28.9 C
Ploiești
duminică, 25 iulie, 2021
Acasă Actualitate “ÎNCĂLCAREA TABU-URILOR”, un trend european?

“ÎNCĂLCAREA TABU-URILOR”, un trend european?

“ÎNCĂLCAREA TABU-URILOR”, un trend european?

În multe ţări din Europa, populiştii de dreapta se erijează în reprezentanţi ai centrului politic. În Germania, AfD se foloseşte şi ea de această noţiune şi se vede chiar confirmată de recentele evoluţii din Turingia, după cum comentează Bert Megert de la Deutsche Welle.

Europarlamentarul Rirg Meuthen, şef al formaţiunii populiste de dreapta germane AfD, s-a bucurat de rezultatul electoral surprinzător din landul Turingia. În premieră, la 5 februarie a.c., un premier de land german a fost ales cu ajutorul voturilor AfD. Meuthen a declarat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung că partidul său, creştin-democraţii din CDU şi liberalii din FDP ar forma în prezent un „grup de centru”. Între timp, premierul ales, politicianul FDP homas Kemmerich, a renunţat la funcţia în care fusese ales atât de controversat, dar pentru AfD rămâne succesul accederii în tabăra de centru”.
Europarlamentarul Partidului Stângii, Martin Schirdewan, a calificat scurta colaborare dintre CDU, FDP şi AfD drept “încălcare a unui tabu”. Pentru populiştii de dreapta din Europa, deveniți între timp a patra forţă politică în Parlamentul European, Turingia este doar o nouă reuşită, un nou pas în faţă, un simptom al unui trend care se observă de ani buni deja în întreaga Uniune Europeană.
În numeroase ţări, populiştii de dreapta participă la guvernare, formează cel mai puternic partid de opoziţie sau au slăbit pe termen lung partidele tradiţionale. Până la începutul lunii februarie a.c., Germania era mai degrabă o excepţie în acest peisaj. În ultimele luni, populiştii de dreapta au suferit și înfrângeri în ţări ca Austria sau Italia. Dar evoluțiile actuale din Turingia dau din nou apă la moară AfD şi grupului parlamentar “Identitate şi democraţie” (ID) din Parlamentul European. Pe lângă AfD, din acest grup din PE mai fac parte formaţiunea Lega, a radicalului de dreapta italian Matteo Salvini, partidul FPO din Austria, zguduit în urmă cu câteva luni de un scandal de corupţie, şi Adunarea Naţională a populistei de dreapta franceze Marine Le Pen.

În Austria, dreapta radicală este de mult ceva normal
În Austria, FPO a făcut de mai multe ori parte din guvernul federal. Creştin-democraţii din OVP s-au aliniat la multe din poziţiile FPO de când sunt conduşi de „flexibilul” Sebastian Kurz. În anumite landuri din Austria, FPO a fost prezent în guvernele regionale. A existat chiar o coaliţie la nivel regional între social-democraţi şi FPO, până la aşa-numitul scandal „Ibiza” de anul trecut. Şeful FPO, Heinz-Christian Strache, ar fi încercat în Ibiza să vândă consultanţă politică fiicei unui oligarh rus. Cazul a fost făcut public după ce a apărut o înregistrare filmată cu Strache. FPO a zburat ulterior rapid din guvernul de la Viena. Şeful grupului parlamentar al FPO, Herbert Kickl, a sărit recent în ajutorul prietenilor din AfD, din Turingia, spunând că persoanele care au criticat cooperarea dintre CDU, FDP şi AfD, „autotintitulaţii paznici ai Graal-ului, au oferit o imagine distorsionată cu tentă totalitară de democraţie”.

Fără oprelişti în Italia
În Italia nu mai există de multă vreme o delimitare clară între creştin-democraţi, conservatori şi radicali de dreapta. Partidul naţional-conservator „Forza”, al lui Silvio Berlusconi, colaborează pe faţă cu populiştii de dreapta de la Lega şi cu neonaziştii de la Fratelli d’Italia. Cele trei partide vor să formeze o coaliţie de dreapta cu care să învingă la următoarele alegeri tabăra de stânga, formată din social-democraţi şi mişcarea Cinci Stele. Lega lui Matteo Salvini a fost deja partener junior de guvernare la Roma, iar liderul ei a deţinut influenţa funcţie de ministru de interne. Salvini rămâne o figură foarte populară, chiar dacă a pierdut recent la mustaţă alegerile regionale din Emilia Romagna. „Încălcarea tabu-ului” s-a produs de mult deja în Italia. În nordul ţării, oraşe, comune şi regiuni întregi sunt guvernate de populiştii de dreapta. Nimeni nu se mai teme să coopereze cu ei.

Populişti de dreapta puternici
În Franţa, populiştii de dreapta de la Adunarea Naţională, conduşi de Marine Le Pen, se aşteaptă la rezultate bune la alegerile locale din martie a.c. Le Pen, care a transformat acum doi ani fostul Front Naţional în Adunarea Naţională, a pătruns de mult în tabăra conservator-centristă din Franţa. Fostele formaţiuni conservatoare şi-au pierdut serios relevanţa şi se ceartă aprig între ele. Marine Le Pen vrea să ajungă la putere la nivel naţional prin câştigarea mai întâi a administraţiilor locale şi regionale. Politicieni din Adunarea Naţională conduc deja primării şi consilii locaIe. In 2022, Marine Le Pen vrea să câştige alegerile prezidenţiale, candidând împotriva preşedintelui liberal Emmanuel Macron. Acesta a învins-o pe Le Pen în urmă cu trei ani în turul doi al prezidenţialelor. Potrivit unui sondaj de opinie din toamna trecută, Le Pen s-ar afla acum cu puţin în faţa lui Macron. O evoluţie de genul celei din Turingia nu ar mai şoca azi pe absolut nimeni în Franţa.
În Spania, conservatorii şi populiştii de dreapta de la partidul Vox colaborează în regiunea Andaluzia în cadrul unei coaliţii. La nivel naţional, Vox a devenit a treia forţă politică a ţării şi îşi continuă ascensiunea în rândul centrului politic.
În Olanda, liberalilor premierului Mark Rutte le suflă în ceafă două partide populiste de dreapta.
În Belgia, ţară fără guvern de 14 luni, naţionaliştii de dreapta de la Vlams Belang ar fi în prezent cel mai puternic partid, conform sondajelor de opinie.
În Finlanda, populiştii de dreapta sunt doar la câteva puncte procentuale în spatele social-democraţilor şi s-au aflat deja la guvernare. Lista ar putea continua: în Elveţia, Polonia şi Ungaria, naţionaliştii şi populiştii conduc cu mari majorităţi. Tabăra „centrist-liberală” este marginalizată în aceste ţări de ani buni.

Se înscrie şi Germania în această tendinţă?
A venit acum rândul Germaniei? AfD, care a debutat ca partid eurosceptic în timpul crizei financiare şi s-a deplasat tot mai spre dreapta ca formaţiune antimigraţie, este deja cel mai mare partid de opoziţie din Bundestag. O participare la guvernare într-un land federal ca Turingia pare mai degrabă în continuare un „accident de muncă”, un scenariu pe care CDU şi FDP nu ar mai vrea să-1 vadă repetat. Între timp, premierul numit în Turingia, prin graţia AfD, a renunţat la mandat. Parlamentul de land ar putea fi dizolvat.
Pe termen lung însă, nu este exclus ca şi Germania să se înscrie în trendul european. Marile partide populare se micşorează sau dispar cu totul. Marginile politice, mai ales cea dreaptă, se întăresc. Înfrângeri, precum cele înregistrate în Austria şi Italia, încetinesc acest fenomen, dar în niciun caz nu îl opresc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Alegeri cruciale în Republica Moldova

    Moment aproape crucial, în Republica Moldova, duminică, 11 iulie, când au loc alegerile anticipate parlamentare. Basarabenii de peste Prut și cei aflați...

Mozaic de Ateliere – Ediția a V-a a adus în Ploieşti

Ploieştenii Cristina Cochinescu, Mădălina Corciu şi Răzvan Stănciulescu, cunoscuți pentru implicarea lor în comunitate, au pus bazele Asociației Mozaic Comunitar. Entitatea nou-înființată îşi propune...

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...