6.2 C
Ploiești
vineri, 9 decembrie, 2022
Acasă Mozaic Documentar Garda de corp a lui Adolf Hitler a fost agent al Mossad-ului

Garda de corp a lui Adolf Hitler a fost agent al Mossad-ului

De 7 august 1975, la o biserică romano-catolică din Madrid a avut loc o ceremonie de înmormântare a unui fost ofiţer nazist care a servit ca gardă de corp a lui Adolf Hitler. Printre cei care au venit să-i aducă un ultim omagiu decedatului a fost şi un spion israelian.

Cariera lui Otto Skorzeny
Oricât de bizar pare, un bărbat evreu a participat la înmormântarea unui nazist. Yosef „Joe” Raanan, un agent Mossad, a crescut detestând persoana decedată, deoarece pierduse mulţi membri ai familiei în timpul Holocaustului. Dar, de-a lungul timpului, Raanan a ajuns să-şi aprecieze şi să-şi admire colegul, aducându-i un omagiu la înmormântare.
Coleg? Da, nazistul mort a fost un agent Mossad. A lucrat pentru mai multe guverne din Europa, Orientul Mijlociu şi America de Sud după cel de-al Doilea Război Mondial. Omul care a murit a fost Otto Skorzeny, cândva cel mai periculos om din Europa. Skorzeny a reuşit una dintre cele mai îndrăzneţe misiuni din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, salvarea lui Benito Mussolini din captivitate.
Dar cum a ajuns să lucreze pentru Mossad? Skorzeny s-a născut pe 12 iunie 1908, la Viena. Strămoşii săi erau din Polonia. A fost inginer civil şi era pasionat de scrimă. În 1932, s-a alăturat partidului nazist austriac. Skorzeny a vrut să fie pilot după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial în 1939. La 31 de ani, Laftwaffe l-a respins pentru că era prea înalt şi prea bătrân. Hotărât să se alăture războiului, a devenit membru al Wafen SS. S-a înrolat în divizia LSSAH a SS care era regimentul de gardă de corp al lui Hitler.
În timpul bătăliei de la Moscova din 1941, sarcina lui Skorzeny a fost să captureze canalul Moscova-Volga şi să deschidă ecluzele barajului. Planul era să inunde Moscova, transformând-o într-un lac masiv. Operaţiunea a fost anulată când naziştii nu au reuşit să cucerească Moscova şi au fost forţaţi să se retragă. În ianuarie 1942, o bucată de şrapnel l-a lovit pe Skorzeny la ceafă. Întrucât era un atu valoros, înaltul comandament l-a trimis departe de Frontul de Est. Skorzeny a primit Crucea de Fier pentru curaj şi şi-a luat puţin timp liber pentru a se recupera.

Misiunile care l-au făcut celebru
Skorzeny nu avea experienţă în domeniul spionajului. Dar i-a înţeles rapid potenţialul. În memoriile sale, el spune că o echipă de agenţi ar putea obţine aceleaşi rezultate ca o întreagă divizie germană. Înaltul comandant german i-a oferit lui Skorzeny ocazia de a-şi pune teoriile la încercare.
Prima sa misiune a fost să perturbe logistica aliaţilor în Orientul Mijlociu. Paraşutiştii SS au aterizat în nordul Iranului pentru a mitui tribul Qashqau pentru a ataca rutele de aprovizionare britanice şi americane către Uniunea Sovietică care treceau prin Iran. Triburile erau la bord, dar când naziştii au rămas fără aur, Qashqau a dezertat la britanici, ducând la eşecul operaţiunii.

Otto Skorzeny după ce la salvat pe Mussolini

Următoarea operaţiune l-a făcut celebru pe Skorzeny. Treaba lui era să afle unde era ţinut fostul lider italian Benito Mussolini şi să-l aducă în Germania. După un vot de neîncredere, Mussolini a fost demis de la putere şi arestat de poliţie. Hitler dorea ca Mussolini să fie adus în Germania înainte ca aliaţii să ajungă la dictatorul italian. Această misiune era cunoscută sub numele de Operaţiunea Oak. Temându-se de o misiune germană de salvare a lui Mussolini, poliţia militară italiană îl mutase de mai multe ori pe dictator.
La momentul operaţiunii Oak, Mussolini era ţinut la Hotelul Campo Imperatore. Ascunzătoarea se afla pe un vârf de munte, care avea acces limitat. Pe 12 septembrie 1943, Skorzeny a realizat o salvare îndrăzneaţă aruncând în aer oameni folosind planoare. A intrat în hotel, l-a luat pe Mussolini şi a plecat împreună cu el.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Skorzeny a întreprins mai multe misiuni secrete. Una dintre acestea a fost încercarea de a-l captura pe Josef Broz Tito. Skorzeny a reuşit să-l determine pe liderul maghiar, amiralul Miklos Hortny şi să-l înlocuiască cu Arrow Cross. După război, el a plănuit să conducă un grup secret care să lupte împotriva Aliaţilor din Europa de Vest folosind tactici de gherilă.

Căutat de Mossad
La procesele de la Dachau, în 1947, Skorzeny a fost acuzat de război ilegal. Se infiltrase în armata americană purtând uniforma americană şi răspândind zvonuri că naziştii plănuiau să-l omoare pe Dwight Eisenhower. Din cauza ştirilor false, Eisenhower a fost nevoit să petreacă Crăciunul într-o locaţie sigură, departe de armata principală.
Skorzeny a fost achitat când trupele britanice au mărturisit că şi ei au efectuat misiuni similare în spatele liniilor inamicului. A evadat din tabăra în care era ţinut şi a folosit un paşaport spaniol pentru a se muta la Madrid. Generalul Francesco Franco era conştient de capacitatea lui Skorzeny şi i-a cerut ajutorul ca şi consilier militar. Preşedintele argentinian, Juan Peron, l-a invitat pe Skorzeny să lucreze alături de el, devenind mâna dreaptă a preşedintelui şi garda de corp a Evei Peron, soţia preşedintelui.
O vreme, Skorzeny a trăit ca fermier în Irlanda, unele surse susţinând că ferma lui era un refugiu sigur pentru foştii nazişti. Dar nu a existat vreodată o dovadă în acest sens. Legăturile lui Skorzeny în America Latină au făcut ca mulţi foşti comandanţi SS să evite urmărirea penală în Europa. A fost implicat activ şi în planificarea şi sprijinirea evadării foștilor naziști în Argentina.
Acţiunile sale de a ajuta criminali de război să scape nu au trecut neobservate. Statul israelian a vrut să-l tragă la răspundere. În scurt timp Skorzeny a fost pe lista celor mai căutaţi oameni de către Mossad. La începutul anului 1962, Skorzeny şi soţia sa erau într-un bar din Madrid. Un cuplu de tineri germani s-a apropiat de ei şi le-a spus că sunt turişti cărora li s-au furat paşapoartele. Ei s-au împrietenit cu soții Skorzeny, care i-a primit acasă.
La reşedinţa Skorzeny, Otto şi-a luat pistolul şi l-a îndreptat spre turişti. Ştia că cei doi nu erau turişti, ci agenţi Mossad. Skorzeny a exclamat: „Ştiu cine sunteţi şi ştiu de ce sunteţi aici. Sunteţi agenţi ai Mossad şi aţi venit să mă omorâţi”.Cei doi agenţi i-au spus ceva la care nu se aştepta. Nu erau la Madrid pentru a-l ucide, ci pentru a-l recruta. Mossad a fost dispus să plătească o sumă frumoasă pentru serviciile sale.

„Ştergerea” de pe listă
Ce doreau agenţii de informaţii israeliană? Sarcina lui Skorzeny era să ajute la identificarea fostului nazist care lucrase pentru programul de rachete al guvernului egiptean. Egiptul şi Israelul s-au angajat într-un conflict, iar naţiunea arabă a angajat mulţi oameni de ştiinţă nazişti pentru a construi un program de rachete care putea provoca un dezastru pentru Israel.
Skorzeny a fost de acord să ajute Mossad-ul. Dar nu a vrut bani. Voia altceva. Pe legendarul vânător de nazişti, Simon Wiesenthal. A devenit celebru când l-a introdus ilegal pe Adolf Eisenhauer, arhitectul Holocaustului, în Israel. În iunie 1962, Israelul l-a executat pe Eichmann, după proces. Skorzeny ştia că numele lui era pe lista lui Wiesenthal, astfel, a cerut Mossad-ului să se asigure că numele său va dispărea de pe listă.
Mossad-ul i-a arătat o scrisoare semnată de Wieswenthal prin care promitea că Skorzeny nu va fi urmărit penal. Dar, în realitate, când Mossad l-a abordat pe Wiesenthal, acesta a refuzat să-l scoată pe Skorzeny de pe lista sa. Scrisoarea a fost falsificată; Mossad-ul reuşind să-l convingă pe Skorzeny că nu mai este un om căutat.
În perioada în care a lucrat cu Mossad-ul, Skorzeny a lucrat şi cu Rafi Eitan, cunoscut sub numele de „Mr. Kidnap”, pentru rolul său în răpirea lui Adolf Eichmann. Ulterior, Eitan a devenit membru al Parlamentului în Israel şi a confirmat că l-a întâlnit pe Skorzeny, fără a dezvălui alte detalii.
Skorzeny a oferit o listă cu întreprinderile europene care furnizau piese de rachete egiptenilor. Skorzeny fusese consilier al generalului egiptean , Mohammed Naguib. Folosind contactele sale din Egipt, el a furnizat Mossad-ului detalii despre foştii oameni de ştiinţă nazişti care lucrează pentru programul egiptean de rachete.

Otto Skorzeny în Budapesta, 1944

Uciderea lui Skorzeny
În septembrie 1962 Krug a cerut ajutorul lui Skorzeny. Dar Krug nu ştia că fostul ofiţer nazist lucra pentru Israel. Skorzeny a oferit Mossad-ului informaţii detaliate despre compania lui Krug, între care cine a furnizat Egiptului componente de rachete.
Skorzeny l-a întâlnit pe Krug la Munchen, unde fosta gardă de corp a lui Hitler i-a promis o trecere în siguranţă în altă ţară. Negustorul de arme urma să se întâlnească cu trei persoane care să-i asigure protecţia. Pe drum, Skorzeny a tras Mercedesul pe dreapta, l-a luat pe Krug în pădure şi l-a împuşcat. Agenţii Mossad au turnat apoi acid peste corpul lui Krug şi nimeni nu l-a găsit niciodată. Ulterior, poliţia a recuperat maşina lui Krug de lângă Munchen. Asasinarea lui Krug de către Skorzeny a fost doar începutul.
În timpul unei călătorii în Egipt, el a expediat o cutie care conţinea explozibili într-o locaţie cunoscută sub numele de Fabrica 333. Potrivit rapoartelor serviciilor de informaţii, locaţia găzduia foşti oameni de ştiinţă nazişti care lucrau cu material radioactiv. Pachetul a explodat, ucigând cinci tehnicieni egipteni. Dar complotul a reuşit, deoarece oamenii de ştiinţă au fost intimidaţi şi au fugit din Egipt peste noapte. Proiectul de la Fabrica 333 a fost abandonat.
Cu toate acestea, acest episod a pătat reputaţia Israelului. Acţiunea Mossad-ului a fost condamnată de premierul israelian, David Ben-Gurion. Isser Harel a demisionat din funcţia de şef al Mossad-ului, iar serviciile secrete israeliene au încetat să mai ţintească oamenii de ştiinţă germani.
Otto Skorzeny a murit pe 5 iunie 1975, de cancer pulmonar. A avut două înmormântări, una la Viena şi una la Madrid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Centrul de Zi ECHINOX Ploiești pentru persoanele adulte cu dizabilități

Consiliul Județean Prahova și-a dat acordul pentru înființarea Centrului de Zi ECHINOX Ploiești pentru persoanele adulte cu dizabilități și includerea acestuia în organigrama Direcției...

Donează pentru copiii la care Moș Crăciun nu ajunge

PAROHIA SFÂNTUL GHEORGHE NOU PLOIEŞTI, Str. Boldescu Nr. 1 PRAHOVA Cod fiscal 13848321 Cont RO49RNCB0205143001350001 BANCA BCR PLOIEŞTI Pr. Paroh Oprea Gabriel Tel: 0732995501 Mail: goprea70@gmail.com

Fotbal / Petrolul părăsește Cupa României

Petrolul Ploiești părăsește ediția din acest an a Cupei României la fotbal, după ce a pierdut ultimul joc din Grupa A, 0-1 cu FC...

A provocat un accident rutier pe strada Cameliei și s-a ales cu dosar penal

Polițiștii rutieri din cadrul Biroul Rutier Ploiești au fost sesizați despre faptul că pe strada Cameliei din municipiu s-a produs un accident rutier soldat...

Situație oarecum hilară, la Ploiești, privind fosta Casă a Căsătoriilor

În urmă cu o lună, Consiliul Local Ploiești și Consiliul Județean Prahova au prorogat două hotărâri privind exercitarea sau nu a dreptului de preemțiune...

Cel mai valoros diamant vândut vreodată la o licitaţie

Recordul anterior la preţul pe carat pentru un diamant roz, de 2.656.909 de dolari (pentru Winston Pink Legacy, de 18,96 carate, vândut în 2018),...