6.2 C
Ploiești
luni, 4 noiembrie, 2024
spot_img
AcasăTara de dincolo de taraIGP: trei candidați, vor fi scoși din cursa prezidențială?

IGP: trei candidați, vor fi scoși din cursa prezidențială?

Cu cât mai aproape scrutinul prezidențial și referendumul constituțional, cu atât mai multe sunt surprizele ce potopesc spațiul public de la Chișinău. Adică vorba vine, căci ele, „surprizele”, deloc nu-s neașteptate atât publicului, cât și – cu atât mai mult – hoardelor de actori care fac subiectul lor. Recent, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a furnizat Comisiei Electorale Centrale probe referitor la cel puțin trei candidați la președinție vizați în schema oligarhului fugar Ilan Shor de corupere a electoratului. Potrivit șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu, CEC urmează să ia o decizie privind aceste persoane, inclusiv eliminarea lor din cursa electorală. Organele de anchetă au dovezi probatorii că ele sunt în schema coruperii electoratului. Numai în septembrie, prin schema Shor, au fost transferați pentru coruperea alegătorilor în contextul scrutinului din 20 octombrie, 15 milioane dolari pentru a fi plătiți 130.000 cetățeni, care ar urma să voteze pentru un anumit candidat la prezidențiale și împotriva integrării europene la referendum. Cine să fie cei trei candidați pasibil de a fi excluși din cursă?1

 

Un război hibrid, de proporții amenințătoare
De fapt, sincer vorbind, scoaterea unor candidați din cursa prezidențială nu ar fi o mare surpriză, foarte multă lume arătându-și mai demult nemulțumirea că unii pretendenți la titlul de politician, iar acum și la șefi de stat fac jocul grupărilor criminale sau a oligarhilor, odinioară actori ai statului capturat. Pentru că sunt lăsați de autorități să sape liber la temelia statului de drept și a ordinii constituționale. Mai surprinzătoare sunt sumele care provin din extern prin intermediul acelor oligarhi sau criminali și cu care operează cozile lor de topor. Între 1-30 august oligarhii fugari Ilan Shor și Veaceslav Platon au „investit” 33.300 euro în reclame și fake-news-uri pe Facebook și Google, continuând campaniile de dezinformare online și sabotare a parcursului european. Alte 15 milioane de dolari au ajuns în republică doar în luna septembrie de la aceleași surse (numai documentate de organele de drept), menite a corupe peste 130.000 alegători să voteze împotrivă la referendumul constituțional și a Maiei Sandu. Peste 100 de procese-verbale de constatare a infracțiunii de corupere electorală a recepționat CNA de la IGP numai în săptămâna trecută, tot atâția cetățeni vor fi amendați cu până la 37.500 lei. CNA a ridicat într-o singură zi un milion de lei și o persoană a fost reținută în urma unor percheziții în Jora de Jos, raionul Orhei, în cadrul unui dosar de finanțare ilegală a organizației locale a partidului „Pobeda”. Câte surprize ne mai așteaptă în cele 10 zile rămase până la scrutin și ce măsuri vor lua autoritățile?
Cât despre posibila excludere din cursă a trei prezidențiabili, e o acțiune, ziceam, demult așteptată la Chișinău și chiar va fi aplaudată. Da, e un precedent, dar odată și odată trebuie dați la lege și infractorii electorali. Mai ales în plin război hibrid, care în preajma scrutinului a luat proporții prea amenințătoare. Și la urma urmei, dacă la București unii politicieni mai au rezerve față de decizia CCR de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă pe motive de „atac la statul de drept” la Chișinău nimeni nu pune la îndoială ingerințele în actualul scrutin. Prea sunt la suprafață și de proporții catastrofale. La București BEC a respins dosarele candidaturii Dianei Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale. Cum va proceda CEC de la Chișinău în urma sesizărilor IGP și a Procuraturii Anticorupție?
Cine sunt totuși cei trei „crai de la Răsărit”?
Despre un pretendent la excludere am scris în numărul trecut – Victoria Furtună, în spatele căreia se află, a recunoscut chiar dânsa, gruparea Shor. Cine ar putea fi ceilalți doi?
Unul ar putea fi Vasile Tarlev. În primăvară, Tarlev, la braț cu mai mulți reprezentanți ai grupului Shor, participa la Moscova la evenimentul de lansare a organizației „Evrazia”, asociată Kremlinului și lui Ilan Șor. Strâns cu ușa de jurnaliști, candidatul susținut de comuniști se disculpa că ar fi fost delegat de Consiliul de Administrație al Congresului Internațional al Industriașilor și Antreprenorilor. Președinte al acestei organizații este Artiom Ciaika, fiul fostului procuror general al Rusiei, Iurie Ciaika și fratele lui Igor Ciaika, fostul partener de afaceri al lui Igor Dodon. Ca viitor președinte, își propune să lanseze un program de „industrializare, ce va transforma Moldova într-o țară a inovației și a progresului economic”. Și că vrea să dezvolte relații atât cu UE, cât și cu Rusia și China. „Eu nu sunt împotriva UE, sunt însă împotrivă să aderăm la o uniune sau alta nepregătiți. Eu sunt pentru o colaborare echilibrată, folosind la maxim potențialul, pentru a pregăti țara de aderare la UE. Când va fi – vom trăi și vom vedea”. În schimb familia sa a văzut demult beneficiile UE. Nu mai departe decât în România. Soția sa, Greta Tarlev, a ridicat anul trecut un salariu frumos de la compania de transport rutier de mărfuri „Tarogotransport”, înregistrată în Iași. Înființată în 2022 de fiica mai mare, Corina, afacerea familiei a devenit rapid profitabilă, în primul an de activitate declarând venituri de peste 10 milioane ron sau peste 2 milioane euro. Tot la Iași și-a deschis firmă și cealaltă fiică, Cristina – Compania „CUN AUTO RENTALS” oferă în chirie, în România și în Republica Moldova, mașini de lux, Mercedesuri și BMW-uri. Întreaga familie Tarlev deține și cetățenia Bulgariei. În CV-ul depus la CEC, Tarlev notează că a fost decorat cu „Ordinul Republicii” de Vladimir Voronin, dar uită să notifice că în preajma alegerilor prezidențiale din 2016 a fost decorat de Vladimir Putin cu „Ordinul Prieteniei”. Deși se mândrește cu el: „Sunt primul cetățean care a primit acest ordin. Nu l-am scris că nu a încăput”.
Un alt pretendent la excludere ar fi Natalia Morari. Înaintea lansării campaniei prezidențiale, Morari a încercat să joace rolul unui mediator între partidele politice de opoziție pentru alegerea unui candidat unic. La discuțiile organizate au participat însă în mare parte partide cu viziuni de stânga și pro-rusești. Acum platforma dânsei se „edifică” pe o critică acerbă exclusiv a Maiei Sandu. „Ați furat 70 mln € doar dintr-o tranzacție de gaz, dar va veni și momentul să răspundeți. Să aveți vizite călduroase în diasporă”, este unul din mesajele veninoase ale candidatei Morari la adresa președintei Sandu. Intențiile la funcția de președinte: „Merg în această campanie cu programul „Moldova Nouă”, plan ambițios, menit să aducă schimbări radicale și rapide… Îmi propun să transform țara din temelii, să o aduc la standardele unei națiuni europene moderne…” În același timp – în trecut o faimoasă jurnalistă tv, cunoscută pentru discursul său pro-european și anti-oligarhi, în prezent s-a lansat ca un critic deschis al referendumului și pledează pentru boicotarea lui. Cât despre cine stă în spate recunoaște indirect chiar dânsa. Întrebată de finanțarea campaniei, Morari afirmă că și-a vândut apartamentul și acum locuiește în casa copilului său de trei ani, un penthouse de 176 m.p. chiar de la intrarea în Parcul Valea Trandafirilor, care a aparținut lui Veaceslav Platon, tatăl copilului. I l-a donat pruncului când a fugit din țară. Tot Platon i-ar fi lăsat un Mercedes GLE 4MATIC, cu numere de București, cu care este văzută des la rarele întâlniri cu alegătorii. Poveștile cu procurarea și vânzarea de criptomonede, a genților de lux nu țin, decât să ascundă adevăratele surse de finanțare ale aceluiași oligarh fugar. În ultimul sondaj realizat de CBS-Research între 13-22 septembrie Morari e cotată cu tocmai 0,6% din intențiile de vot.
Cu cotații mici și gândul la parlamentare
Cam aceleași cotații le au și alți doi „independenți”, Andrei Năstase (0,6%) și Tudor Ulianovschi (0,8%), devansați ușor de Vasile Tarlev (1,8%) și Ion Chicu (2,5%). Altminteri fostul lider PPDA și partener de coaliție în 2019 cu PAS,, Andrei Năstase, nu prezintă nici un interes pentru electorat – critica stearpă la adresa Maiei Sandu nu miră pe nimeni. Mesajul său e o copie ușor renovată a discursurilor contra regimului Plahotniuc la mitingurile organizate pe timpul statului capturat. Decât că le readresează actualei guvernări și președintei Sandu. Nimic nou și de preț nici în platforma ex-premierului socialist Ion Chicu – critici și venin spre același prezidențiabil cu cele mai mari șanse. Ceva mai nuanțat și inteligent pare a fi discursul lui Tudor Ulianovschi. Diplomat de meserie și fost ministru de externe în guvernul Filip, acesta își croiește cale spre fotoliul prezidențial printr-un discurs clar proeuropean și o critică moderată a puterii, căreia vrea să-i dea șah-mat. Zădarnic efort. Mai ales după ce presa i-a deconspirat osârdia cu care i-a facilitat familiei Plahotniuc obținerea luxoasei vile din Geneva pe când dânsul era Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein. Vilă pusă sub sechestru zilele trecute de autoritățile elvețiene. Dar asta nu-l deranjează, cum nu-l sperie nici scorul mic din sondaje. Planurile sale sunt altele – împreună cu echipa sa intenționează să-și încropească un partid, cu care „va lupta pentru o Moldovă normală și la alegerile parlamentare din 2025”. La sigur, nu e ultimul care jinduiește un loc în legislativ, ce i-ar putea fi eventual o pistă de lansare ulterior pe Olimpul prezidențial.
Dincolo de întrebarea dacă toți cei 11 candidați vor ajunge la finalul scrutinului societatea așteaptă să afle cine sunt cei trei candidați la excludere și cât de hotărât va fi de astă dată CEC. Decizia sa poate crea un precedent ce ar mai tăia din entuziasmul cu care forțele obscure încearcă să deturneze cursul pro-european. În scrutinul de peste 10 zile și în cel de peste un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente