5.6 C
Ploiești
luni, 26 februarie, 2024
spot_img
AcasăOcolul PamantuluiGenocidul cultural canadian, spălat cu lacrimi de Suveranul Pontif

Genocidul cultural canadian, spălat cu lacrimi de Suveranul Pontif

Pe parcursul unui secol, cel puţin 150.000 de copii indigeni amerindieni, metişi şi inuiţi au fost despărţiţi de familiile, limba şi cultura lor, răpiţi şi forţaţi să frecventeze cele 139 de şcoli rezidenţiale conduse de biserica catolică. Mulţi dintre ei au fost maltrataţi, supuşi în abuzuri sexuale şi peste 4.000 au murit în aceste şcoli, potrivit comisiei de anchetă, care a concluzionat recent că un adevărat „genocid cultural” a fost comis de Canada.
O constatare terifiantă adusă la lumină de supravieţuitori ai acestor instituţii, care au depus mărturie despre abuzul fizic şi pedepsele suferite pentru „crima” de a se fi născut pe acele pământuri.

„Îmi cer cu umilinţă iertare pentru răul comis de atât de mulţi creştini împotriva popoarelor indigene!”
Papa Francisc şi-a cerut iertare pentru „eroarea dezastruoasă” şi „răul” făcut de preoţi în şcolile rezidenţiale din Canada, conduse de Biserica Catolică. Suveranul Pontif a vorbit în faţa celor aproape 2.000 de supravieţuitori ai sistemului, care s-au adunat la Powwow Arbor, un spaţiu pentru reuniuni şi sărbători al comunităţii Primelor Naţiuni. Locaţia marchează şi locul fostei şcoli rezidenţiale Ermineskin, una dintre cele mai mari de acest gen din ţară, care a funcţionat circa 80 de ani, din 1895 până în 1975. Călătoria Papei, un „pelerinaj penitenţial” pe teritoriile popoarelor indigene, a avut menirea de a exprima pocăinţa faţă de politicile de asimilare şi ororile întâmplate în cadrul şcolilor rezidenţiale guvernamentale, în mare măsură gestionate de Biserica Catolică. „Îmi pare rău în special pentru modalităţile în care mulţi membri ai Bisericii şi ai comunităţilor religioase au cooperat, nu în ultimul rând prin indiferenţa lor faţă de proiecte de distrugere culturală şi asimilarea lor forţată promovate de guvernele de atunci, care au culminat cu sistemul de şcoli rezidenţiale”. Papa Francisc a deplâns de asemenea, „mentalitatea colonizatoare” din spatele sistemului şi efectele „catastrofale” pe care le-a avut asupra generaţiilor de indigeni, în cadrul întâlnirii la care au fost prezenţi şi prim-ministrul Justin Trudeau, guvernatorul general Mary Somon, şefa naţională a Adunării Primelor Naţiuni, RoseAnne Archbibald, şi o serie de parlamentari federali.

Papa sărută mâna unui şef al indigenilor
Catolic News Agency a relatat, de asemenea, despre un gest extrem de iertare al capului Bisericii Catolice faţă de atrocităţile întâmplate decenii la rând pe teritoriul canadian: sărutul mâinii unui şef de trib al indigenilor canadieni: „Cer iertare în special pentru modurile în care mulţi membri ai Bisericii şi ai comunităţilor religioase au colaborat (…) Ceea ce ne spune credinţa creştină este că aceasta a fost o greşeală dezastruoasă, incompatibilă cu Scriptura şi cu Iisus Hristos. În faţa răului deplorabil, Biserica îngenunchează în faţa lui Dumnezeu şi îi imploră iertarea pentru păcatele copiilor ei… Eu însumi doresc să reafirm acest lucru, cu ruşine şi fără echivoc. Vă cer iertare cu umilinţă pentru răul comis de atât de mulţi creştini împotriva persoanelor indigene”.

Un „genocid cultural”
Adevărul constatat recent e cutremurător: din secolul al XIX-lea până în anii 1970, 150.000 de copii au fost luaţi cu forţa din casele lor, într-un efort de a-i izola de cultura băştinaşă. Mulţi au fost supuşi la abuzuri, violuri şi malnutriţie într-un „genocid cultural”, cum a fost calificată, în 2015, această operaţiune de către Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere. „Am început săpăturile, prin georadar, pe 2 iunie 2021, şi am găsit 751 de morminte nemarcate”, anunţa atunci Cadmus Delorme, şeful Primelor Naţiuni Cowessess, organizaţie de servicii sociale, după această nouă descoperire din Marieval, a doua în mai puţin de o lună în vestul ţării. „Nu este o groapă comună, sunt morminte neidentificate”, a adăugat el, precizând că „unele au putut fi identificate în trecut, dar reprezentanţii Bisericii Catolice au îndepărtat pietrele”, ceea ce este infracţiune în Canada, potrivit lui Delorme. La rându-i, șeful Federaţiei Naţiunilor Indigene Suverane din Saskatchewanm, Bobb Cameron, a denunţat aceasta drept „”crimă contra umanităţii, agresiune contra primelor naţiuni”.

„Canada este responsabilă de durerea şi trauma pe care le resimţiţi”
Premierul Justin Trudeau a reacţionat imediat după această descoperire, spunând că ţara va trebui „să-şi înveţe lecţiile trecutului său” despre primii indigeni, victime ale „discriminării şi nedreptăţile sistemice”.
Premierul canadian a estimat că descoperirea „face parte dintr-o tragedie mai mare”şi a spus că aceste drame amintesc cu „ruşine de rasism, discriminare şi nedreptatea sistemică cu care naţiunile autohtone au fost – şi sunt încă confruntate în această ţară”. „Împreună, trebuie să recunoaştem acest adevăr, şi să ne învăţăm lecţiile trecutului şi să continuăm pe drumul comun al reconcilierii. Astfel ne vom putea clădi un viitor mai bun”, a adăugat el, împărtăşind comunităţilor în cauză „imensa sa tristeţe”.
„Canada este responsabilă de durerea şi trauma pe care le resimţiţi”, a continuat Trudeau, care a promis din nou un „ajutor financiar şi material comunităţilor indigene, pentru a face lumină în aceste teribile nedreptăţi”. „Nu-i vom putea aduce înapoi pe cei pe care i-am pierdut, dar putem afla adevărul despre suferinţele lor şi o vom face”, a promis Trudeau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente