fbpx
marți , 26 mai 2020
Home / Mozaic / IEDERA DE LA A LA Z

IEDERA DE LA A LA Z

O recunoști ușor: este planta cățărătoare care îmbracă într-un covor de frunze verzi fațadele clădirilor. Știai însă că este bună și de leac?
A
Această plantă ornamentală mereu verde este utilizată încă din Antichitate ca remediu medicinal, în mod special pentru tratarea răcelii şi a bronşitei.
B
Bahus, zeul vinului, era reprezentat cu o coroană de iederă pe cap care, se credea pe atunci, îl ferea pe cel care consuma vin de neplăcerile stării de ebrietate.
C
Ca să se protejeze de otrăvire, vechii greci obişnuiau să bea vin în care macerau frunze de iederă.
D
Deoarece conţine o cantitate mică de emetină, substanţă care, în mod teoretic, poate să provoace contracţii uterine, planta este contraindicată în decursul sarcinii.
E
Extern, este de folos în reumatism, în nevralgii, în edeme la nivelul membrelor inferioare, în sciatică. Se prepară un decoct dintr-un litru de apă în care se fierb la foc redus 200 g de frunze. Se filtrează, apoi se îmbibă comprese în licoarea obţinută şi se aplică pe zonele dureroase.
F
Frunzele bine uscate pot fi transformate cu uşurinţă în pulbere prin măcinare fină. În bolile de ficat şi afecţiunile gastrice, se administrează dimineaţa, înainte de masă, o linguriţă rasă cu pulbere amestecată, după dorinţă, cu un pic de miere sau cu nişte suc natural de fructe. Cura se întinde pe durata a 30 de zile.
H
Hedera helix este numele ştiinţific al iederei. Frunzele, lucioase şi veşnic verzi, sunt cele care se folosesc în scopuri medicinale: se recoltează în luna mai, de preferinţă cât mai tinere. Se spală, se întind pe hârtie albă şi se lasă la uscat într-o încăpere umbroasă până devin sfărâmicioase. Se ţin apoi în pungi de hârtie.
Î
Împotriva celulitei, planta poate fi folosită atât intern, cât şi extern. Se amestecă în părţi egale frunze de iederă, frunze de hamamelis şi frunze de hibiscus; se prepară infuzie cu o lingură din acest amestec la 500 ml de apă clocotită. Ceaiul se bea de-a lungul zilei, vreme de o săptămână, pentru eliminarea depozitelor adipoase. Pe zonele afectate de celulită se pot pune comprese cu decoct concentrat (vezi reţeta în uz extern) sau cataplasme calde cu frunze de iederă.
M
Multe dintre neplăcerile din sfera ORL (dureri în gât, tuse iritativă, tuse convulsivă, bronşită, răceală, astm) pot fi tratate cu infuzie de iederă, care uşurează respiraţia, favorizează eliminarea mucusului, combate inflamaţia. Peste trei linguriţe cu frunze uscate se toarnă un litru de apă clocotită. Se acoperă vasul, se lasă apoi să infuzeze zece minute, după care se strecoară. Se beau trei căni de-a lungul zilei, dar nu mai mult de şapte zile consecutive.
O
Obezitatea nu va dispărea cu ajutorul niciunei plante, dar iedera te ajută să pierzi în greutate şi să ţii pofta de mâncare sub control. Se iau câte 15 picături de tinctură de trei ori pe zi.
P
Planta poate fi cultivată inclusiv în casă datorită efectului de purificare a aerului, întrucât absoarbe numeroşi poluanţi de interior: formaldehidă (prezentă în materiale de izolaţie, tapet, mobilă, zugrăveală, fum de ţigară), tricloretilenă (prezentă în picturi, clei, solvenţi, lacuri de mobilă), toluen, benzen (emanat de produsele de curăţenie şi de fumul de ţigară).
S
Suferi de dureri de cap? Tinctura de iederă poate fi de folos în calmarea lor. Ia câte cinci picături de tinctură de trei ori pe zi.
V
Vinul terapeutic este eficient împotriva durerilor articulare, în reumatism, gută. Într-o sticlă brună se pun 100 g de frunze şi un litru de vin. Se închide ermetic cu un dop de plută. Se lasă la macerat zece zile, timp în care se agită de trei ori pe zi. La final se strecoară şi se păstrează într-un loc umbros şi răcoros. Se ia o lingură dimineaţa şi una seara, timp de şase săptămâni.
Z
Zicala „nimic în exces nu este bun” se aplică şi iederei. Studiile au arătat că, folosită în mod repetat, planta poate declanşa reacţii alergice. Aşadar, mare grijă! ledera trebuie evitată şi de persoanele cu alergie la ginseng sau eleuterococ.

Distribuie:

Check Also

Ploieşteanul IOAN GRIGORESCU, „CĂLĂTORUL CU CINCI PICIOARE”

În peregrinările sale prin mahalalele Ploeștilor, Ioan Groșescu poposind în mahalaua, “văpsea galbenă”, Sf.Dumitru ne …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *