3.4 C
Ploiești
vineri, 17 ianuarie, 2025
spot_img

GRAFFITI (III)

Grafferi contemporani notorii
Popularitatea graffiti-ului a crescut în Statele Unite ale Americii în anii 1960, cu artişti precum Cornbread şi TAKI 183, iar această mişcare de artă stradală a influenţat tot mai mulţi artişti, care s-au reinventat constant şi au produs un stil propriu, inconfundabil.

Banksy este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti stradali din lume, care are grijă să-şi ascundă foarte bine identitatea. Este cunoscut pentru arta lui politică, cu mesaj anti-război, în special pe zidurile din Bristol (Anglia), dar opera sa poate fi văzută peste tot în lume, din Los Angeles până în Palestina. În Marea Britanie, Banksy este considerat cel mai reprezentativ artist al acestei mişcări cultural-artistice, care-şi păstrează secretă identitatea, pentru a nu fi arestat. O mare parte din operele de artă ale lui Banksy pot fi văzute pe străzile Londrei şi în suburbiile acesteia, chiar dacă picturi semnate de el pot fi găsite pe tot mapamondul, inclusiv în Orientul Mijlociu.
Pixnit este un alt artist care alege să-şi păstreze identitatea secretă. Munca ei se concentrează pe aspectele de frumuseţe şi design ale graffiti-ului, spre deosebire de mesajul anti-guvernamental al lui Banksy. Picturile ei sunt adesea cu modele florale.
Jean-Michel Basquiat a apărut pe scena artei urbane la sfârşitul anilor 1970, lucrând cu alţi artişti ai subculturii graffiti în locuri precum Harlem şi Bronx. Basquiat a început cu mesaje scurte, vopsite cu spray, dar în cele din urmă a trecut la picturi pe pânză care descriu imagini religioase sau istorice. De asemenea, a colaborat cu alţi artişti, printre care Andy Warhol şi Keith Haring.
Blek le Rat este cunoscut ca „părintele graffiti-ului cu şablon”. Artistul francez şi-a pus amprenta în istoria artei graffiti-ului când a pictat cu spray imagini cu şobolani în tot Parisul. Pentru Blek, şobolanii simbolizau cetăţenii marginalizaţi şi mediul urban; şi-a răspândit arta în tot oraşul „ca o ciumă”. După arestarea sa, pentru că a pictat în stradă în 1991, Blek le Rat a apelat la imagini pre-stencil pentru a face procesul mai rapid şi mai puţin probabil să fie prins din nou.
Shepard Fairey a folosit un mediu diferit pentru graffiti-ul său: auto-colante. Scopul artei sale era de a forţa oamenii să acorde atenţie mediului lor şi să pună la îndoială lucrurile pe care le vedeau.
Lee Quiñones, cu origini portoricano-americane, este cunoscut pentru lucrările sale încărcate din punct de vedere politic şi cu elemente de cultură pop. Deseori, mesajele vopsite de Quiñones cu spray pe vagoanele de metrou – aproximativ 125 în total – erau atât de respectate în lumea artei, încât alţi scriitori de graffiti nu pictau peste ele. Arta sa include mesaje poetice, împreună cu o versiune pe scară largă a numelui său, „LEE”.
Os Gemeos, în portugheză „gemenii”, este numele fraţilor gemeni Gustavo şi Otavio Pandolfo. Picturile lor murale prezintă figuri îndrăzneţe, de desene animate, cu feţe gălbui.
Tracy 168 a devenit unul dintre cei mai influenţi artişti stradali ai tuturor timpurilor, pe măsură ce variaţiile scrisului Wild Style s-au răspândit în întreaga lume. Mentor pentru mulţi alţi artişti stradali, inclusiv Keith Haring şi SAMO, Tracy şi-a prezentat lucrările la Muzeul Brooldyn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente