vineri , 3 aprilie 2020
Home / Ocolul Pamantului / Europa aşa cum e acum nu are niciun motiv să existe
Download Map Of Europe With Countries | Major Tourist Attractions Maps with regard to Map Of Europe Cities And Countries - Fotonakal Co

Europa aşa cum e acum nu are niciun motiv să existe

A vorbi despre Europa cu Vaclav Klaus înseamnă a te confrunta cu cei care au văzut continentul divizat, fragmentat, jefuit de ideologiile secolului XX şi, în cele din urmă, reunit sub acel steag albastru pe care l-au criticat chiar din primul moment. De când a început să arunce sămânţa euroscepticismului, atât în calitate de prim-ministru cehoslovac, cât şi ca preşedinte al Republicii Cehe (2003-2013), pur şi simplu în cel mai incorect mod din punct de vedere politic, el susţine că, pentru a salva Europa ca entitate, este necesar să se desfiinţeze Uniunea Europeană ca superestructură şi să se treacă la o cooperare liberă între actualele ţări membre, păstrând libertatea de mişcare, fără a elimina frontierele. Un interviu publicat de II Giornale şi preluat de radio.ro.

 

– Domnule preşedinte Klaus, după dihotomia dreapta/stânga, următoarele alegeri europene vor fi cele ale poporului împotriva elitelor?
– Deşi diviziunea fundamentală a politicii de azi are o dimensiune verticală, nu cred că noţiuni precum dreapta şi stânga sunt depăşite. Şi nu vor fi nici în viitor. Se schimbă doar forma.
– În ce fel?
– Elitele despre care vorbim, de exemplu, nu sunt informe. Dimpotrivă, ele sunt efectiv forţe de stânga, chiar dacă pretinde că nu ştiu.
– Şi vor dispărea în secretul urnei…
– Nu cred. Mă aştept ca forţele eurosceptice să obţină rezultate mai bune decât în trecut, însă partidele pro-UE vor rămâne majoritare.
– Aşadar, nu va exista nicio Europă a Naţiunilor?
– Nu. Nu vor exista schimbări atât de profunde. Nici chiar formarea unei potenţiale noi constelaţii împotriva UE, în cadrul Parlamentului European, nu va fi suficient. Avem nevoie de schimbări profunde în mentalitatea cetăţenilor.
– Care ar fi reţeta dvs pentru a schimba Europa?
– Problemele Uniunii au multe dimensiuni. La nivel legislativ, ar trebui să ne întoarcem la o abordare pre-Maastricht (şi, bineînţeles, să ne luăm la revedere de la Tratatul de la Lisabona). În plus, cei doi piloni principali ai „unificării” din epoca recentă – Convenţia Schengen şi moneda euro – ar trebui revizuiţi. În cele din urmă, ar trebui să combatem migraţiile în masă şi să restabilim puterea de luare a deciziilor în statele naţionale.
– Cu alte cuvinte, să o luăm de la început…
– E destul să citim manuscrisul lui Emmanuel Macron pentru a realiza că Europa, aşa cum e acum, nu are niciun motiv să existe. Nu numai că este greşită, dar e extrem de periculoasă. În esenţă, europenii doresc să transforme Uniunea într-un subiect şi mai progresist, mai reglementat, mai birocratic, mai antidemocratic. Ţări precum Italia – la fel ca şi Republica Cehă – ar trebui să lupte împreună pentru a schimba actualul model de integrare europeană. Dacă efortul nostru comun ar eşua, atunci abandonarea UE ar deveni o opţiune. Pentru a înţelege acest lucru, e destul să privim cele două decenii de stagnare şi performanţele economice slabe suferite de ţara dvs după adoptarea monedei euro.
– Sunteţi considerat tatăl suveranismului în Europa. Pentru a defini teoriile dvs politice a fost creat şi un termen klauzismul . Ce lider european reprezintă cel mai bine această doctrină?
– Mă flatează faptul că sunt considerat părintele klauzismului. De fapt, în urmă cu 28 de ani, atunci când am fondat Partidul Civic Democrat, eram pur şi simplu un conservator din punct de vedere politico-cultural şi un liberal în economie. În realitate, ideologia mea, care place atât de mult bazelor militante, nu are mulţi susţinători în rândul politicienilor. Să spunem că deşi nu este un klauzist, dialoghez adesea cu domnul Orban. Avem multe puncte de vedere în comun.
– În legătură cu Grupul de la Vişegrad. Forţele de stânga de pe continent consideră că acel bloc este unul dintre principalele probleme ale Uniunii Europene. În special în ceea ce priveşte poziţiile referitoare la imigraţie şi redistribuirea migranţilor, ce părere aveţi?
– Redistribuirea migranţilor este o idee progresivă inacceptabilă, care vizează restructurarea etnică a continentului nostru şi erodarea treptată a identităţilor naţionale. În loc să protejeze graniţele UE, elitele europene propun acest proiect de inginerie socială care ameninţă istoria, cultura şi tradiţia fiecărui stat. Ţările din Grupul de la Vişegrad se confruntă îndeaproape cu astfel de ideologii şi sunt reticente să repete din nou experienţe similare.
– Din Statele Unite şi până în Ungaria sau în Australia, măsurile de supraveghere şi protecţie a frontierelor sunt în creştere la nivel mondial. Este aceasta direcţia corectă de urmat pentru a pune capăt crizei imigraţiei?
– Toate societăţile se bazează pe graniţe, frontiere, porţi, garduri, ziduri. Este imposibil să scăpăm de ele. Am trăit ani de zile de cealaltă parte a Cortinei de Fier şi totuşi nu ne-am gândit niciodată să teoretizăm o reducere totală a graniţelor.
– Calea cea mai simplă de a-i opri pe migranţi nu ar fi cea de a susţine mai mult statele africane?
– Nu cu ajutoare umanitare, o adevărată risipă de bani care ajung în buzunarele politicienilor şi birocraţilor corupţi. Singura formă de ajutor eficient este comerţul liber cu aceste ţări fără cote, fără limite, fără bariere birocratice şi fără a impune standarde sociale, de mediu şi de altă natură.
– Guvernul italian este adesea acuzat că face cu ochiul Rusiei. Dvs, care aţi trăit ca protagonist primele faze post-sovietice, reuşiţi s-o consideraţi un interlocutor?
– Am suferit timp de mai multe decenii dominaţia imperială sovietică. Acesta este probabil şi motivul pentru care suntem hipersensibili faţă de Rusia. Cu toate acestea, suntem conştienţi de schimbările importante care au avut loc de la căderea comunismului. Ar trebui să le recunoaştem şi să le respectăm. Ele nu sunt suficiente, dar nici neglijabile. Sunt convins că trebuie să fie logic să acceptăm Rusia ca o ţară cu propriile ambiţii şi interese. Foarte probabil, Italia face acest lucru mai bine decât alte ţări europene.
– Şi cum rămâne cu celelalte superputeri? Consideraţi China şi India ca fiind oportunităţi sau potenţiale ameninţări?
– China, India. Rusia şi toate celelalte ţări BRICS ar trebui să fie parteneri normali. Ceea ce aş vrea să resping puternic este ideea de a trebui să conducem un nou Război Rece. Noi ştim ce înseamnă, am fost victimele acestuia.
– Există pericol de islamizare a Europei?
– Islamul este o religie care trebuie respectată, islamismul este o ameninţare. Este bine să fie limitat şi să nu fie importat – cu atât mai puţin intenţionat – în Europa. În general, consider că multiculturalismul este o ideologie colectivistă de stânga a epocii moderne. Dar, pentru a fi sincer, trebuie să recunosc că multiculturalismul este o consecinţă a tragicului mod de gândire post-modernă, care include şi universalismul artificial, ce prevede dominarea culturii occidentale.

Distribuie:

Check Also

Momentul emoţionant când un copil revine la şcoală după 3 ani de luptă cu cancerul, în ovaţiile colegilor

Un băiat în vârstă de 6 ani din Ohio, diagnosticat cu cancer în urmă cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *