fbpx
19.8 C
Ploiești
duminică, 20 septembrie, 2020
Acasă Ocolul Pamantului Îngrijorare greacă după o ocupaţie militară turcă

Îngrijorare greacă după o ocupaţie militară turcă

La nivelul râului Evros, o mică bucată de pământ devine subiect de discordie între Grecia şi Turcia, care a lăsat, începând de la sfârşitul lunii mai, 30 de oameni să se stabilească aici şi să planteze un drapel.
Epidemia Covid-19 abia bate în retragere, când tensiunile dintre Grecia şi Turcia reîncep la frontiera delimitată de râul Evros (Mariţa). O mică bucată de pământ care aparţine Greciei este cea care a făcut recent obiectul unei infracţiuni, iniţial, soldaţii turci patrulau acolo. În 48 de ore, aproximativ 30 dintre ei s-au stabilit acolo şi chiar şi-au plantat steagul pe această bucată a Greciei. Fără a explica pentru moment motivele gestului lor. Grecii se tem că turcii doresc să le fure o bucată de teritoriu, descrie faptele cotidianul francez Liberation, citat de rador.ro.

Pentru a înţelege această teamă, trebuie să ne întoarcem la semnarea Tratatului de la Lausanne, în 1923. Acesta delimitează graniţele dintre Grecia şi Turcia. Mijlocul râului Evros separă cele două ţări. Cu excepţia faptului că, de-a lungul istoriei şi după lucrări făcute de mâna omului, albia râului s-a schimbat. Prin urmare, există în partea de est a râului câteva enclave greceşti. Una dintre acestea este cea în cauză.
Acelaşi râu este un punct de trecere pentru migranţii care, de la acordul semnat între Bruxelles şi Ankara în 2016, au fost reţinuţi în Turcia atunci când mulţi dintre ei doreau să intre în Uniunea Europeană. De când Noua Democraţie şi liderul său, Kyriskos Mitsotakis (dreapta), au câştigat majoritatea în Grecia, în iulie 2019, politica de migraţiune a avut tendinţa de a se înăspri.
Migranţii au devenit obiecte de negociere între cele două ţări. Ankara face presiuni asupra UE, prin Grecia, deschizând porţile. Atena îşi consolidează graniţele şi respinge migranţii. De asemenea, Grecia vrea să ridice un zid în acest punct de trecere… pe care sunt acum instalate trupe turceşti.
Deşi Grecia şi Turcia sunt ambele membre ale organizaţiei militare NATO, aceste două ţări se înfruntă din ce în ce mai mult şi au înăsprit controlul frontierelor lor.
Într-o primă fază, ministrul grec pentru afaceri externe, Nikos Dendias, a declarat că este vorba doar despre o mică bucată de pământ, „câţiva zeci de metri”, apoi i-a cerut explicaţii ambasadorului turc în Grecia.
La rândul său, ambasadorul Turciei la Atena a declarat pentru ziarul nostru că este „în contact strâns cu colegii greci, deoarece am fost informat despre problemă. Din start, am fost de acord că aceasta nu este o dispută la frontieră. Mai degrabă, este o problemă tehnică absolut normală pentru vecinii care împart o frontieră. Nu este un subiect şi nu ar trebui să devină unul”.
Cu toate acestea, climatul este propice îngrijorărilor. Pe de o parte, acest eveniment vine la câteva zile după ce revista germană Der Spiegel a dezvăluit că un soldat turc a împuşcat un poliţist german care patrula în Grecia, în cadrul unei operaţiuni Frontex – poliţia de frontieră europeană.
Pe de altă parte, pe partea greacă, într-o perioadă în care epidemia Covid pare a continua, unii se tem că această poziţionare a trupelor turce anunţă o reluare a fluxului migrator. În nordul Greciei, populaţia este împotriva sosirii migranţilor. În februarie şi martie, mişcările migratorii au dus chiar la discordii profunde între Atena şi Ankara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

5 pasaje pietonale și 4 rutiere între Comarnic și Predeal

Chiar și autoritățile de transport din România și-au dat seama, în sfârșit, că autostrada Comarnic-Brașov nu va fi gata prea curând. Curând însemnând următorii...

Ideologia LGBT, un neo-bolşevism

Preşedintele polonez Andrzej Duda a atacat „ideologia „LGBT” pe care o consideră un „neo-bolşevism”, într-un miting electoral, în apropierea scrutinului prezidenţial din 28 iunie,...

Aviz de principiu pentru alimentarea cu gaze a Văii Teleajenului

Primarii de pe Valea Teleajenului s-au întâlnit, recent, spre a pune bazele proiectului de alimentare cu gaze a comunelor Starchiojd, Bătrâni, Posești, Drajna, Cerașu,...

Școala în Ploiești – Spicuiri (5)

În acest ultim articol pe care îl dedic istoricului școlii din Ploiești, doresc să precizez că am scris “sine ira et studio” , că...

Dosare penale pentru îngrășăminte chimice depozitate nelegal

Polițiștii din cadrul Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au acționat în județul Prahova pentru  verificarea legalității deținerii și utilizării produselor de protecție a...

Orfelinatul de la Vălenii de Munte se va desființa

Copiii vor fi plasați în case de tip familial ce vor fi construite la Drajna Consiliul Județean Prahova a aprobat proiectul privind „Restructurarea / închiderea...