29.8 C
Ploiești
duminică, 25 iulie, 2021
Acasă Ocolul Pamantului Hagia Sofia sau violarea unui simbol

Hagia Sofia sau violarea unui simbol

Nicio scuză logică sau plauzibilă nu justifică transformarea Catedralei Hagia Sofia (Sfânta Sofia) în moschee şi acest lucru nu face decât să toarne gaz peste focul naţionalismului şi al fundamentalismului religios, scrie pentru Euractiv, Constantinos Alexandris, secreter general pentru Diplomaţie Publică şi Afaceri Religioase şi Consulare din Ministerul de Externe al Greciei.

„Răsfoind un album cu fotografii de călătorie, mi-am amintit cum am aprins o lumânare la Taj Mahal, la câţiva ani după ce primul prim-ministru creştin indian a decis să atribuie templul Bisericii locale.
Am admirat încă o dată covoarele lucrate manual care împodobesc podeaua moscheii Notre Dame din Paris, pe care guvernul francez a predat-o comunităţii musulmane, pentru a o salva de la ruină, întrucât numărul în declin al creştinilor participanţi la slujbe nu a putut acoperi costurile de întreţinere.
Şi era şi o fotografie cu minaretele uimitoare ale moscheii Sfântul Petru de la Vatican, pe care guvernatorul local musulman al fostului oraş-stat a decis să o adauge clădirii, pentru a-i consolida structura, întrucât era în pericol să se prăbuşească!
Da, şi poza cu călugării budişti, care în ultimii ani s-au instalat la mănăstirea budistă Masjid Al-Haram, fosta Mare Moschee de la Mecca, loc care în urma acelei pandemii cumplite nu mai acceptă pelerini musulmani…
Şi dacă toate acestea sună nerealist sau par inspirate direct dintr-un scenariu de science fiction, atunci gândiţi-vă bine pentru că ceva asemănător s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni, când guvernul Erdogan a decis să transforme Hagia Sofia în moschee, susţinând că astfel nu numai că va fi conservată, ci va fi şi mai bine protejată.
La urma urmei, după cum au subliniat unii oficiali turci, asta a fost exact ce au făcut şi strămoşii lor otomani, „salvând” magnifica bazilică de la „pieire” (potrivit aceloraşi oficiali).
Când s-a întâmplat asta, v-aţi putea întreba? Ei bine, cu doar şase secole în urmă – destul de recent, cu alte cuvinte! Ca şi cu Renaşterea, Iluminismul, revoluţia industrială şi o revoluţie ştiinţifică şi tehnologică fără precedent nu ar fi avut loc între timp. Dar ce spun? Nu sunt toate astea conspiraţii iudeo-creştine necinstite de care Turcia musulmană modernă trebuie să se „purifice”? Întrebările sunt pur retorice…
Este destul de clar că nicio scuză logică sau plauzibilă nu ar putea justifica valoarea unui simbol – pentru că exact asta înseamnă decizia privind transformarea catedralei Hagi Sofia. Acest gest nu înseamnă numai o dispreţuire a istoriei sau a UNESCO sau a unui tratat internaţional: este o violare. Hagia Sofia nu este o catedrală oarecare, este un simbol. Este o emblemă a unei perioade istorice îndelungate, a unei întregi civilizaţii, la fel ca Taj Mahal, Sfântul Petru, Partenonul, Masjid Al-Haram, Mausoleul Rumi; şi transformarea ei într-o moschee este un atac la adresa acestei civilizaţii.
Dar, mai important, este şi un atac la adresa a ceea ce lumea modernă consideră acum realizările sale, cum ar fi respectul pentru diversitate.
Care este scopul tuturor acestor lucruri? Ca guvernul Erdogan să certifice, după şase secole, căderea Constantinopolului? Chiar simte că trebuie să facă asta? Sau vrea să demonstreze, poate, dominaţia islamică asupra Imperiului Roman de Răsărit care a dăinuit o mie de ani? Ambele tentaţii duc spre o pantă periculoasă şi alunecoasă. Ele toarnă gaz pe focul naţionalismului şi al fundamentalismului religios. De asta are nevoie guvernul turc în acest moment?
Are nevoie să joace cartea celor care au fantezii despre noi cuceriri şi despre aruncarea duşmanilor în mare? Sau a celor care visează să vadă steagul islamului fluturând la Roma, la Cordoba, la Viena şi în alte părţi? Este aceasta Turcia pe care o proiectează sau Islamul pe care speră să îl conducă?
În orice caz, fiecăruia după faptele sale. Să ţinem minte, totuşi, că simbolurile, chiar dacă sunt deteriorate, găsesc întotdeauna modalităţi de a-şi păstra strălucirea şi magia. Dacă, în viitor, un guvern grec ar decide să transforme Partenonul într-o biserică creştină, putem fi siguri că nu Partenonul ar fi cel luat în derâdere…
Pe scurt, este evident o decizie suverană a conducerii turce de a alege în ce direcţie doreşte să meargă ţara. Dar este, de asemenea, o obligaţie fundamentală a noastră, a tuturor celorlalţi, de a ne proteja de politicile şi de acţiunile care ameninţă să ne arunce înapoi în trecutul îndepărtat.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Alegeri cruciale în Republica Moldova

    Moment aproape crucial, în Republica Moldova, duminică, 11 iulie, când au loc alegerile anticipate parlamentare. Basarabenii de peste Prut și cei aflați...

Mozaic de Ateliere – Ediția a V-a a adus în Ploieşti

Ploieştenii Cristina Cochinescu, Mădălina Corciu şi Răzvan Stănciulescu, cunoscuți pentru implicarea lor în comunitate, au pus bazele Asociației Mozaic Comunitar. Entitatea nou-înființată îşi propune...

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...