3 C
Ploiești
sâmbătă, 4 decembrie, 2021
Acasă Ocolul Pamantului Iată noul Congres al SUA

Iată noul Congres al SUA

Nu numai Trump sau Biden, America s-a confruntat şi cu alte opţiuni: reînnoirea Congresului, guvernatorii multor state şi multe referendumuri. Anul trecut, au fost 129 în 35 de state diferite de la modificări ale legilor electorale, la legalizarea marijuanei în scopuri recreative (alegerea a prevalat în Arizona), până la renunţarea la drapelul confederaţiei din Mississippi. Congresul a votat pentru reînnoirea tuturor celor 435 de locuri din Cameră şi pentru doar o treime în Senat, adică 33 de locuri: conform proiecţiilor CNN, democraţii au un avantaj în Cameră, în timp ce republicanii au un avantaj de un loc în Senat. Până în prezent, Camera a fost în mâinile democraţilor, iar Senatul în mâinile republicanilor, consemnează La Republica, preluat de rador.ro.

Au fost reconfirmaţi toţi candidaţii „squad”
Cele patru femei progresiste care au intrat în Congres în urmă cu doi ani, somaleza naturalizată cetăţean american Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, în vârstă de 31 de ani, din New York, cu origine portoricană, Rashida Tlaib, fiica unor imigranţi palestinieni, şi afro-americanca Ayanna Pressley, au fost realese. În funcţie din ianuarie 2019, cei patru cunoscuţi drept „squad” („echipa”) au rupt toate barierele, devenind chipul progresist al Partidului Democrat. Treptat, echipa a cucerit legiuni de fani liberali cu ajutorul unor propuneri progresiste ambiţioase, cum ar fi Green New Deal sau cu cererea de a-l pune sub acuzaţie pe preşedintele Trump. Bineînţeles că acest lucru l-a făcut să devină ţinta perfectă a adversarilor lor.
Ocasio-Cortez şi-a asigurat confortabil un al doilea mandat investigându-l pe republicanul John C. Cummings cu 69% din voturi (fostul poliţist în vârstă de 60 de ani a strâns, cu ajutorul republicanilor din toată ţara, peste 10 milioane dolari, însă s-a oprit la 30%).”Servirea celui de-al 14-lea district din New York şi lupta pentru familiile muncitoare din Congres au fost cea mai mare onoare, privilegiu şi responsabilitate din viaţa mea. Vă mulţumesc Bronx şi Qucens pentru că m-aţi reales în ciuda milioanelor de dolari cheltuiţi pentru a ne învinge!”, a scris pe Twitter.
Ihan Omar şi-a recăpătat locul în Minnesota, Rashida Tlaib a câştigat locul în Michigan, Ayanna Pressley, în Masssachusetts. Ulterior, echipei i s-a alăturat un al cincilea membru: Cori Bush.
Cori Bush, primul parlamentar afo-american din Missouri
Cori Bush, o asistentă medicală în vârstă de 44 de ani şi activistă a mişcării Black Lives Matter, a triumfat la alegerile din primul district din Missouri, obţinând 84% din voturi şi devenind astfel primul deputat afro-american ales în acest stat. Bush o socialistă fermă, susţinătoare a „teoriei critice a rasei”, care consideră conflictele şi inegalităţile rasiste ca un factor determinant în istoria Statelor Unite va fi al cincilea membru al echipei.
Republicanul Anthony Rogers şi liberalul Alex Furman nu au avut nicio şansă împotriva lui Cori Bush. Districtul, care cuprinde întregul oraş St. Louis şi părţi ale comitatului St. Louis, este cel mai democrat stat. „Este uimitor”, a declarat Bush pentru St. Louis Public Radio, după ce a vorbit cu alegătorii din Clayton. „Este fantastic. Dar şi trist în acelaşi timp. Pentru că suntem în 2020 şi sunt prima femeie din district şi primul parlamentar de culoare din stat.”
Marjorie Taylor Greene, congresista pro-QAnon
Pentru prima dată, America a dat un loc în Congres şi conspiratorilor QAnon. Marjorie Taylor Greene, în vârstă de 46 de ani, va reprezenta Georgia de Nord-Vest. Susţinută de Trump, care a definit-o o „viitoare vedetă republicană”, Greene era favorită în districtul conservator chiar înainte ca democratul Kevin Van Ausdal să renunţe la el în septembrie a.c. printre cele mai faimoase declaraţii ale sale se află cea dintr-un videoclip online în care susţine că bărbaţii negri şi hispanici sunt captivi ai „bandelor şi traficului de droguri”, convingerile sale despre „invazia islamică” în aparatul de guvernare al SUA şi acuzaţiile împotriva miliardarului George Soros, care ar colabora cu naziştii. De asemenea este în favoarea teoriilor conspiraţioniste ale grupului extremist QAnon, care îl vede pe Trump ca un bastion împotriva unei reţele globale de pedofili care se închină lui Satana. În august 2020, Greene a învins un concurent mai moderat la primarele republicane şi şi-a condus campania cu un videoclip în care apare înarmată cu o puşcă semiautomată şi avertizează împotriva „teroriştilor Antifa”. Printre altele, pentru Marjorie, mişcarea Black Lives Matter este similară cu cea a Ku Klux Klan-ului. „Felicitări”, a postat Trump după victoria sa primară. „Marjorie este puternică în toate şi nu renunţă niciodată, o adevărată CÂŞTIGĂTOARE.”
Sarah McBride, primul senator transsexual
Sarah McBride, în vârstă de 30 de ani, este prima transsexuală aleasă în Senat în istoria Americii: va servi în Senatul Delaware (şi nu în cel federal din Washington DC). „Oricine se teme că adevărul şi visele sale se exclud reciproc ştie că schimbarea este posibilă. Ştii că vocea ta contează, ştii că poţi face şi tu asta”, a scris Sarah pe Twitter, după vot. Speră că rezultatele vor trimite un „mesaj tinerilor care se luptă să se adapteze la această lume: democraţia noastră este suficient de mare şi pentru ei, iar vocile lor contează”. Într-o declaraţie, Annise Parker, preşedinte LGBTQ Victory Fund, a numit victoria lui McBride „un testament puternic al influenţei tot mai mari a liderilor transgender în politica noastră”.
Mauree Turner, primul non-binar musulman din Oklahoma
Mauree Turner (They/She) – acesta este numele ei pe Twitter. Non-binar (identitate de gen non binară), în vârstă de 27 de ani, progresistă, a făcut istorie în Oklahoma. A câştigat în districtul 88 din Oklahoma, învingându-l pe republicanul Kelly Barlean şi va intra în Congresul statului său (nu în cel federal din Washington DC). Într-un stat puternic republican, cartierul Turner, care include Oklahoma City, Mauree este categoric democrată: „Voi lupta din greu”.
Turner îl învinsese pe democratul actual Jason Dunnington la primarele din iunie a.c. Platforma sa progresistă se concentrează pe reforma justiţiei penale (tatăl său se află în închisoare de ani de zile), pe un salariu minim mai mare şi pe accesul la asistenţă medicală la preţuri accesibile. Turner, care îmbracă acum hijabul, a crescut într-o familie multi-religioasă. A cântat într-un cor baptist – mama ei este baptistă – convertindu-se la islam, la fel ca şi tatăl său, care s-a convertit în închisoare. Înainte de a candida la alegeri, a contribuit la proiectul de reformă a Uniunii Americane pentru Libertăţi Civile în Justiţia Penală, Campania pentru Justiţie Inteligentă.
„Ne vom lupta cu Covid”
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, a fost realeasă în cel de-al 12-lea district al Congresului din California. Suntem „mândri că am păstrat majoritatea democratică din Cameră”, a declarat aceasta. „Obiectivul nostru în această competiţie este să câştigăm, astfel încât să putem proteja Affordable Care Act – Actul de îngrijire accesibilă şi să luptăm împotriva virusului”, a adăugat Pelosi, referindu-se la legile lui Barack Obama privind extinderea asistenţei medicale, cele pe care preşedintele Trump dorea să le anuleze.
Din Arizona, un astronaut democratic în Senat
Democratul Mark Kelly fost astronaut, a câştigat în Arizona locul din Senat care aparţinea republicanului John McCain. Pentru prima dată în 70 de ani, Arizona va trimite doi democraţi în Senat. Kelly i se va alătura lui Kyrsten Sinema la Washington. Prin urmare, este un „flip”, republican care îşi schimbă culoarea trecând la democraţi. Kelly, soţul fostului deputat democrat Gabrielle Giffords, care a fost rănit într-un atac în 2011, a învins-o pe republicana Martha McSally, care fusese nominalizată de guvernatorul Doug Ducey după moartea lui McCain, în 2018.
Cel mai tânăr din istorie, în Congres
Madison Cawthorn are 25 de ani şi, bătând recordul deţinut până acum de Alexandria Ocasio Cortez, aleasă la 29 de ani, va deveni cel mai tânăr membru al Congresului din istoria modernă a SUA. Pe profilul său de Twitter scrie: „Iubesc oamenii, mâncarea şi această ţară”. Iar astăzi, mulţumeşte.
Cawthorn l-a învins pe democratul Moe Davis în cel de-al 11-lea district al Congresului din Carolina de Nord, condus odată de şeful de cabinet de la Casa Albă, Mark Meadows. Un conservator ferm şi un chip nou în politică, Cawthorn a avut o victorie surpriză la alegerile primare împotriva candidatului susţinut de preşedintele Trump. În 2014 când avea 18 ani, Cawthorn a fost victima unui accident în timp ce se întorcea dintr-o călătorie în Florida. În apropiere de Dayton Beach, prietenul său a adormit la volan, iar SUV-ul în care călătoreau a intrat într-un perete de beton. Cawthorn a rămas paralizat parţial, fiind constrâns să se deplaseze cu un scaun cu rotile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Prime Kapital lansează primul proiect de regenerare urbană de tip mixed-use din Ploiești

Ploiesti, 29 noiembrie, 2021 – Investitorul și dezvoltatorul imobiliarPrime Kapital, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România, dar și din Europa Centrală...

Mai mare daraua decât ocaua!

Cam așa am putea spune, privind suma atribuită de CJ Prahova organizațiilor non-guvernamentale, pentru activități nonprofit de interes județean: 200.000 lei, cu o valoare...

CampaniA Ziarul Ploieștii: „Dăm toate peisajele din lume pe cele de acasă”

Istoria Mănăstirii Aninoasa-Argeș vine din anul 1677, când clucerul Tu­doran Vlădescu a ridicat bise­ri­ca pentru curtea sa boierească. Dar s-a întâmplat ca în acel...

Spitalul Municipal Câmpina redevine unitate suport Covid

Abia ce-și reluase de la 1 iulie activitatea normală, că Spitalul municipal Câmpina redevine unitate suport Covid. Deja, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri...

Încep lucrările de modernizare a școlilor din Sinaia

Primăria Sinaia anunță că a început prima etapă a proiectului Sinaia 3.0, în valoare totală de 4.599.703,49 euro, prin care se va reface mare...

Tragedia unor regimuri corupte

E aceeaşi poveste a corupţiei prezentă pretutindeni, din nou şi din nou. Puterea care în numele celor mulţi îi serveşte pe cei puţini. Actuala...