21.6 C
Ploiești
marți, 11 mai, 2021
Acasă Ocolul Pamantului Invazie de maimuţe în oraşul Lopburi

Invazie de maimuţe în oraşul Lopburi

Covid 19 şi blocajele din întreaga lume i-au făcut pe mulţi oameni să-şi iasă din minţi, numai că, în Lopburi, un oraş din centrul Thailandei, la nord-est de Bangkok, maimuţele sunt cele care au înnebunit, constată ziarul italian La Stampa.

Oraşul este renumit pentru Monkey Buffet Festival, o sărbătoare care atrage mii de turişti în luna noiembrie a fiecărui an, unde, pentru micuţii macaci thailandezi, este pregătit un bufet uriaş plin cu fructe, delicatese thailandeze, bomboane, biscuiţi şi, mai ales, mâncare cumpărată din restaurantele fast-food. Festivalul a reuşit să obţină două rezultate. Turiştii thailandezi au început să vină tot anul la Lopburi, pentru a vedea şi a hrăni maimuţele, iar macacii au devenit dependenţi de alimentele industriale şi de conţinutul ridicat de zahăr şi nici nu se mai gândesc să-şi caute de mâncare în pădure, aşa cum ar fi natural.
Odată cu epidemia Covid şi cu lockdown-ul aferent, turiştii au dispărut din luna februarie, în timp ce numărul maimuţelor s-a dublat în ultimul an. Fără turişti, macacii au rămas fără mâncare, iar resturile găsite în piaţa oraşului nu i-au mulţumit deloc, Conform poliţiei, maimuţele înfometate, peste 6.000, au devenit din ce în ce mai agresive, au invadat şi s-au baricadat într-o sală de cinema abandonată, au început să-i atace tot mai des pe localnicii îngroziţi, au luat cu asalt magazinele alimentare, dând naştere unor încăierări sângeroase, care deseori se termină cu scene de canibalism.
Poliţia care patrulează pe străzi nu ştie cum să pună capăt fenomenului. Printre altele, maimuţele pot fi purtătoare de rabie, o boală mortală, încă prezentă în această parte a Thailandei. Locuitorii stau închişi în case şi multe cartiere din Lopburi au fost declarate off limits. La originea dramei se află schimbarea dietei animalelor, care au devenit dependente de zahărul care le face hiperactive şi, prin urmare, din ce în ce mai agresive şi care dăunează sănătăţii acestora prin creşterea tensiunii arteriale şi a glicemiei. Însă, având în vedere că, în Thailanda, uciderea maimuţelor este de neconceput, fiind considerat un sacrilegiu, momentan nu se ştie ce e de făcut.
Ramayana (sec.V .î.H.), epopeea hindusă pe care se bazează mitologia thailandeză (regii Sian sunt numiţi Rama, la fel ca zeitatea hindusă), indică Lopburi ca sediu al regatului lui Hanumam, zeul maimuţă care l-a ajutat pe Rama să ajungă în Sri Lanka cu un pod făcut din primate, permiţându-i să-şi elibereze soţia, Sita care fusese răpită de maleficul demon Ravana. Tot în mitologia hindusă, maimuţele sunt „copiii” lui Kala, zeul timpului şi al morţii, motiv pentru care uciderea lor poartă ghinion. Iar thailandezii sunt foarte superstiţioşi, motiv pentru care în faţa fiecărei case se află un mic templu al spiritelor.
Nu este o coincidenţă faptul că Monkey Buffet Festival se desfăşoară la Prang Sam Yot un templu khmer din perioada în care Lopburi aparţinea imperiului Ankgor. În faţa lui Prang Sam Yot, printre copacii de tamarind şi sute de maimuţe, se afla San Phra Kan: templul dedicat zeului hindus Kala şi „copiilor” săi, macacii.
Iar concluzia este că, între maimuţe dependente de zahăr, mitologie, respect pentru animale şi superstiţii, Lopburi nu are chiar nicio idee despre modul în care ar putea să scape din acest puzzle sălbatic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...

Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea liniște și pace

Pe ultima sută de metri, cum se vede, și cu câteva zile înainte de a i se pecetlui „obștescul” sfârșit al legislativului de la...