7.3 C
Ploiești
miercuri, 19 martie, 2025
spot_img
AcasăTara de dincolo de taraIon Ceban și alții: în viitorul legislativ sau în UE?

Ion Ceban și alții: în viitorul legislativ sau în UE?

„Visul georgian” de Moldova, Coaliția „Harbuz” (pepene verde – N.M.), oferta oligarhilor fugari – așa a fost etichetat, la doar minute și ore, noul bloc electoral, trebuie să înțelegem, „Alternativa”, care și-a anunțat, în ultima zi de ghenarie, speranța de viață pe eșichierul politic de la Chișinău. În contextul mai multor apeluri de consolidare a opoziției împotriva guvernării PAS, ca să nu obțină majoritatea în viitorul legislativ (PSRM cheamă la semnarea unui acord în acest sens, Irina Vlah solicită liderilor MAN, PSRM și PN să excludă o coaliție cu PAS după alegerile ce vin), apariția unei „alternative” actualei guvernări nu e o surpriză. Surprinzătoare configurația celor patru sub umbrela liderului MAN, Ion Ceban? Ca și declarațiile acestuia despre integrarea în UE și profesionalismul subiecților „Alternativei”.

Stoianoglo se desparte de socialiști, dar nu și de politică
Lansarea blocului, electoral mai degrabă decât politic, „Alternativa” pe scena politică de la Chișinău, spuneam, nu a fost o surpriză. Surprinzătoare e mai degrabă despărțirea lui Alexandr Stoianoglo de Dodon și PSRM, care i-au asigurat un scor confortabil la prezidențialele din toamnă și alierea cu Ion Ceban și alți doi aventurieri, Ion Chicu și Mark Tkaciuk. Or, ultimii trei vin din aceeași oală, PCRM via PSRM (excepție Tkaciuk, evitând PSRM), numai Stoianoglo vine de la PDM, dar a fost susținut și practic plasat în funcția de procuror general de Dodon.
Anunțul de constituire (deocamdată la nivel de intenție) a fost făcut public în conferința de presă din 31 ianuarie curent de primarul capitalei și liderul Mișcării Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban. Vizibil confuz și mai puțin entuziasmat ca atunci când își lansa propriul partid, acesta a declarat că Blocul Politic „Alternativa” (cu majuscule în comunicatul de presă) va fi format din trei partide și „echipa lui Alexandr Stoianoglo”. Și că ar fi tocmai ceea ce își doresc oamenii la etapa dată. Potrivit lui, țara are nevoie, ca niciodată, de maturitate politică și consolidarea forțelor sănătoase spre a face față situației actuale, iar echipa ce o prezintă ar fi, cumulativ, cea mai puternică din punct de vedere profesionist din Moldova. „Toți care suntem aici considerăm că avem suficientă experiență, capacitate, profesionalism pentru a furniza rezultate. Dovadă acestui fapt sunt lucrurile făcute de-a lungul anilor”, puncta liderul MAN. Despre „dovada” probată de fiecare din cei trei „crai de la răsărit” plus ex-procurorul general în funcțiile anterioare ne vom referi mai jos. Deocamdată, însă, ne-a impresionat, pe cei prezenți în sală, un jurnalist și o singură echipă TV (de la Moldova 1), poate și pe cei conectați online, avertizarea categorică prin care oracolul Ceban trăgea cortina la întrebări-răspunsuri, ca să nu avem cumva îndoieli de cele declarate: „Ca să nu existe întrebări (sic!): pledăm pentru integrarea europeană ca obiectiv major al țării. Vorbim și scriem în limba română. Știm că există un război și o agresiune împotriva Ucrainei (evitând să numească agresorul). Concentrația noastră trebuie să fie pe nevoile oamenilor. Moldova și cetățenii din Republica Moldova, fie că sunt acasă sau peste hotare, vor fi prioritatea noastră”.
Și liderul PCDM, ex-premierul Ion Chicu si-a exprimat convingerea că „în pofida gravității problemelor, putem reuși, dacă o să fim solidari și ne unim eforturile”. Și dacă, m-am prins, din patru nu vor rămâne trei, cum s-a întâmplat cu un alt bloc. Alexandr Stoianoglo și-a motivat aderarea la bloc prin dorința de a promova prioritățile lansate în campania prezidențială din toamnă – consolidarea societății, oamenii să nu fie împărțiți pe tot felul de criterii. Iar Mark Tkaciuk de la „Congresul civic” s-a arătat îngrijorat că oamenii sunt tot mai dezamăgiți de statul de drept, de alegeri, democrație, libertatea de exprimare, iar blocul va demonstra un exemplu de clasă politică ce reflectă interesele cetățenilor.

Dovada lucrurilor făcute de-a lungul anilor?
Ion Ceban de-a lungul anilor probează „lucrurile bune” perindându-se prin funcțiile de consilier al lui Voronin, apoi consilier principal al lui Dodon, după ce părăsește PCRM și aderă la PSRM. Altă „dovadă” e dilema Uniunea Vamală versus UE. În 2014, la Chișinău semna un proiect de lege ce denunța Acordul de Asociere cu UE, după care, chiar în ziua în care Republica Moldova semna Acordul, protesta la Bruxelles în fața sediului Comisiei Europene: „Nu suntem de acord, populația Republicii Moldova alege integrarea în Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan – N.M.). După două mandate de deputat alături de Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, ajunge în sfârșit primar general de Chișinău. Primul oaspete al proaspătului edil al capitalei e ambasadorul rus Oleg Vasnețov, cu care stabilește „o agendă comună de lucru”. La două săptămâni zbura la Moscova, în prima vizită oficială externă, unde se întâlnește cu omologul său Serghei Sobianin și Dmitri Kozak, nașul planului federalizării Moldovei. Pe parcursul mandatului a căutat sprijin și în România. După întâlnirea cu Vasnețov, a doua zi Ceban îl are oaspete pe ambasadorul României, Daniel Ioniță, solicitându-i să ajute echipa primăriei Chișinău să realizeze proiecte comune cu primării din România” – însușise cu brio un slogan mai vechi al politicii moldovenești, cel al „vițelului care suge la două vaci”. Înainte de al doilea mandat înregistrează propriul partid MAN, supranumit partid-primărie, mare majoritate a membrilor fiind consilieri, șefi de direcție, viceprimari, alți angajați. Din noiembrie 2024 pornește să extindă MAN și în raioane, dar rețeaua e abia în formare și de aceea îl va coopta în bloc pe Ion Chicu, PCDM având după alegerile locale din 2023 nu numai organizații primare gata formate și cu experiență politică în teren, ci și 48 primari, 57 reprezentanți în consilii de nivelul I și 573 în cele de nivelul II. De Mark Tkaciuk are nevoie mai degrabă în calitate de ideolog, știind că a fost creierul ideologic al președintelui Voronin. Alexandr Stoianoglo a fost cooptat mai degrabă ca depozitar de voturi al prezidențialelor din toamnă (peste 750 mii de voturi, 48,67%), cu mare priză în Găgăuzia, Transnistria și la votanții pro-ruși. Dar nu-i exclus și ca o verigă sigură de legătură cu oligarhii fugari (Plahotniuc, Platon, Cavcaliuc).
La capitolul „profesionalism cu rezultate” s-a remarcat cu sute, mii de borduri noi înlocuind pe cele vechi, dar încă bune, și milioane de cărămizi-domino pe străzi centrale ale capitalei – trebuie că i-o fi adus comisioane grase în punguța partidului. În schimb, majoritatea străzilor mai periferice sau secundare, de acces printre blocuri rămân de ani buni cu gropi care prin dimensiunea lor pot ascunde și o vacă. Ca să nu mai zicem de creșterea mai puțin argumentată a prețului la salubrizare, apă potabilă, sucombarea compensațiilor la căldură și electricitate, „priorități concentrate” pe …nevoile chișinăuienilor.

Până unde va ajunge liderul MAN, Ion Ceban?
PAS a fost vizat în declarații, ceea ce a făcut ca unii fruntași ai partidului să pună la îndoială viziunile pro-europene ale membrilor blocului, trecându-i mai degrabă în tabăra celor recrutați, cu scopul schimbării cursului proeuropean. Apariția blocului l-a făcut până și pe Andrei Spânu, absent o vreme în spațiul public, să reacționeze: Coaliția Harbuz – Alternativa (verde) + PSRM (roșu). „Obiectivele harbuzului sunt clare: preluarea puterii în stat, blocarea procesului de integrare europeană, utilizarea Moldovei în interese geopolitice, inclusiv în războiul împotriva Ucrainei, extragerea resurselor financiare din stat în interesul grupurilor criminale organizate pentru consolidarea puterii lor politice și financiare. Am văzut mai multe reacții de bucurie că în sfârșit și-au scos măștile”.
Mulți experți pun și ei la îndoială sinceritatea declarațiilor și intențiilor celor patru „apostoli” ai viitorului Moldovei. Președintele WatchDog.MD, Valeriu Pașa, crede că „Alternativa” își dorește să capteze voturile de centru-stânga și să evite dispersia lor printre aceste partide. El ar putea să dețină acele voturi de aur în următorul Parlament, care să decidă în care parte va înclina balanța – o majoritate pro-europeană sau una pro-rusă. Colegul său, Andrei Curăraru, crede că blocul se va detașa de vectorul politic și se va concentra pe critica PAS-ului, adoptând mai degrabă o poziție centristă pe principiul aspiratorului – să absoarbă voturile celor decepționați pe dreapta de la PAS și pe stânga de la PSRM, partajându-le posibil cu „Partidul Nostru” al lui Renato Usatîi. Un alt expert, Angela Colațchi, doctor în politologie, e de părere că dacă, până mai ieri mulți proroceau că MAN ar putea fi unul din aliații PAS în viitorul legislativ, acum Ceban a zăvorât această ușă pentru partidul său. „Alegătorii proeuropeni dezamăgiți de actuala guvernare l-ar fi perceput pe Ceban într-adevăr ca pe o alternativă, te miri că acum vor proceda astfel”, a mai concluzionat Colațchi. Mulți chiar se îndoiesc că „Alternativa” va trece pragul de 7% pentru blocuri electorale. Or, conform ultimului sondaj din decembrie iData, dintre cele trei componente, doar MAN abia atingea pragul de 5%.
Și ultima premoniție. Întrebat dacă PSRM a fost invitat să se alăture „Alternativei”, Ion Ceban a punctat cam răstit că blocul „este format din persoanele pe care le vedeți în fața domniilor voastre”, fără a oferi un răspuns clar în acest sens. În schimb Igor Dodon a crispat o bucure înainte de termen: „În Moldova apare o alternativă pe segmentul pro UE. Apar șanse reale ca PAS să plece în istorie”. Și le-a dorit foștilor aliați, Ceban și Stoianoglo, „Drum bun”. Mai specificând că „în politică este important să ajungi acolo unde te-ai pornit”. Dar și mai important e, totuși, să ajungă acolo, unde-i vom trimite NOI, alegătorii.

Articol de Nicolae Misail

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente