joi , 2 aprilie 2020
Home / Tara de dincolo de tara / Hibrizii politici la Chișinău, clociți în același cuib

Hibrizii politici la Chișinău, clociți în același cuib

Aristotel a fost primul, precum se știe, care a descris omul ca fiind „un animal politic”. Și acest lucru l-a spus încă în anul 330 înainte de Hristos. De atunci și până la începutul mileniului trei specia umană a evoluat, căpătând pe alocuri forme adesea uimitoare, dar uneori chiar perverse.

Împerecherile din jungla politică sau selecționerul Putin
Fauna în mare parte și-a pierdut puritatea între timp. Printre oamenii politici au apărut hibrizi și mutanți de tot felul. Unii ciudați sau distractivi pe care îi privim și ne crucim. Alții sunt însă de-a dreptul siniștri, care zdruncină încrederea noastră atât în omenire, cât și în omenie. Și nu întâmplător.
De la o vreme hibridarea din jungla politică nu mai este accidentală. Selecția naturală nu pare să fie astăzi suficientă. Cele mai multe progrese a înregistrat pe acest tărâm președintele Federației Ruse Vladimir Putin. Dânsul nu se mai mulțumește cu încrucișarea spontană în rezervațiile sale politice a unei capre cu un berbec care locuiau în același țarc. Sau a unui canar cu un sticlete, bunăoară. Liderul de la Kremlin se bazează la ora actuală exclusiv pe biotehnologii. Adică pe ingineria genetică. Procesul de împerechere este organizat și dirijat de serviciile sale speciale pentru a servi cauza războiului hibrid pe care l-a dezlănțuit împotriva lumii libere. Și în această ordine de idei renumitul botanist rus, practician al selecției plantelor, Ivan Miciurin, ar fi pur și simplu un jalnic învățăcel.
Cuiburile astăzi sunt artificiale, construite temeinic, pe criterii științifice. Se căptușesc din material fin și se plasează în zone de interes geostrategic pentru Maica Rusia. Ouăle depuse provin aparent de la specimene politice diferite, chiar rivale. Unele sunt de stânga, altele de dreapta. O parte par să fie albe, nu lipsesc însă și cele de culoare verde, galbenă sau roșie.
Indiferent însă de originea lor, puii clociți sunt deja bine dresați. Imediat după ecloziune, aceștia zboară și cântă la comanda Kremlinului.
Întreaga lume este uimită cât de diferite și neobișnuite sunt zburătoarele mutante. Unele au creasta aurie și penelul albastru, altele viceversa. Toate însă sunt produsul aceluiași selecționer. Și, evident, exoticele păsări au de îndeplinit aceeași sarcină: să-i aducă lui Vladimir Putin pe aripile lor mult așteptata victorie în războiul hibrid.
O bătălie certă în confruntarea cu democrațiile occidentale a repurtat Moscova pe frontul din Republica Moldova. La Chișinău rușii au clocit o guvernare hibrid, după cum o numește în unul din ultimele sale comentarii analistul Vladimir Socor, o încrucișare contra naturii dintre un bloc pro-european și un partid pro-Kremlin.

Este limpede că această împerechere bizară își are mutanții ei. Hibrizii cei mai de seamă sunt, desigur, pe stânga Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, iar pe dreapta Andrei Năstase și Maia Sandu. La prima vedere, perechea cea dintâi este total diferită de cea de-a doua. Una este roșie ca steagul sovietic, alta pare să fie albăstrie, ca stindardul Uniunii Europene. Oricât ar fi de straniu, dar aparențele însă înșală.
Hibrizii din PCRM și cei din ACUM – o apă și un pământ
În realitate, toți sunt o apă și un pământ. Și hibrizii din PSRM, și cei de la ACUM provin din același cuib. Maia Sandu a avut grijă să elimine până și din articolul de pe Wikipedia faptul că sub președintele Vladimir Voronin a fost demnitar comunist în Ministerul Economiei. Mai mult. Lidera PAS în anii 2005–2007 fusese subalterna lui Igor Dodon, pe atunci ministru-adjunct, și a vicepremierului Zinaida Greceanîi.
De altfel, actualul președinte nu contenește să o laude pe Maia Sandu de-a lungul anilor, în pofida rivalității și murdăriilor publicate în presă și spațiul virtual în pline campanii electorale. Iată ce spunea el despre  ea, de exemplu, prin 2014: „O cunosc pentru că a fost în subordinea mea, în 2005, când eram în funcția de viceministru al economiei și comerțului. Mai târziu am lucrat împreună în Guvern în subordinea doamnei Zinaida Greceanîi, în diferite proiecte. Ea a fost în echipa noastră. Maia Sandu a fost în echipa de persoane tehnocrate profesioniste din Guvernul Republicii Moldova în care am activat și eu”. Și în care perioade, de altminteri, Igor Dodon taxa autorii de proiecte cu sume destul de frumușele, din care cauză a și fost nevoit să adere la PRCR, fiind amenințat de Vladimir Voronin chiar cu ani de răcoare.
Nu aș fi stăruit totuși asupra acestui episod din biografia Maiei Sandu dacă ar fi și singurul în blocul ACUM. Ei bine, lucrurile stau exact invers. Și actuala ministră a finanțelor, Natalia Gavrilița, în aceeași perioadă de guvernare a PCRM, a deținut funcții importante în Guvernul Vasile Tarlev, iar ulterior în Cabinetul Greceanîi. Ea a fost șefa Direcției de coordonare a politicilor și asistenței externe în aparatul executivului. Presa a scris că era omul de nădejde al fostului ministru al Economiei, Igor Dodon, actualmente șef al statului, și o apropiată a Zinaidei Greceanîi și a lui Igor Dodon, care au promovat-o în Colegiul Ministerului Economiei și Comerțului, instituție care coordona politicile economice ale Republicii Moldova, în perioada în care Partidul Comuniștilor avea în mâini pâinea și cuțitul.
Curios este faptul că, fiind deja militantă a partidului PAS, și-a schimbat numele după ce mass-media a aflat că fusese demnitar în guvernul comunist. Din anul 2018, potrivit ziarului Timpul Natalia Catrinescu a devenit Natalia Gavriliță (a se vedea mai multe detalii pe site-ul timpul.md din 12 august 2019, linkul: https://www.timpul.md/articol/un-activist-pas-i-a-schimbat-numele-dupa-ce-au-aparut-informaii-despre-legaturile-sale-din-trecut-cu-dodon-i-greceanii-133792.html).
Ei au ales opțiunea Rusiei
N-aș vrea să fiu înțeles greșit. Se întâmplă ca oamenii să facă compromisuri când nu au de ales. În timpul ocupației sovietice, scria poetul Grigore Vieru, nu aveai cum să-ți editezi opera literară dacă nu acceptai să dedici și niște versuri lui Vladimir Ilici Lenin sau Marii Revoluții Socialiste din Octombrie.
Dar nu asta era situația în anii 2000. Pentru o persoană cu viziuni democratice exista o alternativă: să fie în opoziție față de regimul comunist al lui Vladimir Voronin. Ce căutau oare Maia Sandu și Natalia Gavriliță în guvernul filorus, românofob și antioccidental al lui Vasile Tarlev? Altminteri, după ce presa a developat trecutul său de demnitar comunist, activista PAS Natalia Catrinescu și-a schimbat brusc numele și trimite comunicate de presă în numele Diasporei. În unul dintre acestea, Natalia Catrinescu, din săptămâna în care a fost nominalizată în calitate de candidat la fotoliul finanțelor Gavriliță (mă rog, de la Catrinescu până la Gavriliță nu-i decât un singur PAS), informează despre un mesaj al moldovenilor din străinătate către Comisia Electorală Centrală, în care cer instituției „asigurarea dreptului la libera exprimare a votului”. Chiar dacă ambele încearcă să-și ascundă faptele jenante din CV, guvernul din care fac parte promovează în funcții strategice persoane la fel de dubioase. Șef al Poliției de Frontieră a ajuns, bunăoară, activistul PPDA Ruslan Vasiloi, un absolvent al Academiei Diplomatice a FSB. Acesta a studiat la Moscova după proclamarea Independenței Republicii Moldova.
Și actualul ministru de externe, Nicu Popescu, a învățat în Federația Rusă în anii 1998–2002 la Universitatea de Stat de Relații Internaționale, cunoscută ca fiind o instituție afiliată spionajului extern al Rusiei. Nu-i insinuez nimic. Dar credeți că plecarea sa în Federația Rusă deja după proclamarea Independenței este întâmplătoare? Mă îndoiesc.
Un lucru este cert. Războiul hibrid al Rusiei produce guvernări hibrid, iar păsările cântătoare din vârful piramidei de la Chișinău și-au luat zborul din același cuib. Indiferent de culoarea ciocului sau a penetului.

Distribuie:

Check Also

Maia Sandu la Washington, o sincopă în dialogul moldo-american

Maia Sandu a revenit de la Washington, ca și acum câtva timp de la București, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *