13.4 C
Ploiești
luni, 14 iunie, 2021
Acasă Actualitate Eutanasia este moral greşită

Eutanasia este moral greşită

La sfârşitul lunii octombrie 2019, papa Francisc a primit în audienţă o delegaţie a celor trei religii monoteiste – creştină, ebraică şi islamică – cu ocazia semnării, în Cetatea Vaticanului, a unei Declaraţii comune privind eutanasia şi curele paliative. Reprezentanţii celor trei religii „ambramice” (care se recunosc în patriarhul biblic Abraham) condamnă orice formă de eutanasie şi de sinucidere asistată medical. Iată concluzia din textul Declaraţiei, redată de Vatican News şi semnată de rabinul dr. Avraham Steinberg, co-preşedintele Consiliului Naţional de Bioetică din Israel, arhiepiscopul Vicenzo Pagllia, preşedintele Academiei Pontificale pentru Viaţă, şi de Samsul Anwar, preşedintele Comitetului Central al Comunităţii Musulmane (Muhammadiyah) Indoneziene.

Eutanasia şi sinuciderea asistată sunt moral şi intrinsec greşite şi ar trebui interzise fără excepţie, se afirmă în textul Declaraţiei. Delegaţiile celor trei religii monoteiste afirmă sacralitatea vieţii umane, necesitatea recunoaşterii obiecţiei de conştiinţă pentru operatorii sanitari în faţa chestiunilor legate de naşterea şi moartea persoanei umane, precum şi angajamentul de a promova curele paliative pentru pacienţii aflaţi în faza terminală a vieţii.
Principalele chestiuni deschise asupra îngrijirii şi tratamentului unui pacient în faza terminală nu sunt de natură strict medicală sau ştiinţifică, ci mai degrabă socială, etică, religioasă, legală şi culturală. În timp ce medicii se bazează pe fapte, cea mai mare parte a deciziilor privind pacientul în faza terminală nu sunt de natură medico-ştiinţifică, fiind bazată mai degrabă pe aprecieri personale şi pe etică. În general, însă, principiile şi practicile susţinute de religiile monoteiste abramice, în special căutarea justului echilibru dintre valorile în conflicte, nu sunt întotdeauna în linie cu actualele valori şi practici umaniste laice.
„Eutanasia şi sinuciderea asistată sunt, moral şi intrinsec, greşite şi ar trebui interzise fără excepţie. Orice presiune şi orice acţiune asupra pacienţilor pentru a-i induce să-şi pună capăt vieţii proprii sunt categoric respinse.
Niciun operator sanitar nu ar trebui să fie constrâns sau supus presiunilor pentru a oferi asistenţă directă sau indirectă morţii deliberate şi intenţionate a unui pacient prin sinucidere asistată sau orice formă de eutanasie, în special când aceste practici merg împotriva credinţelor religioase ale operatorului sanitar. A fost receptat favorabil, în decursul anilor, faptul că ar trebui să fie respectată obiecţia de conştiinţă în faţa acţiunilor care sunt în contrast cu valorile etice ale unei persoane. Acest lucru rămâne valabil chiar dacă aceste acţiuni au fost declarate legale la nivel local sau de vreo categorie de persoane. Credinţele personale asupra vieţii şi a morţii fac parte, cu siguranţă, din categoria obiecţiei de conştiinţă, care ar trebui să fie universal respectată.
Încurajăm şi susţinem o prezenţă calificată şi profesională a curelor paliative pretutindeni şi pentru fiecare. Chiar şi atunci când a îndepărta moartea este o povară greu de suportat, suntem angajaţi, din punct de vedere moral şi religios, să oferim întărire, uşurarea durerii, apropiere, asistenţă spirituală persoanei muribunde şi rudelor acesteia.
Susţinem legile şi politicile publice care protejează dreptul şi demnitatea pacientului în fază terminală, pentru a evita eutanasia şi a promova curele paliative.
Din punct de vedere social, trebuie să ne angajăm astfel încât dorinţa pacienţilor de a nu fi o povară să nu le inspire senzaţia de a fi inutili şi pe cale de consecinţă, de a deveni inconştienţi cu privire la valoarea şi demnitatea vieţii lor, care merită să fie îngrijită şi susţinută până la sfârşitul ei natural.
Toţi operatorii sanitari ar trebui să fie obligaţi să creeze condiţiile prin care asistenţa religioasă să fie asigurată oricărei persoane care o cere explicit sau implicit.
Ne angajăm să folosim cunoaşterea şi cercetarea pentru a defini politicile care promovează îngrijirea şi bunăstarea socio-emoţională, fizică şi spirituală, oferind cele mai înalte informaţii şi îngrijiri celor care se confruntă cu maladii grave şi cu moartea.
Ne angajăm să implicăm comunităţile noastre în chestiunile de bioetică ce ţin de faza terminală a pacientului, precum şi în a face cunoscute modalităţile de însoţire în spirit de compasiune a celor care suferă şi mor.
Ne angajăm să sensibilizăm opinia publică în privinţa curelor paliative prin intermediul unei formări adecvate şi prin punerea la dispoziţie a resurselor referitoare la tratamentele pentru suferinţă şi moarte.
Ne angajăm să oferim sprijin familiei şi celor dragi ai pacienţilor care mor.
Cerem politicienilor şi operatorilor sanitari să familiarizeze cu vasta perspectivă şi învăţătura religiilor abramice, pentru a oferi cea mai bună asistenţă pacienţilor muribunzi şi familiilor lor care au aderat la normele religioase şi la călăuzirea respectivelor tradiţii religioase.
Ne angajăm să implicăm celelalte religii şi toate persoanele de bună credinţă”.

Articolul precedentCeapa verde
Articolul următorDirectorul medical de la SJU a demisionat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...