14.6 C
Ploiești
miercuri, 27 octombrie, 2021
Acasă Mozaic Minte, trup, suflet Igiena riguroasă previne răspândirea conjunctivitei

Igiena riguroasă previne răspândirea conjunctivitei

    Ochii roşii, lăcrimoşi, senzaţie de nisip în ochi, pleoape umflate. Sunt semne de conjunctivită, o infecţie lipsită de gravitate, dar care trebuie tratată cu atenţie.

    Conjunctivita este o membrană fină şi transparentă care acoperă interiorul pleoapelor şi suprafaţa globilor oculari.

Virală, bacteriană sau alergică?
    Conjunctivita nu doare, dar creează disconfort. Înroşirea mai mult sau mai puţin pronunţată a ochilor şi senzaţia de corp străin sau nisip în ochi sunt două simptome prezente în tabloul clinic al tuturor conjunctivitelor. Iată câteva semne care te ajută să-ţi dai seama dacă ai de-a face cu o conjunctivită virală, bacteriană sau alergică.
* Conjunctivita virală este cea mai frecventă formă. E cauzată de adenovirusuri, responsabile de răcelile comune. De obicei, însoţeşte o răceală, gripă sau altă viroză respiratorie. Simptomele sunt lăcrimare excesivă, pleoape umflate, secreţii apoase, ochi uşor înroşiţi.
* Conjunctivita bacteriană poate apărea după o infecţie respiratorie (amigdalită streptococică, de pildă) sau otită. Ochii se înroşesc intens, ustură şi apar secreţii groase, purulente, care se preling de pe marginea pleoapelor şi se usucă pe gene, lipindu-se, ceea ce face dificilă deschiderea ochilor dimineaţa.
* Conjunctivita alergică se manifestă prin lăcrimare abundentă, mâncărimi intense, secreţii clare, înroşirea ochilor, pleoape umflate. Deseori sunt prezente şi strănuturile repetate şi secreţiile nazale. Alergenii responsabili pot fi polenul, acarienii, părul de animale, produsele cosmetice, lentilele de contact sau chiar picăturile de ochi.

Vizita la oftalmolog e obligatorie
    Când simţi disconfort la ochi, nu da fuga la farmacie după picături pentru conjunctivită şi nici nu folosi vreun colir din dulăpiorul cu medicamente. Utilizarea la întâmplare a picăturilor de ochi poate agrava infecţia, iritând ochiul mai tare.
    Du-te la oftalmolog de la primele semne de boală. El va stabili diagnosticul şi îţi va prescrie tratamentul adecvat în funcţie de cauza infecţiei.

Ce să NU faci
* Conjunctivitele virale şi bacteriene sunt contagioase. Aşadar, nu îţi atinge ochiul infectat şi nu permite celorlalţi să-ţi folosească obiectele personale ce ar putea fi contagioase (prosop, pernă, picături de ochi, produse de machiaj etc.)
* Renunţă la machiaj până la vindecare, fiindcă poate agrava simptomele, plus că poţi contamina fardurile.
* Nu te freca la ochi, oricât ar fi de greu să te abţii.
* Nu folosi picături care limpezesc ochii.

* Nu pune în ochi nimic din ce nu ţi-a recomandat medicul, cum ar fi ceai, propolis, miere, lapte, alcool, unguent – aceste substanţe pot agrava infecţia.

CUM SE TRATEAZĂ CORECT CONJUNCTIVITA INFECŢIOASĂ PENTRU A PREVENI RECIDIVELE ŞI TRANSMITEREA CĂTRE ALTE PERSOANE?

   Conjunctivitele infecţioase pot fi de cauză virală sau bacteriană, motiv pentru care este importantă prezentarea la un consult oftalmologic în urma căruia medicul specialist va stabili natura agentului cauzal şi va indica tratamentul adecvat. Foarte importantă pentru a evita transmiterea bolii este o igienă riguroasă, prin spălarea mâinilor înainte şi după atingerea zonei oculare. În plus, obiectele personale (prosop, perne etc.) trebuie să fie igienizate corespunzător şi să nu fie folosite de către alte persoane. O altă măsură importantă asociată tratamentului conjunctivelor infecţioase este suspendarea purtării lentilelor de contact până la vindecarea conjunctivitei. În privinţa tratamentului medicamentos, acesta va fi prescris doar în urma consultaţiei oftalmologice după stabilirea etiologiei (cauzei) infecţiei. Necesitatea prescrierii de antibiotice şi durata administrării sunt stabilite de către medic, pentru a trata corect infecţia a preveni recidivelor şi a evita fenomenele de rezistenţă la antibiotice.
    Cel mai bun mijloc de dezinfectare în conjunctivită, şi care grăbeşte vindecarea, este spălarea cu apă rece şi săpun obişnuit, cu ochii închişi dimineaţa şi seara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Săptămână plină de evenimente rutiere în Prahova

Pe DN1, la Sinaia, cu permisul suspendat Polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Sinaia au oprit pentru control, pe DN1, pe raza localității, un autoturism, la...

Fotbal / ACS Petrolul 52 vrea mărcile Petrolul

ACS Petrolul 52 va participa la licitația privind atribuirea celor șase mărci Petrolul, decizia fiind luată în cadrul Adunării Generale. Licitația va fi organizată...

Londra nu a angajat homosexuali până în 1991

Diplomaţia britanică a prezentat recent scuze publice, pentru că a interzis recrutarea de persoane homosexuale până în 1991, o abordare „greşită” care a privat...

Se lucrează la o grădiniță nouă!

     Primăria Ploiești a emis ordinul de începere a lucrărilor de construire al noului sediu pentru Grădinița cu program prelungit nr. 38, de...

CJ Prahova și OMV Petrom, parteneriat în domeniul sănătății

    Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu și OMV Petrom, reprezentată de Adrian Nicolaescu, VP Refining Plan&Optimization, Supply&Logistics East, au semnat un memorandum...

    Ministerul Sănătății a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu...