fbpx
joi , 2 iulie 2020
Home / Tara de dincolo de tara / Guvernarea PSRM/ACUM și clauze ascunse dintre Moscova și Berlin

Guvernarea PSRM/ACUM și clauze ascunse dintre Moscova și Berlin

Într-o dimineață trecută o știre mi-a atras atenția: deputatul Iurie Bolboceanu, care fusese condamnat în prima instanță la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie, a fost eliberat de Curtea de Apel. Bolboceanu fusese surprins în flagrant când transmitea informații către un agent GRU, care avea statut diplomatic în Republica Moldova. Știrea a apărut prima dată pe Komersant.ru, un portal rusesc apropiat de Kremlin. Ea venea după ce două-trei zile înainte, Renato Usatâi, un personaj toxic folosit de FSB, ce fusese judecat și condamnat pentru tentativă de crimă și fraudă, a fost eliberat, iar mandatul său de arestare anulat.
Aceste lucruri nu sunt simple evenimente. Nici nu putem spune că în urma unor cercetări, unor descoperiri sau unor probe noi, justiția a făcut dreptate. Timpul prea scurt, modul în care s-au produs par mai degrabă ordine executate de judecători. Așa cum CC de la Chișinău și-a anulat deciziile sale, justificând totul cu un pretext hilar, în realitate fiind doar o adaptare a Curții la noile realități, supunându-se noului stăpân, așa pare că avem și în aceste cazuri. Bolboceanu și Usatâi sunt doi oameni folosiți de ruși. Bolboceanu aduna informații, Usâtîi făcuse un partid extremist care apela la orice mijloc pentru promovarea sa. De multe ori a avut îndemnuri la proteste violente, a încercat să fie un fel de falangă dură a PSRM. Toate aceste lucruri nu pot să nu nască semne de întrebare: ce s-a negociat între Germania și Rusia când a fost instalată noua alianță dintre PSRM și ACUM?
Observăm că ACUM și PSRM au blocat proiectul de constituire a unei comisii parlamentare de anchetă privind finanțarea președintelui Dodon și a PSRM. Deși o lume întreagă a văzut cum Dodon spune singur că primește bani de la ruși, toți închid ochii și lasă acest lucru să fie dat uitării. Ba mai mult, Andrei Năstase încerca să convingă presa că înregistrările cu Dodon sunt trucate. Maia Sandu a răspuns inițial că Parchetul trebuie să își facă treaba, dar politicienii încearcă să ascundă subiectul. Imunitatea lui Dodon pare că face parte dintr-o negociere ce a avut loc între cele două părți. La schimb, se pare că rușii au oferit un „moratoriu”. Politicienii din cele două partide, din alianța Est-Vest nu vor mai purta discuții, dezbateri ideologice despre viitorul Moldovei. Toată lumea consimte practic la păstrarea status quo-ului actual. Așadar, observăm că toți oamenii Moscovei primesc imunitate: Dodon, Usatâi, Bolboceanu. Bănuiesc că nici Greceanîi nu va fi întrebată nimic despre furtul din sistemul bancar. Dacă pe acest fundal crede cineva că se va putea construi stat de drept, se înșală. Chiar dacă o parte a publicului se bucură că a scăpat de vechiul regim, asta nu înseamnă că aceste acțiuni vor aduce un capital de încredere nici justiției, și nici politicienilor care conduc acum Moldova. Se vede clar un singur lucru: justiția și-a schimbat stăpânul. Ipocrizia este mai mare, doar că și așteptările publicului sunt foarte mari acum. Vor să vadă ce li s-a promis în ultimii ani – DREPTATE și ADEVĂR.
Cea mai afectată de aceste lucruri va fi Maia Sandu. Ea are imaginea femeii-politician corecte, care s-a bătut și se bate pentru un stat de drept, pentru respectarea legii. Acceptarea acestui pact, închiderea subiectului finanțării PSRM de la Moscova vor fi principalele pietre de moară care îi vor atârna Maiei Sandu de gât. Observatorii atenți pot să vadă că Moldova nu mai este condusă de politicienii ei, ci este condusă de un pact. Moldova este condusă prin interpuși, iar deciziile mari se iau la Berlin și la Moscova, acolo unde contează pragmatismul și mai puțin actele de imagine. Să nu vă mire la un moment dat dacă Putin va ordona, iar pro-europenii vor executa. Nici dacă Merkel va cere ceva, iar Dodon se va conforma.

Distribuie:

Check Also

La Chișinău Guvernul Sandu a fost pus „pe calea cea bună”. Demis

Pe vremea regimului sovietic, în fosta URSS, 8 noiembrie era zi de odihnă, a doua …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *