurter Allgemeine Zeltung, preluat de Deutsche Welle.

Noi conflicte şi războaie din Orientul Mijlociu au împins în fundal disensiunile dintre Israel şi palestinieni. Dar, recent, două incidente, întâmplate spre sfârşitul anului trecut, au amintit că vechiul conflict de decenii mocneşte în continuare. Astfel, în aceeaşi zi în care Israelul a ucis în gaza un lider militar al Jihadului Islamic şi gruparea teroristă a ripostat cu un tir de rachete asupra statului evreu, Curtea Europeană de Justiţie şi-a publicat decizia privind obligaţia de inscripţionare a mărfurilor care sunt exportate în UE din teritoriile ocupate de Israel.
Gaza, leagăn pentru terorism
Cele două incidente scot la lumină două aspecte care ne arată de ce rămâne în continuare nesoluţionat acest conflict. Ne arată situaţia din Gaza, care a devenit un leagăn al terorismului. Ne arată, de asemenea, problema celor 600.000 de colonişti evrei stabiliţi
într-un teritoriu care, potrivit dreptului internaţional, i se cuvine Autorităţii Palestiniene.
Prin uciderea ţintită a lui Baha Abu al-Ata, implicat evident în planificarea unor atentate comise în Israel, statul evreu a demonstrat precizia de care sunt capabile armata şi serviciile sale secrete. În acţiunea sa, Israelul poate fi sigur de o largă susţinere internaţională, fiindcă niciun stat din lume nu asistă neputincios la teroarea îndreptată împotriva propriei populaţii.
Dar, numai cu mijloace militare, terorismul nu va putea fi înfrânt în Gaza. Fâşia Gaza este izolată aproape complet de restul lumii. 80 la sută din cele două milioane de locuitori ai săi sunt dependenţi de ajutoarele internaţionale. În puţine locuri din lume şomajul este mai ridicat decât în Fâşia Gaza, în special în rândul tineretului. În plus, Fâşia Gaza se numără printre regiunile de pe glob cu cea mai mare densitate de locuitori. De aceea, terorismul va înflori în continuare, dacă nu va exista o ameliorare vizibilă a condiţiilor de trai.
Politica externă ezitantă a UE
În atenţia Curţii Europene de Justiţie privind obligativitatea inscripţionării mărfurilor exportate din teritoriile ocupate este vorba doar marginal despre protecţia consumatorului, de care vorbesc judecătorii din Luxemburg. Ei au flancat, în primul rând prin decizia lor, politica externă a UE, care priveşte coloniile israeliene, ca pe o încălcare a dreptului internaţional şi un obstacol în calea soluţiei celor două state.
Sentinţa nu este un boicot, după cum susţin unii critici, fiindcă este permis în continuare exportul în UE al vinurilor din teritoriile ocupate, doar că acestea trebuie inscripţionate ca atare. De asemenea, hotărârea cu pricina nu este un mijloc de presiune împotriva Israelului, fiindcă volumul de mărfuri exportate din teritoriile ocupate este redus. Cel mai important, pentru europeni, este faptul că se pot iarăşi bate pe umeri cu o sentinţă ca aceasta, spunându-şi cât de grozavi sunt ei din punct de vedere moral. Dar ei nu influenţează astfel cu nimic politica Israelului şi nu vor putea schimba cu nimic politica israeliană de colonizare.

Check Also

Nou rector la UPG Ploiești

Pe 24 februarie s-au încheiat alegerile pentru funcția de rector al Universității Petrol-Gaze din Ploiești. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline