fbpx
15.1 C
Ploiești
vineri, 18 septembrie, 2020
Acasă Actualitate Ginerele lui Trump implicat din nou într-o polemică

Ginerele lui Trump implicat din nou într-o polemică

Familia lui Jared Kushner, căsătorit cu Ivanka Trump, a fost salvată de o companie care are fondul suveran din Qatar drept acţionar principal. Dar salvarea a venit abia după blocadă, scrie presa portugheză, citată de rador.ro.

În mai 2017, doi dintre principalii consilieri ai lui Donald Trump, Jared Kushner (căsătorit cu fiica lui Donald Trump, Ivanka) şi Steve Bannon – care între timp se plimbă prin Europa, promovând extrema-dreaptă – s-au întâlnit cu principalii lideri din Arabia Saudită şi din Emiratele Arabe Unite şi au aflat că cele două ţări arabe aveau un plan pentru a impune o blocadă unui alt aliat al Statelor Unite: Qatarul.
Rex Tillerson, secretarul de stat al lui Trump în acel moment, a aflat despre întâlnire abia acum două luni, când a fost cercetat mai bine de şapte ore de un Comitet pentru afaceri externe din Congresul american.
Mărturia lui Tillerson, dată recent publicităţii, a evidenţiat funcţionarea internă a administraţiei Trump şi a dezvăluit în ce măsură Kushner – şi într-o mai mică măsură Bannon, care a părăsit administraţia în august 2017 – conducea o politică externă în afara propriului cabinet.
Întâlnirea din mai 2017 a fost crucială, deoarece a contribuit la consolidarea unei politici externe Trump care favorizează Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite în conflictul lor cu Qatarul, un mic emirat din Golf bogat în gaze naturale şi care găzduieşte o importantă bază militară americană. Dar Congresul doreşte să ştie în ce măsură întâlnirea a ajutat şi interesele comerciale ale familiei sale în regiune.
Cu câteva săptămâni înainte de blocada la adresa Qatarului – pe care mai multe ţări din Orientul Mijlociu au considerat-o un afront împotriva independenţei sale şi o decizie dificil de explicat din punct de vedere diplomatic -, tatăl lui Kushner (dezvoltatorul imobiliar Charles Kushner) s-a întâlnit cu un înalt funcţionar din Qatar, în căutare de finanţare pentru turnul de birouri din Manhattan. El nu a obţinut nimic – să fie vorba despre un fel de răzbunare prin recurgerea la încălcarea intereselor americane? Asta doreşte Congresul să ştie.
Kushner a contribuit la crearea unei relaţii strânse între Trump şi implacabilul prinţ moştenitor saudit, Mohammed bin Salman – între timp acuzat că a comis asasinarea unui adversar, Jamal Khashoggi, la ambasada ţării din Turcia. Trump a încercat să-l protejeze pe prinţ de această acuzaţie, în ciuda unei evaluări a CIA, care a conchis „cu un înalt grad de încredere” că prinţul a ordonat asasinatul.
În februarie 2018, Washington Post informa că serviciile americane de informaţii erau îngrijorate de faptul că oficialii din cel puţin patru ţări (Emiratele Arabe Unite, Israel, Mexic şi China) au discutat despre modalităţi de a-l manipula pe Kushner şi, în acest fel, să influenţeze politica americană. Ziarul cita oficialii din Statele Unite, care afirmau despre Kushner că era naiv şi uşor de păcălit.
În noiembrie 2016, prinţul Mohammed a trimis o delegaţie saudită în Statele Unite, pentru a se întâlni cu Kushner şi cu alţi consilieri ai lui Trump. Saudiţii au redactat un aviz cu privire la întâlniri, care a ajuns în cele din urmă în presă. „Cercul de consilieri ai lui Trump este dominat de negociatori care nu sunt familiarizaţi cu obiceiurile politice şi cu instituţii profunde şi îl susţine pe Jared Kushner”.
Congresul pare acum să vrea să fărâmiţeze încă un caz prost explicat din politica americană faţă de cei mai direcţi aliaţi ai săi. Între timp, familia Kushner a găsit finanţare pentru turnul din birouri din Manhattan: Brookfield Asset Management, una dintre cele mai mari companii imobiliare din lume, care are în echipa sa de acţionari fondul suveran din Qatar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

PDM, între un trecut fraudulos și negru și un viitor întunecat

Ultimii doi deputați au evadat din tabăra democraților pe 14 august, PDM rămânând astfel cu 11 deputați din 29 la început de mandat. Noii...

Povestea centurii ocolitoare de la Vălenii de Munte

Autoritățile locale din Vălenii de Munte vorbesc din nou despre centura ocolitoare a orașului. Subiectul este unul vechi și a avut, cel puțin deocamdată,...

S-a înființat Poliția Școlară

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a semnat ordinul de înființare, în cadrul Poliției Române, a Direcției pentru siguranță școlară. Noua structură, denumită Poliția Siguranța...

Cum va folosi CJ Prahova excedentul financiar în sumă de 88 milioane de lei

Consiliul Județean Prahova a rectificat din nou bugetul propriu al județului pe anul 2020 prin suplimentarea veniturilor și cheltuielilor totale cu suma de 9.707,36...

Imperiul Rus, România, Ploieștii (II)

Armatele țariste ocupă România La începutul primăverii anului 1878, sistemul național de informații era în posesia unor date certe că părți sau întreg teritoriul României...

Pentru traseism politic, 5 primari și-au pierdut mandatul, dar 2 + 1 viceprimar au rămas în funcție!

Prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, a emis mai multe ordine de încetare a mandatelor înainte de termen pentru cinci primari și mai mulți aleși...