fbpx
miercuri , 27 mai 2020
Home / Actualitate / Guvernul Dăncilă a trimis în țară 1,4 miliarde de lei

Guvernul Dăncilă a trimis în țară 1,4 miliarde de lei

Aflat pe picior de plecare, Guvernul Dăncilă a operat o ultimă repartiție în teritoriu a unor sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. 1600 de localități, dintr-un total de 3.180 unități administrativ-teritoriale (2.861 de comune + 319 municipii și orașe), ar urma să primească 1,4 miliarde de lei. Necesarul, a comentat ministrul interimar de Finanțe, Eugen Teodorovici, ar fi însă de 8,5 miliarde de lei, bani ce ar pica în sarcina viitorului guvern să-i asigure.

Rezultă că suma totală solicitată de unitățile administrativ-teritoriale este mai mare cu cca. 7 miliarde lei decât ceea ce poate pune la dispoziție, în acest moment, Executivul, respectiv, 1,469 milioane lei aprobată conform Ordonanța Guvernului nr.12/2019 și care este posibil de repartizat”. La stabilirea sumelor s-a avut în vedere cu prioritate asigurarea cheltuielilor de funcționare, respectiv: cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap, prevăzute la art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cele aferente sistemului de protecție a copilului și centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul județelor, bunuri și servicii pentru întreținerea unităților de învățământ și pentru cele aferente sistemului de protecție a copilului și centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul județelor, alte cheltuieli urgente necesare în anul 2019, a căror efectuare nu poate fi amânată.
68,814 milioane de lei pentru Prahova
Dacă e să ne referim la Prahova, pe lista repartițiilor bugetare se regăsesc 58 de orașe și comune, plus Consiliul Județean Prahova, valoarea totală a fondurilor ridicându-se la 68, 814 milioane lei. Cea mai mare sumă va merge către municipiul Ploiești-23,641 mil. lei, iar cea mai mică a fost alocată comunei Mănești-0,020 mil. lei. Iată care sunt localitățile care vor primi bani (vezi tabel):
Dacă e să ne referim la ceea ce se spune la nivel național, că repartiția este un ultim ajutor pe care Guvernul Dăncilă îl acordă primarilor PSD, situația din Prahova contrazice cumva această alegație, fie și numai prin prezența pe listă a Ploieștiului, oraș condus de un primar al PNL. E drept, în cazul comunelor, sunt diferențe semnificative de sume între primăriile cu primari PSD, în raport de cele cu primari PNL, în favoarea primei categorii. Dar asta nu înseamnă, cel puțin în cazul nostru, că ar fi o tentă exclusiv politică în acordarea banilor.

 

Pagină realizata de Maria BOGDAN;

Distribuie:

Check Also

DINȚII CARIAȚI DIN FAȚĂ! -partea 1

DINȚII CARIAȚI DIN FAȚĂ! -partea 1 Începem astăzi o serie de “radiografii” cu zonele din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *