21.6 C
Ploiești
marți, 11 mai, 2021
Acasă Ocolul Pamantului Franţa, o ţară mult mai puţin liberă?

Franţa, o ţară mult mai puţin liberă?

Pentru revista americană The Atlantic, legea cercetării, legea asupra securităţii globale şi proiectul de lege radical privind islamul şi separatismul conţin dispoziţii care ameninţă idealul de libertate pe care Franţa s-a angajat să-l apere, precizează Courrier International, preluat de rador.ro.

Franţa se află într-o situaţie paradoxală, subliniază The Atlantic. În timp ce moartea lui Samuel Paty, din 16 octombrie 2020, l-a determinat pe Emmanuel Macron „să jure că Franţa nu va ceda niciodată în apărarea libertăţii de exprimare”, guvernul său introduce noi legi „care, de fapt, o restricţionează”, observă revista americană.
„Dacă nu se modifică sau nu se elimină legile propuse, Franţa va fi în curând o ţară mult mai puţin liberă decât este acum”. The Atlantic indică astfel trei texte care „urmăresc să aducă mai multă siguranţă francezilor prin limitarea drepturilor democratice”. Potrivit revistei, legea cercetării, adoptată de Senat pe 20 noiembrie 2020, este o lovitură dată libertăţii academice, prin incriminarea adunărilor din campusuri, care „tulbură pacea şi ordinea unităţii”. Proiectul de lege privind securitatea globală, introdus pe 17 noiembrie anul trecut, conţine două dispoziţii „îngrijorătoare”. Una prevede restricţionarea diseminării imaginilor poliţiştilor şi jandarmilor. Cealaltă autorizează utilizarea dronelor pentru filmarea cetăţenilor în public şi permite transmiterea în direct către autorităţi a imaginilor de pe camerele corporale purtate de poliţie. Pentru The Atlantic, „acest proiect de lege riscă să transforme Franţa într-un stat de supraveghere, care încalcă direct dreptul cetăţenilor la viaţa privată şi în care poliţia este ferită de orice critică din partea oamenilor sau a presei”.
În ceea ce priveşte proiectul de lege privind islamul radical şi separatismul, acesta incriminează schimbul de informaţii de identificare despre un funcţionar care ar putea fi folosite pentru a-i face rău, iar unii jurişti se tem că formularea este atât de vagă, „încât ar putea fi folosită pentru a condamna oamenii pentru ceea ce echivalează cu o critică justificată a unui oficial”, spune revista.
„Franţa este tulburată şi în criză”, continuă The Atlantic, care constată că şomajul în masă, frustrarea cauzată de lockdown şi frica provocată de reluarea atacurilor teroriste „nu pot decât să agraveze tulburările şi diviziunile”: Toate acestea sunt un avantaj, desigur, pentru Marine Le Pen, liderul populist de extremă dreapta al ţării şi, probabil, cel mai provocator contracandidat al lui Marcon la alegerile prezidenţiale din 2022”.
Potrivit revistei The Atlantic, strategia lui Macron este „să impună o ordine strictă”, „să controleze criticile din presă” şi să preia „o parte din limbajul şi politicile extremei drepte, pentru a-i fura suficienţi alegători”. Dar, potrivit publicaţiei americane, această strategie este foarte riscantă. Libertatea pe care preşedintele francez o apără „atât de energic” şi pentru care Franţa „a sacrificat atât de mult” este în prezent „legiferată”. Ceea ce ar putea „lăsa ca moştenire unui viitor lider mai autoritar”un act puternic de instrumente antidemocratice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...

Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea liniște și pace

Pe ultima sută de metri, cum se vede, și cu câteva zile înainte de a i se pecetlui „obștescul” sfârșit al legislativului de la...