20 C
Ploiești
sâmbătă, 13 august, 2022
Acasă Ocolul Pamantului Găştile substituie regulile în noua ordine mondială

Găştile substituie regulile în noua ordine mondială

Săptămâna de reuniuni la nivel înalt ale lui Joe Biden a readus SUA la conducerea Occidentului, în condiţiile în care lumea se întoarce la situaţia rivalităţii dintre marile puteri. Epoca internaţionalismului liberal s-a încheiat şi lumea a revenit la rivalitatea dintre marile puteri. Realităţile interdependenţei globale sunt aceleaşi – remarcaţi dispreţul pentru frontierele de stat, manifestat de pandemie şi de criza climatică, însă redistribuirea puterii la nivel global a modificat condiţiile meteo geopolitice. Importanţa naţională se dovedeşte a fi o frână slabă pentru ascensiunea, da, a naţionalismului, constată The Financial Times, preluat de rador.ro.

Deocamdată lumea se află într-un straniu teritoriu al nimănui – încă ataşată de instituţiile multilaterale familiare, dar cu marile puteri pregătindu-se pentru o luptă ce va determina cine stabileşte conturul noului peisaj. Puterile nu chiar atât de mari se vor confrunta cu o presiune în creştere pentru a alege o tabără. Vor fi cu SUA ori cu China? Istoricii vor menţiona în treacăt că o putere de talie medie, precum Regatul Unit, şi-a ales un moment foarte ciudat pentru a se aventura pe cont propriu părăsind UE.
În esenţă, o Chină insuficientă şi în ascensiune şi o Rusie în prăbuşire, dar plină de resentimente, nu sunt dispuse să accepte o ordine mondială acuzată de ele că a fost concepută pentru a perpetua hegemonia Vestului. XI Jimping vrea să reaşeze China în centrul scenei globale. Rusia lui Vladimir Putin vrea să-şi smulgă înapoi sfera de influenţă din fostul spaţiu sovietic.
Per total, efectul e acela al substituirii regulilor multilaterale cu găşti rivale. Unele ţări vor rămâne neutre; altele vor încerca
să-şi păstreze relaţiile economice privilegiate cu China şi concomitent să continue să se ascundă în spatele scutului de securitate al Washingtonului. Multe au făcut deja o alegere.
Zilele acestea e la modă să susţii că autocraţii au un avans. Şi este adevărat că absenţa unei opoziţii interne înseamnă că China lui XI şi Rusia lui Putin pot acţiona cu o relativă impunitate. Dacă vorbim însă de găşti, aici avantajul se află de partea Vestului.
Joe Biden nu e de azi, de ieri pe scena internaţională. El preţuieşte vechea ordine. Şi pe bună dreptate. În perioada 1945-2000, a existat o suprapunere aproape perfectă între interesele naţionale egoiste ale Americii şi rolul ei de conducătoare pe plan internaţional. Aceasta se întâmpla înainte ca China să adere la Organizaţia Mondială a Comerţului, înainte ca SUA să pornească la război în Orientul Mijlociu şi înainte ca sistemul financiar global să se prăbuşească peste capetele arhitecţilor săi occidentali.
Apariţiile lui Biden din săptămâna reuniuni la nivel înalt, inclusiv o întâlnire între patru ochi cu Putin la Geneva, au avut un unic scop: să strângă iarăşi vechea gaşcă în vederea unei confruntări iminente cu China. Rusia e o pacoste cu adevărat enervantă. China e cea care constituie ameninţarea sistemică. Aici, prietenii constituie cel mai preţios avantaj al Americii.
Presiunile şi tensiunile din relaţia transatlantică nu vor dispărea. Francezii vor fi mereu suspicioşi cu privire la intenţiile americanilor. Angela Merkel refuză să-şi lase angajamentul în privinţa normelor democratic-liberale să se pună în calea intereselor economice ale Germaniei. Iar europenii au şi ei propria lor gaşcă. Chiar dacă UE nu are o prezenţă geostrategică, ea se află la acelaşi nivel cu SUA şi China în privinţa stabilirii normelor economice globale.
Luând în considerare toate acestea, maniera agresivă în care înţelege XI să urmărească interesele Chinei i-a uşurat munca lui Biden. semnificaţia acordului pentru încheierea disputei UE-SUA pe tema subvenţiilor pentru Boeing şi Airbus rezidă în faptul că ambele părţi au înţeles că ameninţarea reală la adresa ambelor companii va veni foarte curând din partea Chinei.
Emmanuel Macron este un gaullist, ca oricare alt preşedinte francez. Totodată, el s-a străduit la fel de tare ca oricare alt lider european să se asigure că obiectivele camerelor TV îl surprind în ipostaze afabile în compania preşedintelui american. Merkel e la ultimul ei tur. Preşedintele o va găzdui la Casa Albă, în speranţa că succesorul ei îşi va urma vorbele şi cu fapte.
Pe scurt, europenii încep să reacţioneze la nişte realităţi strategice neplăcute. Nu suficient de repede din perspectiva unora de la Washington, dar suficient pentru ca Biden să poată susţine că şi-a petrecut săptămâna cu folos.
Ţara răzleaţă în situaţia de faţă e Regatul Unit. În calitate de gazdă a reuniunii G7 din Carbis, Boris Johnson va fi sperat probabil să plaseze Britania post-Brexit în centrul evenimentelor. În schimb, tentativa lui de a renega acordul comercial convenit cu UE în privinţa Irlandei de Nord l-a lăsat izolat printre ceilalţi participanţi.
Pe prima pagină a ziarelor a ajuns iritarea pe care i-a provocat-o lui Macron perfidul Albion, însă, la discuţiile sale cu Johnson, nici Biden nu a umblat cu mănuşi. Probabil că el i-a subliniat că nu pot poza în marele apărător al ordinii bazate pe reguli şi în acelaşi timp să rupi un tratat pe care tocmai l-ai semnat cu aliaţii tăi. În Johnson, vă vor spune la unison diplomaţii europeni şi americani, nu se poate avea încredere. Iar, dacă acest lucru nu se va schimba, mult vehiculata sa „Britanie globală” va aduce mai degrabă cu o Britanie stingheră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Investigații gratuite, în Ploiești, pentru depistarea cancerului de col uterin

Primăria Ploiești a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu -Rusescu” (INSMC), Asociația „Centrul de Dezvoltare Curriculară...

11 zile fără apă caldă, în Ploiești

Soluții? Ce zice Consiliul Județean Prahova contestă Primăria Ploiești. Invers nu se poate, fiindcă primăria profită de faptul că n-are niciun rol legal în...

Fotbal / Petrolul Ploiești, prima victorie în Superligă: 1-0 la Mediaș, cu U Cluj; să vină Rapid!

Petrolul Ploiești a reușit vineri, în etapa a patra din Superligă, prima victorie stagională, 1-0 la Mediaș, în fața Universității Cluj-Napoca, partida fiind decisă...

Percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală. 40 de persoane au fost conduse la audieri

Procurorii din cadrul Parchetului Curții de Apel Ploiești, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova,...

Când rânjesc dulăii, latră și cățeii…

La un an de la investirea sa (6 august 2021), Guvernul Gavrilița nu prezentase încă un raport în plenul legislativului de la Chișinău, dând...

NU VREAU SĂ MĂ ANGAJEZ LA STAT!

Zilele astea, mai precis de la 1 august, a intrat în vigoare o nouă mărire a salariului bugetarilor, de minim 15 la sută. Nu...