3 C
Ploiești
sâmbătă, 4 decembrie, 2021
Acasă Ocolul Pamantului Imperiul secret al UE

Imperiul secret al UE

„Într-o vreme a schismelor care separă Vestul UE de noii membri din Est, ambele tabere au propriile raţiuni de a păstra marele secret economic al UE – şi anume faptul că vechea UE stăpâneşte noile ţări membre ca pe nişte feude”, scrie Matthew Olex-Szcozytowski, bancher, istoric şi consilier al mai multor premieri polonezi, într-un articol publicat de UnHord şi reluat de Călin Marchievici pentru Cotidianul.ro.

„Împotriva logicii şi justiţiei, 340 de milioane de vest-europeni bogaţi îi sug pe cei 103 milioane de estici săraci. Elitele din Europa Centrală şi de Est nu se revoltă, pentru că nu suportă să cunoască realitatea, iar mulţi dintre membrii elitei din Est au fost cooptaţi de vestici sau au fost intimidaţi. Însă resentimentele nu pot să nu răbufnească. „Nu suntem o colonie, nu suntem membri de mâna a doua”, a transmis Comisiei Europene premierul Sloveniei. Până şi Clotilde Armand, primăriţa franţuzoaică din Bucureşti, a spus limpede că „o mare parte din bogăţia Europei se scurge din ţările sărace către cele mai bogate”.
În Vest, cei care ştiu asta nu deschid gura, ci îi încurajează pe trâmbiţaşii lor din est să spună că Vechea Europă menţine Estul pe linia de plutire,. „Îi vedeţi pe polonezi, pe cehi şi ungurii aceia cicălitori?”, se plâng mereu eurocraţii,. „Se îndepărtează de liberalism, însă îşi freacă palmele şi se aşteaptă să le dăm bani!”
Acest tip de gândire este strâmb din cel puţin două motive. Presupusa obrăznicie a Estului nici nu se compară cu păcatele Vestului (comparaţi doar ce face Ungaria cu LHBT cu ceea ce face Danemarca cu musulmanii săi). Ceea ce rupe Europa în două nu este o falie culturală (despre care se vorbeşte exagerat de mult), ci statutul de colonie al Europei Centrale şi de Est.
Orice analiză trebuie începută prin a vedea ce s-a întâmplat cu cele 11 state care au aderat la UE în 2004. Europa Centrală şi de Est era slăbită după căderea comunismului şi a trebuit să-şi deschidă graniţele prea repede. Capitalul din Vechea Europă ar fi trebuit să compenseze pierderile. Însă cum s-a întâmplat deseori în istorie, consecinţele cele mai importante nu au fost bănuite. Odată ce au căzut frontierele, s-a produs o hemoragie demografică şi Vestul s-a îmbogăţit cu 10 milioane de angajaţi veniţi din aceste ţări. Dintre aceştia, circa o treime aveau studii superioare şi ei sunt cei care au contribuit la mare parte din creşterea economică a Vestului.
La Bruxelles, nu este voie să vorbeşti despre acest uriaş transfer de bogăţie. Nimeni nu îndrăzneşte să se laude că a pus mâna pe aceşti imigranţi albi, creştini, bine pregătiţi, extrem de uşor de integrat. Este limpede că, dacă ar face asta, ar fi numiţi rasişti.
În Est, elitele tac de ruşine, pentru că au fost complice la o prăbuşire demografică cum numai în vreme de război se putea întâmpla. Croaţia a pierdut un sfert din populaţie (un fost premier croat a îndrăznit să spună că acesta este un pericol existenţial pentru ţară). România şi Ţările baltice au pierdut o cincime din populaţie în acest fel. Polonia a pierdut o zecime din populaţie.
Dezastrul social care s-a produs a fost înspăimântător. Spitalele au fost părăsite de medici. Dintre primele zece ţări UE la mortalitatea Covid, opt sunt din Europa Centrală şi de Est. Puteţi fi siguri că lucrurile nu ar fi stat astfel, dacă doctorii ar fi rămas în ţările lor. Acest dezastru demografic a năruit orice speranţă că Estul ar putea ajunge din urmă Europa de Vest. „Europa de Est va îmbătrâni înainte de a se îmbogăţi”, spunea Beata Javorcik, profesor la Oxford şi economist- şef al BERD pentru Europa de Est.
O altă consecinţă neaşteptată a fost remodelarea peisajului economic din Europa Centrală şi de Est. La Berlin, este interzis să vorbeşti despre asta. Companiile off-shore bogate au năvălit în aceste ţări şi au cumpărat cele mai importante firme. Într-adevăr, au salvat câteva mari companii falite (VW a făcut asta cu Skoda, în Cehia, iar Renault, cu Dacia, în România). Însă, lucrurile nu s-au oprit aici, companiile vestice s-au înstăpânit pe sectoarele-cheie din industria şi serviciile statelor estice. În Polonia, străinii deţin jumătate din industrie şi din retail, în special prin intermediul marilor companii. În Cehia şi Polonia, companiile străine asigură jumătate din exporturi. În Ungaria, străinii asigură patru cincimi din exporturile ţării. Acest lucru este fără precedent în ţări cu o forţă de muncă bine pregătită. Până la urmă, cehii erau mai prosperi decât elveţienii sau suedezii în 1938, iar polonezii şi ungurii erau în faţa Madridului, înainte de Războiul Civil din Spania. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică spune că, prin plecarea forţei de muncă din Est în Vest, Estul a donat nu mai puţin de 400 de miliarde de euro, bani care au fost investiţi în educaţia acestor oameni. Asta depăşeşte cu mult ceea ce Bruxelles-ul a oferit acestor state. Polonia a cheltuit 160 de miliarde pentru a-i educa pe cei 2,6 milioane de cetăţeni care au plecat, însă a primit de la UE 138 de miliarde de euro.

Articol complet pe www.ziarulploiestii.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Lucrările la CN „I. L. Caragiale”, preț majorat pentru a treia oară

Șantierul este programat să se deschidă la anul Ce înseamnă să nu faci o investiție la timp! Vom vedea exemplul clar al proiectului «Restaurare parțială...

Zece teorii şocante ale conspiraţiei

    Nu de puţine ori evenimente importante care au marcat cursul istoriei au stârnit vii controverse. La fel şi o serie de fapte...

Patru noi locuri de joacă, în Ploiești

Rominserv, companie membră a K.M.G. International (Rompetrol), în parteneriat cu Primăria Ploiești, urmează să amenajeze 4 locuri de joacă în oraș, pe strada Gh....

Turcia nu poate fi jandarmul SUA în Afganistan

Erdogan, care a făcut declaraţii după şedinţa cabinetului său, a dat vestea opiniei publice: ”Ne-am înţeles cu Biden asupra faptului că nu avem nicio...

Scrumiere stradale, în Ploiești

Luna trecută, municipalitatea anunța că, în baza unui parteneriat cu British American Tobacco, va începe programul „Alege asumat un oraș curat”. Ei bine, mai...