Consilierii municipali au aprobat noii indicatori tehnico-economici propuși de executivul Primăriei Ploiești privind proiectul „Asigurarea mobilității traficului prin prelungirea legăturii rutiere și de transport public între Gara de Sud și Gara de Vest (strada Libertății), inclusiv lucrări de reabilitare a domeniului public al piețelor gărilor-etapele I și II”. Acesta a fost deja depus în vederea finanțării europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. În urmă cu un an, pe 8 decembrie, legislativul local a aprobat proiectele și indicatorii pentru același obiectiv, dar până în prezent, Agenția de Dezvoltare Sud-Muntenia, organism intermediar de implementare a POR, derulat prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, nu a analizat încă dosarul.
Pentru etapa I-a a proiectului, anul trecut, valoarea investiției se ridica la 39,157 mil. lei, inclusiv TVA, din care contribuția Primăriei Ploiești pentru cheltuieli neeligibile și cota de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile se situa la 4,8 mil. lei. La un an distanță, pe 9 decembrie, valoarea investiției a urcat la 42,255 mil. lei, o creștere de 7,32%, iar cota de contribuție locală s-a majorat la 5,056 mil lei ( o creștere de 5,3 față de 2018). Din această valoare, cheltuielile de construcții-montaj reprezintă 32,58 mil. lei (77,10% din valoarea totală a proiectului).
Pentru etapa a II-a a proiectului, anul trecut se calculase o valoare a investiției de 90,54 mil. lei, din care contribuția Primăriei Ploiești pentru cheltuieli neeligibile și cota de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile -6,9 mil. lei. În decembrie 2019, indicatorii economici prevăd o valoare a investiției de 93,29 mil. lei (o majorare de 3,07% față de anul precedent) și o cotă de contribuție din bugetul local de 6,8 mil. lei. Cheltuielile de construcții montaj sunt de 62,9 mil. lei, respectiv, 67,42% din valoarea totală a proiectului.
Tot luni, aleșii locali au respins pentru a patra oară proiectele privind construirea a două grădinițe (Bdul Petrolului și Aleea Strunga), depuse de municipalitate tot pentru finanțare europeană prin POR, motivând o cotă enormă (aproximativ 70% din valoarea proiectului) ce revine municipalității, în condițiile unui buget local absolut sufocat de datorii din 2012 încoace.