fbpx
joi , 28 mai 2020
Home / Actualitate / Iohannis: „guvernele au umplut țara de incompetenți”

Iohannis: „guvernele au umplut țara de incompetenți”

Marți, Consiliul Suprem de Apărare a Țării, prezidat de șeful statului, a avut ca subiect principal cazul de la Caracal și găsirea de urgență a unor măsuri care să pună siguranța cetățeanului pe primul plan. Klaus Iohannis a declarat că au fost deficiențe grave, pornind de la întârzierea nepermisă a intervenției, necunoașterea legii, și până la modul de adresare în raport cu victima și a dispus o serie de măsuri care însă cad în sarcina Guvernului să le rezolve. Șeful statului a vorbit însă în termeni clari despre incompetența din sistem: „Această dramă ne arată unde este dus statul, cu instituțiile lui, atunci când pe primul loc sunt puse salvarea și protejarea infractorilor și când deschiderea porților închisorilor devine grija decidenților politici. Modificările aduse legilor justiției, valul de pensionări din sistemul de ordine publică și siguranță națională, recursul compensatoriu, toate acestea au generat grave vulnerabilități la adresa securității naționale, cu efecte dintre cele mai dramatice pentru siguranța oamenilor. Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți în funcții, au dat afară prea mulți profesioniști, au pus în schimb slugi și oameni incapabili. Corupția și incompetența distrug statul, deprofesionalizează instituții. Garantarea siguranței cetățeanului trebuie să fie prioritatea zero a întregii clase politice. Dreptul la viață este cel mai important drept al omului și este obligatoriu ca întregul proces de reparare a legilor și a instituțiilor distruse în ultimii ani de guvernarea PSD-ALDE să pornească de aici. Cetățeanul trebuie să-și recâștige încrederea în stat și în instituții, să se simtă protejat în țara sa, iar un prim pas obligatoriu este eliminarea definitivă din sistem a celor care nu își fac această datorie (…) România puternică înseamnă consolidarea instituțiilor statului, iar eu pun acest obiectiv în prim plan. Statul român trebuie resetat, cu profesioniștii pe care îi are și pe care îi poate atrage, și cu o conducere politică ce înțelege care îi este rolul-acela de a întări statul, și nu de a-l slăbi, de a îmbunătăţi serviciile publice, de a proteja cetățenii și a le garanta o viață mai sigură și mai prosperă aici, în țara lor.
Pe termen mediu, soluția este de a depolitiza tot aparatul de stat, în zonele în care este nevoie de profesioniști. Aceasta nu este o prioritate doar pentru un partid, ci pentru toate. Le cer și celor care sunt acum la putere, dar și celor din opoziție, să își schimbe abordarea față de funcția publică.
Pentru că, altfel, se va continua la nesfârșit cu mecanismul „pleacă ai noștri – vin ai noștri, iar oamenii competenți sunt ținuți pe margine sau, mai grav, alungați din țară.”

Distribuie:

Check Also

DINȚII CARIAȚI DIN FAȚĂ! -partea 1

DINȚII CARIAȚI DIN FAȚĂ! -partea 1 Începem astăzi o serie de “radiografii” cu zonele din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *