Factorul politic din Uniunea Europeană şi Marea Britanie a orientat sume fabuloase de bani către aşa-zisele investiţii verzi, făcute în numele criteriilor ESG. Aceste criterii ESG (de mediu, sociale şi de guvernanţă) se doreau a fi garanţia unor investiţii care să contribuie la salvarea mediului şi la reducerea discrepanţelor sociale. În schimb, fondurile mutuale europene clasificate ca fiind ESG se orientează rapid către investiţii în industria de apărare.
Sprijin pentru industria de război
Fondurile europene de investiţii sustenabile, pe criterii ESG, şi-au dublat expunerea pe acţiuni din domeniul industriei de apărare, de la începutul războiului din Ucraina. În timp ce factorii de decizie politică insistă asupra necesităţii unei baze industriale puternice, de apărare, aproximativ o treime din fondurile din Europa şi Regatul Unit axate pe probleme de mediu, sociale şi de guvernanţă au investit în prezent 7,7 miliarde euro în acest sector. Pentru comparaţie, valoarea consemnată în primul trimestru din 2022 era de 3,2 miliarde de euro, mai puţin de jumătate, potrivit unei analize realizate de Financial Times.
Înarmarea primeşte conotaţii sociale
Deşi creşterea valorii se datorează, în parte, majorării preţurilor acţiunilor companiilor din domeniul apărării, survenită de la începerea ostilităţilor din Ucraina, mulţi investitori au aderat la argumentul guvernelor europene, potrivit căruia sprijinirea producătorilor de armament, care au făcut mult timp obiectul boicoturilor şi al protestelor studenţeşti, ar trebui să aibă conotaţii sociale pozitive, arată sursa citată.
Luptele din Ucraina au declanşat o dezbatere asupra posibilităţii de a considera contractorii militari ca fiind o investiţie ESG, în condiţiile în care numărul fondurilor europene ESG care deţin mai mult de 5% în companii aerospaţiale şi de apărare s-a triplat, trecând de la 22 la 66, în ultimii doi ani. Indicele MSCI Europe aerospaţial şi de apărare a crescut de 1,8 ori de la începutul anului 2022, deoarece acţiunile principalilor contractori au crescut vertiginos.
Pe piaţa mai largă a investiţiilor, deţinerile în fonduri mutuale şi fonduri tranzacţionate la bursă, cu tematică de apărare, s-au triplat, de la 5,8 miliarde de dolari, în ianuarie 2022, la 17,6 miliarde de dolari, în iulie 2024.
SUA, aceeaşi tendinţă
În Regatul Unit, noul guvern laburist a promis să introducă o lege care să reglementeze agenţiile care evaluează performanţa ESG a companiilor, pe fondul preocupărilor legate de lipsa de transparenţă a procesului de evaluare. Drept răspuns, directorii din sectorul apărării au avertizat asupra criteriilor ESG, care afectează adesea capacitatea sectorului de a atrage investiţii şi de a asigura servicii financiare, dacă sunt aplicate prea drastic.
Nici în Statele Unite lucrurile nu diferă prea mult: valoarea expunerii fondurilor ESG la industria aerospaţială şi de apărare a crescut la 1,2 miliarde euro, în al doilea trimestru din 2024, de la 779 milioane euro, în al doilea trimestru din 2022.