14.6 C
Ploiești
miercuri, 27 octombrie, 2021
Acasă Sport Irina Gabriela Popescu, o campioană născută pentru sport, din dragoste și...

Irina Gabriela Popescu, o campioană născută pentru sport, din dragoste și pasiune pură

    Campioana balcanică. Așa am trecut-o pe Irina Gabriela Popescu în memoria telefonului. Și de când i-am aflat povestea, m-am străduit să găsesc fraze și cuvinte potrivite. Să v-o spun și vouă.

   Nu, nu este o poveste din aceea care dă bine în tabloide. Sau mai știu eu ce istorioare de buzunar, citite zilnic pe mii și mii de site-uri care apar precum ciupercile după ploaie. Povestea Irinei este simplă: o dragoste curată pentru sport. Știu, pare clișeistic, dar despre asta este vorba.

    Irina Gabriela Popescu s-a întors de curând din Albania de la Balcaniada Atleților Masters, desfășurat în orașul Korce, cu două medalii. După cum spune ea, plecase din țară cu dorința de a câștiga una, dar a venit cu două: argintul la proba de 100 m, cu un personal best B de 13.59 de secunde, și cu aur la proba de 200m cu un rezultat de 29.11 secunde. Doar ale ei. În plus, ploieșteanca a avut plăcerea de a participa și la două ștafete, unde a cucerit medaliile de argint, cea de 4x100m, și ștafeta balcanică.

   Dar poate că nu știți ce este ultima. I se mai spune și ștafeta prieteniei. O ștafetă atipică, neîntâlnită în alte competiții atletice, unde se aleargă pe 800m, 400m, 200m și 100m. Ea a ales să alerge, în cadrul acestei ștafete, pe o distanță mai puțin familiară, de 400m.

   ”Având în vedere că la categoria mea de vârstă, F35, nu au mai fost alte sportive din România prezente, am alcătuit ștafetele cu atlete de la alte categorii de vârstă (F40, F50 si F65) si alte discipline (triplusalt, 5000 m). Apreciez și vreau să le mulțumesc fetelor pentru minunatul sentiment al ștafetei, trăit alături de Cristina, Irina, Marcela, Daniela, Maria, Mihaela și Mariana.”, își enumeră sportiva colegele de luptă, ca-ntr-un veritabil ”Oscar” al prieteniei.

Adevăratul spirit olimpic

    Dar ce-i acela un atlet Masters? E simplu. Sportivi trecuți de 35 de ani, care aleargă, concurează de plăcere. Pur și simplu. Trebuie, într-adevăr, să fie legitimați la cluburi afiliate Federației Române de Atletism, iar Irina e sportiva celor de la Romanian Masters Athletics.
Ei intră pe pistă fără încrâncenarea aceia obișnuită în circuitele normale, dar cu aceeași pasiune, poate chiar mai mare. Dacă vreți, din ce-mi dau seama, aici se regăsește adevăratul spirit olimpic, pentru că important e să participi. Și să te bucuri de sport.

   Și cum să fie altfel când Irina, fostă voleibalistă, a crescut cu sportul în sânge. Tatăl, antrenor de volei, mama, antrenoare de scrimă. Irina încercase tot, de la volei, la ciclism, dar odată cu pandemia, a început să… alerge. Și s-a înscris la competițiile de Masters, la campionatele naționale câștigând rapid un aur la ”sută” și un argint, la mustață de 11 sutimi de secundă, la 200 m.

   După o accidentare care nu i-a dat pace, atleta ploieșteancă a revenit și a câștigat din nou. Și a mai încercat ceva. ”Dacă la începutul lui martie nu mă gândeam să alerg vreun semimaraton fie el pe trail sau asfalt, până în prezent am alergat mai mult de 10 pe trail din care 4 oficiale (Subcarpati Trail Run, Retezat Sky Race, Brasov Marathon si Ciucas X3) și multe altele, făcute alături de oameni faini în weekend-uri”, povestește Irina.

”Respect și sinceritate”

   Apoi s-a întors pe pistă. La Balcaniada de luna trecută, acolo unde Irina a mai câștigat și altceva: ”Rezumatul celor 5 zile de la balcaniadă? Am cunoscut oameni frumoși, ambițioși cu povești de viață, am participat la prima mea competiție internatională, unde am urcat pe podium, reusind astfel să îmi indeplinesc o dorință uriașă, medalia.”

   Dar nu vreau să închei înainte de a preciza că acestor sportivi precum Irina nu le plătește nimeni vreun echipament, vreo deplasare, medicație sau altceva. Ei își pun totul la bătaie, de la timp, sănătate, și până la buzunarul propriu.

   Și încă ceva, ca de final. Ce ar trebui să mai știți despre o campioană care face totul din plăcere? ”Dacă ar fi să mă descriu în câteva cuvinte, aș spune despre mine așa: sunt un om simplu, sincer, cu respect pentru cei din jur, fericit să primească înapoi aceleași lucruri: respect și sinceritate.”, spune Irina Gabriela Popescu.

Articol de Mariana Podeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Fotbal / ACS Petrolul 52 vrea mărcile Petrolul

ACS Petrolul 52 va participa la licitația privind atribuirea celor șase mărci Petrolul, decizia fiind luată în cadrul Adunării Generale. Licitația va fi organizată...

Londra nu a angajat homosexuali până în 1991

Diplomaţia britanică a prezentat recent scuze publice, pentru că a interzis recrutarea de persoane homosexuale până în 1991, o abordare „greşită” care a privat...

Se lucrează la o grădiniță nouă!

     Primăria Ploiești a emis ordinul de începere a lucrărilor de construire al noului sediu pentru Grădinița cu program prelungit nr. 38, de...

CJ Prahova și OMV Petrom, parteneriat în domeniul sănătății

    Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu și OMV Petrom, reprezentată de Adrian Nicolaescu, VP Refining Plan&Optimization, Supply&Logistics East, au semnat un memorandum...

    Ministerul Sănătății a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu...

Rafinăria Lukoil, oprită până pe 29 noiembrie

Lukoil a anunțat că rafinăria Petrotel, din Ploiești, intră într-o revizie programată, care va dura până pe 29 noiembrie. Administratorii societății au anunțat că...