fbpx
vineri , 3 iulie 2020
Home / Mozaic / Inedit / Infuzia roboticii în forţa de muncă americană

Infuzia roboticii în forţa de muncă americană

Într-un raport recent publicat, Brookings Institution face următoarea declaraţie: „Roboţii nu vor înlocui toată lumea, dar un sfert din joburile Statelor Unite vor fi sever afectate, pentru că inteligenţa artificială accelerează automatizarea lucrului”.

În acelaşi raport această instituţie „think tank” din Washington estimează la vreo 36 de milioane numărul americanilor care deţin joburi cu expunere maximă la automatizare, ceea ce înseamnă că cel puţin 70% din activitatea lor vor putea fi în curând executate de maşini, folosind tehnologia curentă. Demografica cea mai expusă la automatizare o formează bucătarii, ospătarii şi alţii din alimentaţia publică, şoferii camioanelor de marfă care au curse relativ scurte şi funcţionarii din birouri.
Deşi poate că mai sunt câţiva ani buni până atunci, forţa de muncă americană va trebui să dobândească repede şi alte abilităţi pentru a supravieţui, inclusiv reorientarea către un cu totul alt job. Este foarte posibil ca automatizarea să ia amploare mărită cu ocazia primei recesiuni economice, sau chiar a primului semn de încetinire economică, afaceriştii fiind, în mod tradiţional, tentaţi să implementeze tehnologii cost-eficiente, care să le permită disponibilizarea lucrătorilor lor.
Deşi Statele Unite se află acum în a doua cea mai mare expansiune economică din istoria lor şi datele economice afirmă că situaţia va rămâne robustă deocamdată, mulţi lideri din afaceri şi economiştii prezic că Statele Unite vor intra în recesiune în anul 2020.
Dar, datorită noilor descoperiri în inteligenţa artificială, nu numai roboţii industriali sau cei din depozite vor afecta mâna de lucru americană; casele de marcat din magazine şi recepţiile hotelurilor, de pildă, vor fi şi ele robotizate.

Distribuie:

Check Also

Piața Sârbească (Gheorghe Boldescu)(VI)

Clucerul Gheorghe Boldescu – familia Se cunosc puține informații despre familia din care provine. Știm …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *