12.1 C
Ploiești
luni, 19 aprilie, 2021
Acasă Mozaic Minte, trup, suflet În loc de „La mulți ani!”… un „Mulțumesc!” (II)

În loc de „La mulți ani!”… un „Mulțumesc!” (II)

Sofia Ionescu-Ogrezeanu (1920- 2008) prima femeie neurochirurg din lume
Sofia Ionescu Ogrezeanu e primul medic neurochirurg din România şi prima femeie din lume care a efectuat o operaţie pe creier, în 1944, în bombardamentele asupra Bucureştiului. Alături de medicii Constantin Arseni şi Ion Ionescu, a intrat în prima echipă de neurochirurgi, sub îndrumarea întemeietorului neurochirurgiei în România – Profesor Doctor Dimitrie Bagdasar.
Deși pe Wikipedia și Sofia Ionescu și englezoaica Diana Beck sunt considerate ambele, în spiritul Carlsberg, ”probably the first female neurosurgeon in the world”, se pare că Beck a operat pentru prima dată pe creier în 1952, în timp ce Ionescu a făcut-o cu 8 ani mai devreme, în 1944. Ca o anecdotă simpatică, atunci când soția preferată a șeicului din Abu Dhabi s-a îmbolnăvit, în 1970, s-a iscat panică, deoarece bărbații doctori n-aveau voie să intre în harem. Criza s-a rezolvat odată cu chemarea Sofiei Ionescu, care a operat-o și a vindecat-o pe soția șeicului. S-a întors la București acoperită de onoruri și de bijuterii scumpe, bineînțeles.
Aurora Gruescu
(1914-2005) prima femeie inginer silvicultor din lume


La fel cum majoritatea fetițelor de 10 ani se visează prințese, Aurora a visat să lucreze…într-o pădure. Și, deși a fost acceptată la facultatea de medicină (unde a dat admiterea la insistența părinților), a ales visul ei de-o viață, silvicultura. N-a fost însă un vis frumos, având în vedere că a fost colegă de facultate cu 130 de băieți care, sub influența decanului Facultății de Silvicultură, au ignorat-o pe Aurora timp de 2 ani. Aurora nu s-a lăsat descurajată și a absolvit facultatea, devenind, astfel, prima femeie inginer silvicultor din lume. A lucrat în acest domeniu 35 de ani, aducând contribuții importante, printre care primul plan de împădurire naţională din România. Comuniștii i-au confiscat averea, dar în 2000, cu 5 ani înainte să moară, a aflat că a intrat în istorie datorită consecvenței ei, ca prima femeie inginer silvicultor din lume. În plus, a murit aproape de pădurea pe care a iubit-o toată viața.
Maria Cutzarida-Crătunescu
Prima femeie medic din România
Ginecolog, creatoarea primei creșe din București, feministă, a fondat o societate pentru ocrotirea copiilor săraci.
Smaranda Brăescu
Prima femeie parașutist cu brevet din România
Campioană europeană și mondială la parașutism. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Smaranda a făcut parte din celebra Escadrilă Albă (o formație de avioane pentru transportul răniților, pilotate de femei, singura de acest tip din lume în acel moment). Nu știu despre voi, dar eu m-aș uita la un serial românesc despre Escadrila Albă.
Ștefania Mărăcineanu
Prima româncă doctor în radioactivitate
A studiat alături de Marie Curie între 1919 și 1926. Cu ajutorul cercetărilor ei în domeniul radioactivității, cuplul Irène și Frédéric Joliot-Curie au primit Premiul Nobel, în 1935. Din păcate nu i s-a recunoscut meritele. A murit de cancer, din cauza iradierilor.
Cecilia Cuțescu-Storck
Prima femeie profesor universitar de artă din Europa
A fost, de asemenea, prima femeie din România care a realizat pictură murală. Am menționat-o, recent, în articolul despre Doamnele badass ale picturii și sculpturii interbelice.
Ecaterina Ciorănescu -Nenițescu
(1909 – 2000 ) Prima profesoară universitară de chimie din România


A creat primele medicamente de sinteză din România și a scris prima lucrare românească în domeniu.
Florica Bagdasar
prima femeie ministru din România
Din ciclul ”ce-am fost și ce-am ajuns”, prima femeie ministru din România a fost un neuropsihiatru infantil, cu studii la Harvard. Insert ”hehe” aici, dacă mai puteți.

Maria Teohari
(1885– 1975)  Prima femeie astronom din România

2
A absolvit Facultatea de Ştiinţe, cu specializări la Observatoarele astronomice din Paris şi Nisa, unde făcut observaţii asupra Soarelui, a planetelor mici şi asteroizilor. A lucrat la Observator, publicând studii despre petele solare, protuberanţe şi tot felul de fenomene celeste.
A studiat petele solare și cometa Halley, dar, din păcate, din cauza lipsei unui echipament de calitate, a fost obligată să renunțe la cercetare și să se retragă în învățământ, fiind la un pas de orbire.

Raluca Rîpan
Prima femeie membră a Academiei Române
O femeie a premierelor, Raluca Rîpan a fost primul doctor în chimie din țară, prima femeie rector al Universității din Cluj și prima femeie aleasă membru titular în Academia Română.

Clemansa Barberis-Plăcințeanu
Prima femeie compozitor de operă din România
“Kera Duduca”, după romanul “Ciocoii vechi şi noi” de Nicolae Filimon, este prima operă românească creată de o femeie, în anul 1963.

Tatiana Slama-Cazacu
Fondatoarea primului Laborator de psiholingvistică din Europa
A fost nu doar o cercetătoare de renume mondial în psiholingvistică, ci și autoarea a două cărți polițiste (dintre care una cu un nume cel puțin simpatic – ”Rachiu cu parfum de femeie” ).
Nadia Comăneci
prima sportivă din lume care a obținut nota 10 la un concurs olimpic de gimnastică


O femeie de zece, care a schimbat pentru totdeauna fața gimnasticii mondiale este, fără doar și poate, românca Nadia Comăneci. Ne amintim, și cu această ocazie că Nadia Comăneci a fost prima gimnastă care a primit nota 10 din istoria gimnasticii, obţinând această performanţă în 1976 la Jocurile Olimpice de la Montreal. Succesul ei este apreciat şi astăzi, fiind recunoscută drept una dintre cele mai celebre gimnaste din lume.

Alte nume care merită amintite sunt: Regina Elisabeta a României,  Alice Voinescu, Ana Ipătescu, Angelica Rozeanu-Adelstein, Ella Negruzzi, Ana Brâncoveanu de Noailles, Clara Haskil, Constanța Dunca-Schiau, Constanța Pompilian-Zossima, Constanța Erbiceanu, Cornelia Moga, Vera Myller-Lebedev, Ecaterina Teodoroiu, Elena Cernei, Elena Ghica, Elena Leușteanu, Elena Romanescu-Alistar, Elena Teodorini, Elena Văcărescu, Elvira Popesco, Emilia Saulea, Elisabeta Polihroniade, Floria Capsali, Eufrostina Vlasto-Popescu, Gabriela Chaborski, Hariclea Darclee, Hermina Walch-Kaminski, Hortensia Papadat-Bengescu, Ioana Cantacuzino, Iolanda Balaș-Sotter, Irina Burnaia, Iulia Hașdeu, Isabela Sadoveanu-Evan, Leonida Lari-Iorga, Lola Bobescu, Lia Manoliu, Maria Tănase, Maria Holban, Maria Ventura, Margareta Moșneaga, Marina Știrbei, Matilda Caragiu-Marioțeanu, Olga Greceanu, Olga Necrasov, Paulina Cruceanu, Silvia Creangă, Smaranda Gheorghiu, Sofia Nădejde, Tereza Strătilescu, Zoe Ceaușescu-Oprean, Zoe Dumitrescu-Bușulenga și multe altele.
www.inoza.ro, www.cariere.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Încep lucrările la stația meteo de la Vârful Omu

Societatea de construcții Viosil Instalconstruct SRL a câștigat licitația organizată de Administrația Națională de Meteorologie pentru lucrările de reparații capitale, consolidare și modernizare a...

De la religia lipsei, la lipsa religiei

Un grup de atei din Sacramento, California, a pregătit pentru perioada Crăciunului un număr de 55 panouri publicitare care afişează imagini cu localnici şi...

PAPA FRANCISC, UN MARXIST ARGENTINIAN

Economistul Antonio Martino contestă teoria Papei Francisc, conform căreia proprietatea privată nu este un bun primar inviolabil. „Dreptul la proprietate este un drept natural...

Concurs pentru postul de președinte al CAS Prahova

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că, în această lună, vor avea loc concursurile pentru ocuparea postului de director general al caselor...

Se repară podul de la Azuga. Calvar așadar pe Valea Prahovei!

De luna viitoare, începând cu 5 mai, se vor institui restricții de tonaj din cauza lucrărilor de reabilitare a podului peste pârâul Azuga, situat pe DN1,...

Planul Național de Reziliență și Redresare 2021-2027 (III)

Cercetarea nu primeștE bani suficienți, dar autoritățile privesc mai atent către mediul de afaceri Prezentăm, astăzi, ultima parte a Planului Național de Reziliență și Redresare...