fbpx
23.2 C
Ploiești
marți, 14 iulie, 2020
Acasă Actualitate Ginerele lui Trump implicat din nou într-o polemică

Ginerele lui Trump implicat din nou într-o polemică

Familia lui Jared Kushner, căsătorit cu Ivanka Trump, a fost salvată de o companie care are fondul suveran din Qatar drept acţionar principal. Dar salvarea a venit abia după blocadă, scrie presa portugheză, citată de rador.ro.

În mai 2017, doi dintre principalii consilieri ai lui Donald Trump, Jared Kushner (căsătorit cu fiica lui Donald Trump, Ivanka) şi Steve Bannon – care între timp se plimbă prin Europa, promovând extrema-dreaptă – s-au întâlnit cu principalii lideri din Arabia Saudită şi din Emiratele Arabe Unite şi au aflat că cele două ţări arabe aveau un plan pentru a impune o blocadă unui alt aliat al Statelor Unite: Qatarul.
Rex Tillerson, secretarul de stat al lui Trump în acel moment, a aflat despre întâlnire abia acum două luni, când a fost cercetat mai bine de şapte ore de un Comitet pentru afaceri externe din Congresul american.
Mărturia lui Tillerson, dată recent publicităţii, a evidenţiat funcţionarea internă a administraţiei Trump şi a dezvăluit în ce măsură Kushner – şi într-o mai mică măsură Bannon, care a părăsit administraţia în august 2017 – conducea o politică externă în afara propriului cabinet.
Întâlnirea din mai 2017 a fost crucială, deoarece a contribuit la consolidarea unei politici externe Trump care favorizează Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite în conflictul lor cu Qatarul, un mic emirat din Golf bogat în gaze naturale şi care găzduieşte o importantă bază militară americană. Dar Congresul doreşte să ştie în ce măsură întâlnirea a ajutat şi interesele comerciale ale familiei sale în regiune.
Cu câteva săptămâni înainte de blocada la adresa Qatarului – pe care mai multe ţări din Orientul Mijlociu au considerat-o un afront împotriva independenţei sale şi o decizie dificil de explicat din punct de vedere diplomatic -, tatăl lui Kushner (dezvoltatorul imobiliar Charles Kushner) s-a întâlnit cu un înalt funcţionar din Qatar, în căutare de finanţare pentru turnul de birouri din Manhattan. El nu a obţinut nimic – să fie vorba despre un fel de răzbunare prin recurgerea la încălcarea intereselor americane? Asta doreşte Congresul să ştie.
Kushner a contribuit la crearea unei relaţii strânse între Trump şi implacabilul prinţ moştenitor saudit, Mohammed bin Salman – între timp acuzat că a comis asasinarea unui adversar, Jamal Khashoggi, la ambasada ţării din Turcia. Trump a încercat să-l protejeze pe prinţ de această acuzaţie, în ciuda unei evaluări a CIA, care a conchis „cu un înalt grad de încredere” că prinţul a ordonat asasinatul.
În februarie 2018, Washington Post informa că serviciile americane de informaţii erau îngrijorate de faptul că oficialii din cel puţin patru ţări (Emiratele Arabe Unite, Israel, Mexic şi China) au discutat despre modalităţi de a-l manipula pe Kushner şi, în acest fel, să influenţeze politica americană. Ziarul cita oficialii din Statele Unite, care afirmau despre Kushner că era naiv şi uşor de păcălit.
În noiembrie 2016, prinţul Mohammed a trimis o delegaţie saudită în Statele Unite, pentru a se întâlni cu Kushner şi cu alţi consilieri ai lui Trump. Saudiţii au redactat un aviz cu privire la întâlniri, care a ajuns în cele din urmă în presă. „Cercul de consilieri ai lui Trump este dominat de negociatori care nu sunt familiarizaţi cu obiceiurile politice şi cu instituţii profunde şi îl susţine pe Jared Kushner”.
Congresul pare acum să vrea să fărâmiţeze încă un caz prost explicat din politica americană faţă de cei mai direcţi aliaţi ai săi. Între timp, familia Kushner a găsit finanţare pentru turnul din birouri din Manhattan: Brookfield Asset Management, una dintre cele mai mari companii imobiliare din lume, care are în echipa sa de acţionari fondul suveran din Qatar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Accident în Sinaia

Accidentul rutier a avut loc pe strada Zamora din Sinaia, după ce un autoturism s-a răsturnat. Din primele date, un bărbat în vârstă de...

Accident pe DN1B, la Loloiasca

Accidentul rutier a avut loc pe DN1B, la km 31 +600, pe sensul de mers Tomșani – Loloiasca, după ce trei auto au intrat...

Autoturism în flăcări în Ploiești

Incendiul a avut loc în Ploiești. Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autoturism. Incidentul a...

Inconștiență, la volan. Șoferi depistați sub influența alcoolului

Polițiștii Secției 2 Poliției Rurală Florești au oprit pentru control, în localitate, un ploieștean care se deplasa la volanul unui automobil din direcția Moreni...

Accident în Bușteni. Două auto au intrat în coliziune

Accidentul rutier s-a produs în Bușteni, pe drumul spre Mănăstirea Caraiman, după ce două autoturisme au intrat în coliziune. O persoană a sunat la...

Accident în Ploiești. Un auto a intrat într-o autoutilitară

Accidentul rutier s-a produs pe Bulevardul Republicii, în zona Cartierul Albert. Din primele date se pare că un conducător auto, care se deplasa la...